Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hittituotetta on jopa viljelty

Kotimaa
 

Muutama vuosi sitten hittituotteeksi noussut pakuri säilyttää suosionsa, mutta tuotteet ovat muuttuneet. Ekokauppa Ruohonjuuren markkinointi- ja ostopäällikkö Johanna Koskinen sanoo, että suosion alkuaikoina pelkkä jauhe tai pakurin palat vietiin käsistä. Nykyään paljon jauhetta tai paloja suositumpia ovat nopeakäyttöiset instant-pakurit tai pakuriuutteet. Myös pakurikahvi on suosiossa.

Ruohonjuuri myy noin 20 000 pakurituotetta vuodessa.

Koskinen arvelee osan pakurin käyttäjistä huomanneen, että ainetta saa helposti metsästä. Jalostetut tuotteet ovat jääneet niille, jotka eivät metsään halua lähteä.

Pakuria käytetään Koskisen käsityksen mukaan lähinnä kuuriluontoisesti. Sesonki on flunssakausina.

Itä-Suomen yliopiston farmakologian dosentin ja Tampereen yliopiston kliinisen farmakologian dosentin Veijo Saanon mukaan ihminen ottaa riskin nauttiessaan ainetta, jonka vaikutuksia ihmiskehoon ei täysin tunneta.

"Jos alustavat tutkimukset viittaavat siihen, että aine vaikuttaa, niin se antaa syyn pikemminkin karttaa sitä toistaiseksi. Vaikutus voi joissain tilanteissa olla hyödyllinen ja joissain haitallinen."

Pakurin viljelemistäkin on kokeiltu. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) ja Itä-Suomen yliopiston Raharääseikkö-nimisessä hankkeessa pakuri-itiöitä istutettiin koivuihin. Reilusti yli puoleen koivuista alkoi muodostua silminhavaittavaa leviämistä jo muutaman kuukauden kuluttua istuttamisesta, kertoo Rainer Peltola MTT:stä. Hänen mukaansa menetelmä tuntuu olevan tehokas pakurin alkuunsaattamiseksi. Itiöt istutettiin koivuihin kolmisen vuotta sitten, ja nyt itiöt ovat Peltolan mukaan peukalonpään tai kahden kokoisia.

"Jos viidessä vuodessa tulisi keruukelpoinen mötikkä, se olisi jo hieno suoritus."

Pakuri kasvaa yleensä kitumetsässä. Viljeleminen olisi hankkeen vetäjien mukaan mahdollinen keino muuttaa rääseiköt mammonaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat