Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeläinen saa hoitoa koko EU:ssa

Muutto toiseen EU-maahan ei vaikuta enää eläkeläisen hoito-oikeuksiin. Suomi maksaa asuinmaalle siellä annetut hoidot.

Kotimaa
 
Pekka Elomaa
EU-maassa asuva eläkeläinen voi tulla Suomeen ja käyttää julkisen terveydenhuollon palveluita täällä. Kuvassa kaihileikkaus Husin silmäklinikalla.
EU-maassa asuva eläkeläinen voi tulla Suomeen ja käyttää julkisen terveydenhuollon palveluita täällä. Kuvassa kaihileikkaus Husin silmäklinikalla. Kuva: Pekka Elomaa

EU-maissa asuvilla eläkeläisillä on oikeus käyttää Suomen julkista terveydenhuoltoa vapaasti halutessaan. Suomi myös maksaa hoitokulut hänen asuinmaassaan, kertoo Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteen päällikkö Noora Heinonen Kansaneläkelaitoksesta (Kela).

Rajana maksamiselle on, että annettu hoito on perusteltavissa lääketieteellisesti.

Kysymys julkisen terveydenhuollon käyttömahdollisuuksista nousi esille, kun HS kertoi keskiviikkona, että Keskon, Rautaruukin ja Nokian Renkaiden entiset toimitusjohtajat olivat siirtyneet eläkkeelle ja muuttaneet Portugaliin, jossa eläkkeet voi saada kymmenen vuotta verottomina.

Kelan Heinonen kertoo, että ihmisen jäädessä eläkkeelle selvitetään ensiksi, onko hän saanut eläkettä yhdestä vai useammasta maasta.

Ulkomaille muuttaneet suomalaiset saavat yleensä eläkettä lähinnä Suomesta. Heinosen mukaan suomalaiset eläkeläiset muuttavat useimmiten Espanjan Aurinkorannikolle.

"Espanjassa he saavat kaiken tarvittavan sairaudenhoidon, ja Suomi maksaa hoidon, jonka Espanja antaa."

Suomen maksuvelvollisuus johtuu siitä, että eläkeläiset ovat työuransa aikana maksaneet palkastaan sosiaalivakuutusmaksuja suomalaiseen järjestelmään.

He ovat siis tavallaan jo maksaneet hoidot Suomelle sosiaalivakuutusmaksuina.

"Olisi Espanjalle kohtuuton rasite, jos se joutuisi kustantamaan nämä hoidot", Heinonen selittää.

Suomi laajensi viime vuonna muissa EU-maissa asuvien suomalaisten eläkeläisten oikeutta saada hoitoa Suomessa.

Tällöin päätettiin, että EU-maassa asuva eläkeläinen saa käyttää kaikkia Suomen julkisen terveydenhuollon palveluita, vaikka hänen kotikuntansa ei olisikaan Suomessa.

Vastaava oikeus oli jo muilla henkilöryhmillä.

Ennen muutosta toisessa EU-maassa asuvalla eläkeläisellä oli oikeus saada vain kiireellistä hoitoa Suomessa.

EU:n potilasdirektiivin mukaan kaikilla EU-kansalaisilla on oikeus käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja niin, että potilas maksaa hoidon ensin itse ja hakee korvauksia asuinmaastaan tai maasta, joka vastaa hänen sairaanhoitokustannuksistaan.

Suomessa potilasdirektiivi tuli voimaan vuoden 2014 alussa.

Suomi päätti keväällä 2014 keventää omalta osaltaan henkilöasiakkaisiin kohdistuvaa EU-maiden välistä byrokratiaa, Heinonen kertoo.

Suomessa pidettiin hallinnollisesti absurdina sitä, että toisessa EU-maassa asuva eläkeläinen, joka käyttää terveydenhuoltopalveluja Suomessa, olisi ensin maksanut laskun itse ja sitten hakenut Kelalta korvauksia.

Sen vuoksi säädettiin kansallinen laki, jonka mukaan EU-maissa asuvat suomalaiseläkeläiset voivat käyttää kaikkia suomalaisen julkisen terveydenhuollon palveluja samoin ehdoin kuin Suomessa asuvat.

"EU-maassa asuva eläkeläinen, jonka sairaanhoitokustannuksista Suomi vastaa, voi koska tahansa tulla tänne ja käyttää palveluitamme täällä", Heinonen tiivistää.

Vastaavin ehdoin kohdellaan esimerkiksi toisessa EU-maassa asuvia opiskelijoita sekä työn perässä muuttaneita ja heidän perheitään, Heinonen sanoo.

Vaikka he saavat käyttää palveluja Suomessa, he eivät kuitenkaan voi vaatia omassa asuinmaassaan samantasoista palvelua kuin Suomessa.

Esimerkiksi Saksassa asuva joutuu tyytymään paikallisiin julkisiin neuvolapalveluihin, vaikka Suomessa palvelut ovat kattavampia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat