Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Villisikojen kanta kasvoi metsästyksestä huolimatta – afrikkalaisen sikaruton riski huolestuttaa viranomaisia

Kotimaa
 
Juha Metso
Villisiat voivat levittää vaarallista sikaruttoa tuotantosioille.
Villisiat voivat levittää vaarallista sikaruttoa tuotantosioille. Kuva: Juha Metso

Villisikojen määrä Suomessa on kasvanut viime vuodesta. Suomen riistakeskuksen riistasuunnittelijan Ohto Salon mukaan kannan koko voi olla nyt jopa 1 500–1 600 yksilöä. Viime marraskuussa määräksi saatiin 1 000–1 300.

"Uusin luku on vain valistunut arvaus, mutta määrä on kyllä kasvanut. Riistakamerakuvista on havaittu, että villisikojen porsiminen on onnistunut erittäin hyvin."

Viime joulukuussa maa- ja metsätalousministeriö käynnisti villisikojen tehometsästyksen. Kesäkuun alussa ministeriön työryhmä esitti villisikakannan harventamista 600 yksilöön.

Salon mukaan Suomen villisikakanta on viisinkertaistunut koko maassa muutamassa vuodessa. Valtaosa elää Kaakkois-Suomessa ja Itä-Uudellamaalla, mutta yksilöitä on alkanut vaeltaa myös muualle maahan.

"Muiden maiden esimerkit ovat osoittaneet, että villisikakannan hallinta on älyttömän vaikeaa sen jälkeen, kun kanta on päässyt riittävän suureksi. Meillä villisikojen leviämisestä on puhuttu jo 20–30 vuotta, mutta vasta nyt tietty kynnys alkaa olla ylitetty", Salo sanoo.

Villisikojen määrän kasvu huolestuttaa viranomaisia myös sen takia, että muualta tulevat villisiat voivat kantaa tuotantosioille vaarallista afrikkalaista sikaruttoa.

Maa- ja metsätalousministeriön neuvottelevan virkamiehen Katri Levosen mukaan tauti ei ole ihmiselle vaarallinen, mutta leviää helposti eläimestä toiseen suun ja hengitysteiden kautta.

Tauti levisi vuoden 2014 aikana Baltian maihin, ja pelkästään Virossa on tehty tänä vuonna noin 170 havaintoa tartunnoista. Venäjän tautihavainnoista Suomen viranomaisilla ei ole tarkkaa tietoa, mutta ministeriön työryhmän mietinnössä aluetta pidetään riskialttiina.

Suomessa tautia ei ole toistaiseksi havaittu.

Riistasuunnittelija Salo huomauttaa, että riski afrikkalaisen sikaruton leviämisestä suoraan villisikojen välityksellä Suomen sikaloihin on pieni, koska tavalliset siat ja villisiat ovat harvoin tekemisissä keskenään.

"Todennäköisempää on taudin kulkeutuminen Suomeen vaikkapa metsästäjän saappaan mukana. Riskit halutaan kuitenkin minimoida. Suomen lihateollisuudelle olisi katastrofaalista, jos tautia todettaisiin jossain sikalassa", Salo sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat