Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusnatsijoukko tunnisti uhrinsa kadulla

Jyväskylän lauantaisesta mellakasta on pidätetty seitsemän

Kotimaa
 
Tammikuussa 2013 Jyväskylässä Äärioikeisto Suomessa -kirjan tilaisuudessa puukotettiin yhtä miestä, ja tammikuussa 2015 puukottaja tuomittiin puoleksitoista vuodeksi ehdolliseen vankeuteen. Kirjastossa puukotettu mies joutui lauantaina uusnatsien pahoinpitelemäksi.
Tammikuussa 2013 Jyväskylässä Äärioikeisto Suomessa -kirjan tilaisuudessa puukotettiin yhtä miestä, ja tammikuussa 2015 puukottaja tuomittiin puoleksitoista vuodeksi ehdolliseen vankeuteen. Kirjastossa puukotettu mies joutui lauantaina uusnatsien pahoinpitelemäksi.

Poliisi on pidättänyt Jyväskylän kävelykadulla lauantaina puhjenneen mellakan takia seitsemän ihmistä. Pidätettyjen joukossa on kaksi ruotsalaista.

Poliisilla oli sunnuntaiaamuna kiinniotettuna 14 henkilöä. Kaikkia epäillään osallisuudesta mellakkaan tai väkivaltaiseen mellakkaan. Sunnuntaina pidätettyjä epäillään lisäksi joko pahoinpitelyistä tai väkivaltaisen mellakan johtamisesta.

Tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Mikko Porvalin mukaan joukko oli varustautunut väkivaltaan, sillä heillä oli mukanaan suojuksia ja sidetarpeita.

Poliisi epäilee, että mukana olleilla Ruotsin kansalaisilla on yhteyksiä Ruotsin veljesjärjestöön Svenska Motståndsrörelseen.

Porvalin mukaan poliisi oli varautunut uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen mielenilmaukseen hyvin, mutta sen loppuvaiheet Asemakadun Sokos-tavaratalossa tulivat yllätyksenä.

"Mielenosoittajat olivat jo palaamassa rauhallisesti kävellen sinne, mistä marssi alkoi. Sitten aivan yhtäkkiä yhteisestä merkistä he ryntäsivät tavarataloon."

Joukko mielenosoittajia kävi Sokoksen tuulikaapissa tai käytävässä jyväskyläläisen 1970-luvulla syntyneen miehen kimppuun, joka oli Vastarintaliikkeelle ennestään tuttu.

Mies oli niin sanotun Jyväskylän kirjastopuukotuksen kohde vuonna 2013. Silloin kolme miestä tunkeutui Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen, ja tilanne kärjistyi puukotukseen.

Lauantain kahakassa mielenosoittajat pahoinpitelivät myös jyväskyläläismiehen seurueeseen kuuluneita yhtä miestä ja yhtä naista.

Kukaan pahoinpidellyistä ei loukkaantunut vakavasti.

Uhri kertoo lähteneensä kävelykadulle katsomaan mielenosoitusta uteliaisuudesta.

"Kävelin avovaimoni ja ystäväni kanssa, kun yksi uusnatseista tunnisti minut ja tuli kohti", jyväskyläläismies kertoo.

"Hän nimitti minua jollakin pilkkanimellä. En halunnut provosoida, vaan totesin vain jotain sellaista, että 'ai, tuollaista en ole kuullutkaan' ja jatkoin matkaa. Tilanteessa ei ollut mitään aggressiivista, ääniäkään ei korotettu."

Mies erosi ystävänsä ja avovaimonsa seurasta ja käveli katua ylös yksin. Hän sanoo havainneensa, että yksi SVL:n jäsenistä alkoi seurata häntä ja toinen avovaimoa ja ystävää.

Kun uhri pääsi Sokoksen eteen, hän huomasi sisällä olevan kaverinsa ja meni sisään tervehtimään tätä. Samaan aikaan avovaimo ja ystävä olivat myös tulleet tavaratalolle.

Silloin mielenosoittajajoukko ryntäsi paikalle. Mies sanoo avovaimonsa kuulleen, kuinka yksi miehistä oli sanonut: "Nämä ovat ne kohteet, jotka hakataan."

Mies kertoo nähneensä tavaratalon ikkunan läpi, kuinka joukko kävi hänen ystävänsä ja avovaimonsa kimppuun.

"Olin juuri tulossa ulos, kun näin ikkunasta, että ystävääni lyötiin nyrkillä keskelle naamaa."

Sitten mielenosoittajat olivat miehen kimpussa.

"Ainakin kaksi hakkasi minua, ja muut olivat siinä varmistamassa. Avopuoliso yritti tulla väliin, mutta ne heittivät hänet siitä pois. Vasta kun poliisit tulivat, näin, että ystäväni makasi tajuttomana verilammikossa."

Mies ei tunnistanut hyökkääjiä, eikä osaa sanoa, oliko joukossa häntä vuonna 2013 puukottanut mies.

Kesti noin minuutin, että poliisi sai pahoinpitelyn keskeytettyä. Viranomaiset käyttivät pippurisumutetta saadakseen tilanteen hallintaansa.

Poliisi otti paikalta kiinni 30 mielenosoitukseen osallistunutta henkilöä. Aiemmin poliisi kertoi kiinniotettuja olleen 32.

Kiinniotettujen joukossa on useita Ruotsin kansalaisia sekä Suomen Vastarintaliikkeen johtohahmoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat