Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laki voi vaikuttaa asenteisiin – ja asenteet lakiin

Kotimaa
 

HS:n kyselyyn vastanneet vaikuttavat yleisesti ottaen lainkuuliaisilta, sanoo rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.

"Omaisuus- ja väkivaltarikoksissa moraalikäsitykset ja käyttäytyminen tuntuvat olevan aika hyvin linjassa, kun tuloksia vertaa koululaiskyselyissä saatuihin vastauksiin. Sama pätee luvattomaan nettilataamiseen", sanoo kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin johtaja Tapio Lappi-Seppälä Helsingin yliopistosta.

HS:n kyselyssä suhtautuminen vakuutuspetoksiin ja varastetun tavaran ostamiseen oli lievempää kuin viiden vuoden takaisessa European Social Surveyn tutkimuksessa.

Eurooppalaistutkimuksessa 88 prosenttia suomalaisista piti liioitellun tai väärän vakuutuskorvaushakemuksen tekemistä vääränä tai todella vääränä. Vastaajista 93 prosenttia katsoi, että mahdollisesti varastetun tavaran ostaminen on väärin.

HS:n kyselyssä 64 prosenttia vastaajista paheksui väärän tiedon antamista vakuutusyhtiölle ja 76 prosenttia paheksui luultavasti varastetun tavaran ostamista nettikirpparilta.

Asenteet eivät kerro kaikkea todellisuudesta. Se, miten rikkeisiin ja rikoksiin suhtautuu, vaikuttaa kuitenkin omaan toimintaan.

"Kyllä siinä tietty korrelaatio on oman käyttäytymisen suhteen. Tekoja ei pidetä niin moitittavana, jos itse tekee niitä tai tietää, että monet tekevät niitä", Tolvanen sanoo.

Hänen mukaansa lainkuuliaisuuskyselyn tulokset osoittavat, että ihmisten asenteisiin voi vaikuttaa lainsäädännöllä, oikeuskäytännöillä ja julkisella keskustelulla. Kyselyssä lapsen tukistamisen tuomitsi kolme neljäsosaa vastaajista. 15 prosenttia hyväksyi sen ainakin jossain määrin.

"Lapsen kurittaminen on ollut yleisempää, mutta asenteet ovat muuttuneet. Lieviäkin juttuja on tullut oikeuteen viimeisten 10–15 vuoden aikana, niistä on annettu rangaistuksia ja niistä on uutisoitu. Uskon, että se vaikuttaa."

Myös rattijuoppouden tuomitseminen on Tolvasen mukaan pitkän asennekasvatuksen tulos. Toisaalta asenteiden muuttuminen voi myös vaikuttaa lainsäädäntöön. Näin voi tapahtua esimerkiksi kannabiksen kohdalla, Tolvanen myöntää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat