Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläinsuojelutarkastuksia tehdään aiempaa enemmän

Kaupungissa ilmoituksen tekee usein huolestunut naapuri

Kotimaa
 
Aapo Huhta HS
Helsingistä 27. heinäkuuta löytynyt uroskissa majailee Viikin löytöeläintalolla.
Helsingistä 27. heinäkuuta löytynyt uroskissa majailee Viikin löytöeläintalolla. Kuva: Aapo Huhta HS

Eläinsuojelutarkastusten määrä on noussut selvästi vuodesta 2012 lähtien, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Vuonna 2011 tehtiin 3 638 tarkastusta paikkoihin, joissa eläimiä epäiltiin hoidettavan eläinsuojelusäännösten vastaisesti. Viime vuonna vastaavien tarkastusten määrä oli 5 091.

Eviran ylitarkastaja Sanna Varjuksen mukaan yksi syy tarkastusten määrän kasvuun on vuonna 2009 voimaan tullut eläinlääkintähuoltolaki, jonka vuoksi kuntiin on palkattu erityisesti valvontaan keskittyviä eläinlääkäreitä. Eviran mukaan kuntien valvontaeläinlääkäreitä on tällä hetkellä noin 60.

"Aiemmin osa ilmoituksista on saattanut jäädä tarkistamatta ihan vain siksi, että joka paikkaan ei ehditä. Nyt tilanne on parempi", toteaa Varjus.

Eviran mukaan kansalaiset ovat yhä aktiivisempia tekemään viranomaisille ilmoituksia huonosta eläintenpidosta. Viime vuonna tehdyistä noin 5 000 tarkastuksesta vajaa puolet johti viranomaistoimenpiteisiin.

"On vaihtelevaa, kuinka ihmiset reagoivat määräyksiin. Osa parantaa lemmikin oloja juuri sen verran, että lainmukaiset minimivaatimukset täyttyvät. Jonkin ajan kuluttua eläimen hoito saattaa repsahtaa jälleen", Varjus sanoo.

Kaupungissa ilmoituksen tekijä on yleensä naapuri, mutta tuotantoeläinten huonosta hoidosta raportoivat esimerkiksi tuotantoketjussa työskentelevät henkilöt, kuten maitoauton kuljettajat tai keinosiementäjät. Varjuksen mukaan tuotantoeläintiloista tehdään ilmoituksia esimerkiksi puutteellisten karsinatilojen, riittämättömän ruokinnan ja puhtaanapidon vuoksi.

Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkäri Mirjami Mattilan mukaan eniten ilmoituksia tehdään koirien ja kissojen huonosta hoidosta. Ilmoittajien huolenaiheena ovat useimmiten puutteet perushoidossa, kuten ruokinnassa, ulkoiluttamisessa ja sairaan eläimen hoidossa.

"Etenkin kesäaikaan tulee ilmoituksia rappukäytävään kantautuvasta vahvasta virtsan ja ulosteen hajusta. Myös asuntoihin hylätyistä eläimistä ilmoitetaan jonkin verran", Mattila kertoo.

Vakavia laiminlyöntejä, joiden vuoksi eläin on otettava huostaan tai lopetettava, havaittiin Eviran mukaan yhdeksällä prosentilla tarkastuskäynneistä.

"Silloin tilanne on yleensä jo erittäin paha. Eläimet on joko jätetty kokonaan hoitamatta tai ne ovat erittäin huonokuntoisia. Hoitoa on saatettu laiminlyödä räikeästi jo pitkään", Mattila toteaa.

"Onneksi tällaisia tapauksia ei tule vastaan ihan päivittäin, vaan korkeintaan viikoittain tai harvemmin."

Mattilan mukaan puutteellinen hoito voi toisinaan johtua myös silkasta tietämättömyydestä.

"Kaikki eivät tiedä, että koiraa pitäisi ulkoiluttaa vähintään kolmesti päivässä tai ettei mitään eläintä voi jättää viikonlopuksi yksin kotiin, vaikka ruokaa ja juomaa olisi tarjolla riittävästi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat