Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan ulkopuolella asuvat maksavat itse kiireellisenkin hoidon Suomessa

Kotimaa
 

Muualle kuin EU- ja Eta-maihin tai Sveitsiin muuttaneet suomalaiset putoavat tavallisesti kokonaan suomalaisen sosiaaliturvan ulkopuolelle.

"Oikeutta perhe-etuuksiin ja Kela-korvauksiin ei yleensä ole", kertoo Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteen päällikkö Noora Heinonen Kelasta.

Esimerkiksi Thaimaassa tai Kiinassa asuvat saavat hoitoa vain näiden maiden kansallisen lainsäädännön mukaan. Suomessa he pääsevät julkiseen terveydenhoitoon vain kiireellisissä tapauksissa.

"Ja sekin täytyy maksaa itse", Heinonen muistuttaa.

Suomi alkoi soveltaa EU-lainsäädäntöä valtioiden välisestä hoitokulujen kustannusten jaosta jo liittyessään Euroopan talousalueen Etan jäseneksi 1994.

EU-maat sopivat eläkeläisten terveydenhoitokulujen jakamisesta sen mukaan, missä maassa sosiaalivakuutusmaksuja on maksettu. Pisimmän ajan näitä maksuja kerännyt valtio maksaa kaiken hoidon. Maksujen määrällä ei tällöin ole merkitystä.

Suomessa julkisen terveydenhuollon rahoitus perustuu valtaosin verotukseen.

Kelan aktuaarien laskelman mukaan vuoden 2011 verotiedoista selviää, että päivärahamaksu on keskimäärin 231 euroa ja sairaanhoitomaksu keskimäärin 273 euroa henkeä kohden. Vuonna 2011 nämä maksut olivat yhteensä 504 euroa.

Sairausvakuutusmaksua alettiin kerätä vuonna 1964. Silloin vakuutettujen maksun tuotto oli yhteensä 5,9 miljoonaa euroa. Vuonna 2011 se oli jo 1 690,5 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat