Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksikin tuhkarokkotartunta voi johtaa laajoihin toimenpiteisiin

Kotimaa
 

Yhden oppilaan tuhkarokkotartunta sai kyläkoulun sekaisin Lohjalla tammikuussa 2014. Osa Sammatin vapaan kyläkoulun oppilaista oli useita päiviä kotikaranteenissa. Koulu suljettiin yhdeksi päiväksi kokonaan.

Steiner-koulun oppilaista vain puolet oli rokotettu, kun tavallisesti tuhkarokkorokote kattaa yli 90 prosenttia koululaisista.

Yksittäinenkin tartunta aiheuttaa Suomessa herkästi mittavat toimenpiteet, koska tuhkarokko tarttuu herkästi ja voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Kun puolitoistavuotiaalla kainuulaislapsella todettiin tuhkarokko keväällä 2011, kaikki tartunnalle altistuneet ihmiset jäljitettiin Tamperetta myöten.

Samana vuonna todettiin yhteensä parikymmentä tuhkarokkotapausta. Viranomaiset jäljittivät tuhansia ihmisiä ja antoivat satoja tehosterokotteita.

Tuhkarokkoepidemioita esiintyy länsimaissa aika ajoin. Tämän vuoden tammikuussa Kalifornian Disneylandissa nopeasti puhjennut paikallinen epidemia levisi yli kymmeneen osavaltioon. Helmikuussa Berliinissä Saksassa rokottamaton pikkulapsi kuoli tuhkarokkoon.

Rokotus suojaa yksilöä, mutta sairauksien hävittämisessä tärkeämpi asia on laumasuoja.

Kun suurin osa väestöstä on immuuneja jollekin taudille, sen aiheuttajan esiintyvyys vähenee niin, että myös rokottamattomien tartuntariski vähenee.

Juuri tuhkarokko on hävitetty Suomesta lähes kokonaan laajalla rokotusohjelmalla.

Laumasuoja ei salli suurta osaa vapaamatkustajia. Tuhkarokossa vähintään 95 prosentin väestöstä tulisi olla immuuneja, jotta virus ei leviä rokottamattomiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat