Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietarsaaressa kaksi viidestä ei ota Rota-rokotetta – Rokotevastaiset seudut huolestuttavat viranomaisia

Skeptisyys on pahinta Pietarsaaren seudulla, jossa otetaan vaikutteita Ruotsista

Kotimaa
 
Jussi Helttunen
Vauva saa 1-vuosirokotuksen jalkaansa. Kyseessä on Infanrix-rokote, joka suojaa muun muassa poliolta.
Vauva saa 1-vuosirokotuksen jalkaansa. Kyseessä on Infanrix-rokote, joka suojaa muun muassa poliolta. Kuva: Jussi Helttunen

Suomessa on yhä paikallisia rokotuskatveita eli alueita, joissa rokotuksia otetaan selvästi muuta maata vähemmän. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotusrekisterin tilastoista selviää, että erot ovat paikoin merkittäviä.

"Rokotuskattavuus on yleisesti erinomainen. Osaa rokotteista otetaan kuitenkin erityisesti osassa länsirannikkoa vähemmän kuin muualla", THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Paikallinenkin rokotusvastaisuus huolestuttaa viranomaisia, sillä se lisää riskiä jo lähes hävitettyjen tautien paluusta Suomeen. Yksi tällainen on herkästi tarttuva ja pahimmillaan hengenvaarallinen tuhkarokko.

Yksi keskeinen rokotevastainen alue on Pietarsaaren seutu ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Useat perheet kieltäytyvät erityisesti rokotusohjelman uusista rokotteista eli rotavirus-, pneumokokki- ja hpv-rokotuksista.

Lastentautien ylilääkäri Markus Granholm Pietarsaaresta sanoo, että skeptisyys on Pietarsaaressakin paikallista ja näkyy eri vuosina eri kylissä.

"Pienissä paikoissa vaikuttaa paljon, mitä kaverit ja sukulaiset tekevät", Granholm sanoo.

Tilanne on Granholmin mukaan parantunut parin vuoden takaisesta. Seudulla toimii kuitenkin aktiivisia rokotuskriittisiä mielipidevaikuttajia.

"Kyllä, tällaisia toimijoita valitettavasti on. Täällä myös seurataan ruotsalaista mediaa, ja viime vuosina esimerkiksi Expressen ja Aftonbladet ovat tehneet sensaatiojuttuja. Sitä kautta on tullut ei-tieteellistä tietoa, mikä on ruokkinut ilmapiiriä."

Pari vuotta sitten Pietarsaaren Ähtävän kylässä alle 80 prosenttia vauvoista rokotettiin, mikä on valtakunnallisesti erittäin alhainen luku. Nyt Ähtävässä on Granholmin mukaan aktivoiduttu, mutta Pedersören kylä ja naapurikunta Kruunupyy ovat puolestaan murheenkryyneinä.

Aiemmin tällä viikolla Yle uutisoi, että THL ja paikallisviranomaiset järjestävät seudulla syksyllä kampanjan rokotevastaisuuden kitkemiseksi.

"Jonkinlaisia infotilaisuuksia vanhemmille pidetään, mutta en tiedä vielä, onko THL niissä mukana", Granholm sanoo.

"Joka tapauksessa joudumme käyttämään muita enemmän resursseja siihen, että vanhemmat saavat asiallista tietoa ja vastauksia kysymyksiinsä."

Tilanne huolestuttaa myös Pietarsaaren naapurikaupungissa Kokkolassa. Siellä sijaitseva Keski-Pohjanmaan keskussairaala on tehnyt valmiussuunnitelman siltä varalta, että seudulla puhkeaa hankala paikallinen epidemia. Sairaalassa on muun muassa tätä varten varattuja eristyshuoneita.

"Valmiussuunnitelma on pakko olla, koska meillä on haastava alue. Matka rokotekriittiseen ympäristöön on lyhyt", lastentautien ylilääkäri Andreas Blanco Sequeiros sanoo.

Viranomaisten tavoitteena on, että rokotteesta riippuen yleensä 90–95 prosenttia väestöstä pitäisi olla rokotettu.

Yleisimmät rokotuksilla estettävät sairaudet ovat tuhka- ja vihurirokot, jäykkäkouristus, polio, hinkuyskä, kurkkumätä ja sikotauti. Teinitytöille annettavalla hpv-rokotteella ehkäistään papilloomavirusta ja sen aiheuttamaa kohdunkaulan syöpää.

Suomen rokotuskattavuus on kaikkiaan maailman huippua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat