Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusnatsit riehuivat Jyväskylässä

Poliisi epäilee hieman yli kymmenen ihmisen osallistuneen pahoinpitelyihin

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Silminnäkijä Jyväskylän mellakasta: "Kaksi löi maassa makaavaa miestä, yksi kuvasi vieressä"
Silminnäkijä Jyväskylän mellakasta: "Kaksi löi maassa makaavaa miestä, yksi kuvasi vieressä"
Jyväskyläläinen Anssi koskinen oli paikalla, kun Suomen Vastarintaliikkeen jäsenet pahoinpitelivät sivullista Jyväskylän keskustassa.

Jyväskylän keskustassa lauantaina järjestetty, uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoitus karkasi hallinnasta, kun osa marssijoista astui sisälle tavarataloon ja alkoi pahoinpidellä sivullisia.

Poliisi epäilee hieman yli kymmenen ihmisen osallistuneen yhteensä kolmen uhrin pahoinpitelyyn.

Yhden uhrin vammat olivat poliisin mukaan erittäin lieviä eivätkä vaatineet hoitoa. Kahden muun vammat olivat veriruhjeita ja iskuista tullutta kipua.

"Vaikuttaa selvältä, että mielenosoittajajoukko on valinnut pahoinpitelyn kohteeksi henkilön, jonka ainakin osa joukosta on tuntenut entuudestaan. Kun häntä on alettu pahoinpidellä, kaksi hänen seurueessaan ollutta henkilöä joutui myös pahoinpitelyn kohteeksi, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Porvali kertoo poliisin tiedotteessa.

Mielenosoitus alkoi kello 12.30, ja marssi eteni kävelykadulta Kirkkopuistoon. Poliisin mukaan protestiin osallistujia Kirkkopuistossa oli yhdeltä iltapäivällä noin 40. Puistosta mielenosoittajien joukko siirtyi Jyväskylän keskustaan, jossa mielenilmaus kärjistyi kello kahden jälkeen iltapäivällä.

Poliisi oli paikalla varmistamassa mielenosoituksen kulkua. Poliisin mukaan mielenosoittajilla oli mukanaan pitkävartisia lippukeppejä. Tutkinnassa selvitetään, käyttivätkö tekijät pahoinpitelyssä keppejä tai muita mahdollisia välineitä.

Kesti noin minuutin, että poliisi sai pahoinpitelyn keskeytettyä. Poliisi käytti pippurisumutetta saadakseen tilanteen hallintaansa. Välikohtauksessa ei loukkaantunut poliiseja.

Pahoinpitelyn rauhoittumisen jälkeen yleinen kokous keskeytettiin ja poliisi otti välittömästi tapahtuman jälkeen kiinni 32 henkilöä. Kiinniotettuja epäillään muun muassa väkivaltaisen mellakan järjestämisestä ja pahoinpitelyistä.

"Koko joukon osallisuutta näihin rikoksiin selvitetään, mutta henkilöitä vapautetaan sitä mukaa, kun se on mahdollista", Porvali kertoo

Mielenosoitusta läheltä seuranneen Kyösti Ylikuljun mukaan tilaisuus sujui aluksi rauhallisesti.

"Kulkue siirtyi Kirkkopuistosta rallikadulle, jossa mielenosoittajat heiluttivat lippuja ja jakoivat lentolehtisiä. Aluksi he käyttäytyivät korostetun kohteliaasti", Ylikulju kertaa tapahtumien kulkua.

Pian tapahtuma muuttui aggressiiviseksi, ja poliisi joutui Ylikuljun mukaan soittamaan sireenejä muutamaan otteeseen.

"Sitten osa mielenilmaukseen osallistujista ryntäsi Sokokseen ja alkoi pahoinpidellä sivullisia. Kaupassa oli paljon vanhuksia, lapsiperheitä ja MM-rallituristeja", Ylikulju kertoo.

Mielenosoittajat alkoivat aggressiivisesti estää poliisin toimintaa. Poliisin mukaan tilanne saatiin kuitenkin rauhoitettua nopeasti.

Toinen silminnäkijä, Anssi Koskinen, oli Sokoksella, kun hän kuuli avunhuutoa. Koskinen meni paikalle, missä apua huutava nainen yritti suojella maassa makaavaa miestä.

"Siinä oli samoja Vastarintaliikkeen miehiä, jotka olivat Kirkkopuistossa. Siinä oli aika paljon väkeä ympärillä, ilmeisesti Vastarintaliikkeen miehet olivat ympäröineet pahoinpitelytilanteen."

Miehet kehottivat Koskista olemaan puuttumatta tilanteeseen. Koskisen mukaan kaksi miestä hakkasi maassa makaavaa miestä samalla, kun kolmas kuvasi tilannetta järjestelmäkameralla.

"Sivumpana makasi tajuton mies verissä päin lattialla."

MM-rallien aikaan poliisilla on paljon henkilöstöä muissa tehtävissä, mutta Sisä-Suomen poliisilaitoksen tilannekeskuksen mukaan resursseja on ollut riittävästi myös turvaamaan mielenosoituksen kulku.

Poliisi vahvisti, että mielenilmauksesta tehtiin asianmukainen ennakkoilmoitus. Poliisin mukaan tilaisuuden tarkoituksena oli Suomen Vastarintaliikkeen toiminnasta tiedottaminen.

Suojelupoliisi mainitsee Suomen Vastarintaliikkeen alkuvuodesta julkaisemassaan, vuosille 2015–2016 tekemässään toimintaympäristön katsauksessa.

"Suomen Vastarintaliike (SVL) on poliittinen, valtakunnallinen ja hierarkkisesti organisoitunut järjestö. SVL:n tavoitteena on sen oman ohjelman mukaan kansallissosialistisen valtion luominen. Liike levittää propagandaa, kuten lentolehtisiä ja liimaa julisteita sekä tarroja. Aika ajoin liikkeen aktivistit jalkautuvat myös kadulle erilaisiin mielenilmauksiin", katsauksessa todetaan.

Suojelupoliisin viestintäpäällikön Jyri Rantalan mukaan Supo on seurannut SVL:n toimintaa jo pidempään.

"Järjestö ilmoittaa omassa ohjelmassaan pyrkivänsä kansallissosialistisen valtion luomiseen ja sen toimintaideologia on sellainen, että demokraattisessa valtiossa viranomaisten tulee seurata sitä", hän sanoo.

Suomen Vastarintaliikkeellä on Supon tietojen mukaan toimintaa eri puolella Suomea.

"Käsittääkseni kannattajia on Etelä- ja Länsi-Suomessa. En osaa sanoa, miksi järjestö iski jälleen Jyväskylässä."

Rantalan mukaan Suomen Vastarintaliike on tiiviisti kytköksissä sisarjärjestöönsä Ruotsin vastarintaliikkeeseen. Ruotsissa järjestön toiminta on voimakkaampaa ja väkivaltaiset mielenilmaukset yleisempiä kuin Suomessa.

"SVL:n kannatuspohja on Suomessa pieni, puhutaan muutamista kymmenistä ihmisistä. Tähän saakka järjestö ei ole ollut yhteiskunnalle tai valtiolle vaarallinen, ja sen tekemät rikokset ovat olleet pahoinpitelyrikoksia. Mutta näin vakava mellakointi näyttää, että järjestössä on uhkapotentiaalia", Rantala kommentoi Jyväskylän lauantaista pahoinpitelyä.

Rantalan mukaan Jyväskylän isku ei tullut Supolle yllätyksenä. "Tämä tilaisuus oli etukäteen tiedossa ja olimme varautuneet siihen. Teimme ennen mielenosoitusta yhteistyötä paikallisen poliisin kanssa siitäkin syystä, että tämä ilmiö kuuluu meidän toiminta-alueellemme. Jatkamme yhteistyötä heidän kanssaan", hän sanoo.

Rantala ei ota kantaa siihen, miten vastaavat, ulkopuolisiin kohdistuneet iskut voitaisiin ennaltaehkäistä.

"Suomessa on kokoontumisvapaus, ja on mielenosoittajista kiinni, miten he käyttäytyvät. Toinen ääripää on diktatuuri, jossa mielenilmaukset kielletään."

Väkivaltaisuudet sattuivat neljä päivää sen jälkeen kun tuhannet ihmiset osoittivat mieltään rasismia vastaan ympäri Suomea. Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen julkaisi Facebookissa kirjoituksen, jossa hän kuvaili monikulttuurisuutta painajaiseksi.

Myös Suomen Vastarintaliike on ollut viime aikoina esillä julkisuudessa juuri Immosen takia. Kesäkuussa Immonen osallistui  järjestön jäsenten kanssa kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin murhanneelle Eugen Schaumanille järjestettyyn muistotilaisuuteen.

Viime vuoden itsenäisyyspäivänä Immonen osallistui marssille saman järjestön uusnatsien rinnalla.

Uusnatsien mielenosoitus riistäytyi käsistä Jyväskylässä lauantaina. Poliisi käytti pippurisumutetta saadakseen tilanteen hallintaansa.
Uusnatsien mielenosoitus riistäytyi käsistä Jyväskylässä lauantaina. Poliisi käytti pippurisumutetta saadakseen tilanteen hallintaansa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat