Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmeniä auervaaroja joka vuosi

Petollinen hurmuri iskee verkossa. Valheelle rakentunut ihmissuhde voi maksaa uhrille tuhansia euroja.

Kotimaa
 
Elokuun Kuukausiliitteen laaja selvitys kertoo avioliittohuijauksesta, jonka kohteeksi joutui varakas eläkeläisleskirouva.
Elokuun Kuukausiliitteen laaja selvitys kertoo avioliittohuijauksesta, jonka kohteeksi joutui varakas eläkeläisleskirouva.

Suomessa paljastuu vuosittain kymmeniä tapauksia, joissa huijarit ovat muodostaneet ihmissuhteita petosmielessä.

Tapauksia ei tilastoida erikseen, mutta esimerkiksi Helsingin poliisille ilmoitetaan joka vuosi arviolta kolmestakymmenestä niin sanotusta auervaarasta. Auervaaratapausten tunnuspiirre on, että huijari rakentaa ystävyyttä syvemmän suhteen yhteen tai useampaan ihmiseen ja alkaa erilaisin verukkein nyhtää näiltä rahaa. Rikoshyöty nousee tuhansiin, joskus jopa satoihin tuhansiin euroihin. Rikosnimikkeinä on yleensä petos tai törkeä petos.

Kuukausiliite kertoi lauantaina 46-vuotiaasta Michael Kallastista, joka avioitui 80-vuotiaan naisen kanssa ja käytti tämän rahoja vuoden verran. Heinäkuussa Helsingin käräjäoikeus määräsi Kallastin maksamaan naiselle vahingonkorvauksena yli satatuhatta euroa. Kallasti sai petoksista kolmen vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Soittokierros suurille poliisilaitokselle vahvistaa, että sinänsä harvinainen ilmiö elää yhä, varsinkin verkossa.

Tekijöille ja uhreille ei ole selkeää profiilia. Rikosylikonstaapeli Petri Jehkonen Helsingin poliisilaitoksesta kuitenkin arvioi, että uhreissa on etenkin keski-ikäisiä naisia. Nainen joutuu huijauksen kohteeksi useimmin internetissä, miehet kasvotusten.

"Yleisesti olen huomannut, että pääasiassa naiset ovat olleet enemmän asianomistajina kuin miehet ja jäljet johtavat usein ulkomaille", kertoo Jehkonen.

"Anonyymisti netin kautta on huomattavasti turvallisempaa toimia kuin kasvotusten. Ja silloin voi pyörittää useampaakin naista ja pelata samanlaista peliä ympäri Eurooppaa."

Huijaus alkaa esimerkiksi Facebookissa tuntemattoman ulkomaalaisen miehen yhteydenotosta, jossa huijari kehuu naista. Hurmurilla on tekaistu nimi, profiili ja varastettuja kuvia. Mies ja nainen alkavat keskustella, uhri ihastuu ja alkaa luottaa keskustelukumppaniin. Kanssakäyminen jatkuu jopa kuukausia. Lopulta huijari pyytää rahaa.

Vuonna 2012 Helsingin poliisi tutki tapausta, jossa Yhdysvaltain laivaston upseerina esiintynyt mies kertoi koskettavan tarinan ja onnistui saamaan naiselta rahaa muka polvileikkaukseen.

Hyväksikäyttö on saattanut jatkua kuukausia, ja ulkomaille lähetettyjä rahoja on hyvin hankala saada takaisin. Usein rahat päätyvät Afrikkaan.

"Monesti tapaukset tulevat meille niin myöhään, että oikeusavun hankkiminen jostain maasta on turhaa. Raha liikkuu nopeasti seuraavaan maahan. Se tässä on ongelmana."

Auervaarojen huijaamat miehet ovat esimerkiksi etsineet internetistä ulkomaalaista vaimoa, joka onkin jättänyt saapumatta Suomeen lentolippurahat saatuaan.

Uhrit eivät aina ilmoita petosta poliisille, vaikka tekijä olisi tiedossa. Toisen siivellä elelijän ja huijarin tunnistaminen toisistaan voi olla hankalaa. Usein taloudellisesti hyväksikäytettyä myös hävettää.

"Voisin kuvitella, että nämä usein jäävät piilorikollisuudeksi. Kun uhrin silmät aukenevat, hän ei ehkä kehtaa kertoa asiasta poliisille", sanoo rikoskomisario Marja Kiiski Sisä-Suomen poliisilaitoksesta.

Uhrin ei aina ole edes varakas tai iäkäs. Vantaalla paljastui talvella tapaus, jossa mies tehtaili useiden naisystäviensä nimissä pikavippejä. Vahingon arvo nousi nopeasti yli kymmeneentuhanteen euroon.

"Kyseessä on ollut ihan nuoriakin pariskuntia. Ei välttämättä ole aina niin, että nuori mies huijaa vanhaa naista", sanoo rikoskomisario Timo Pirinen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksesta.

Michael Kallastin tapauksessa syyttäjä kertoi, etteivät viranomaisten voineet puuttua petokseen niin kauan kuin iäkäs nainen koki kaiken olevan hyvin. Siitäkin huolimatta, että tällä oli edunvalvoja.

Helsingin poliisin Jehkonen myöntää, että poliisin on vaikea puuttua taloudelliseen hyväksikäyttöön jos uhri ei koe olevansa hyväksikäytetty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat