Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiihkopuhe jakaa ystävien mielipiteitä: Ovatko kiihkokansalliset ulostulot hallituskysymys?

Nasima Razmyar (sd) pitää kiihkokansallisia ulostuloja hallituskysymyksenä. Wille Rydman (kok) on eri mieltä.

Kotimaa
 
Uudet kansanedustajat väittelevät sananvapaudesta
Uudet kansanedustajat väittelevät sananvapaudesta
Nuoret haastajat -sarja jatkuu. HSTV:n väittelyssä kohtasivat kokoomuksen Wille Rydman ja sosiaalidemokraattien Nasima Razmyar Helsingin vaalipiiristä. Toimittaja: Paavo Teittinen, kuvaus: Jukka Gröndahl
HS haastattelee uusia kansanedustajia.

Kokoomuksen ja demareiden jäisistä väleistä ei näy jälkeäkään, kun Nasima Razmyar, 30, ja Wille Rydman, 29, kohtaavat Helsingin Itäkeskuksessa.

"Kiva nähdä pitkästä aikaa!" Razmyar huudahtaa ja halaa kansanedustajakollegaansa.

Tunne on molemminpuolinen. Rydman on juuri ehtinyt kertoa, miten hän tarjosi "kokoomuslaista hengennostatusta" Razmyarin vaalikampanjalle.

Kuka?

Wille Rydman

 Kokoomuksen kansanedustaja Helsingistä.
 Sai vaaleissa 4 524 ääntä.
 Helsingin kaupunginvaltuutettu.
 Valtiotieteiden maisteri.
 Kotipaikka Helsinki.

"Sanoin, että jos joku jostain käsittämättömästä syystä haluaa vielä äänestää demaria, niin äänestäköön sitten Nasimaa. Hän on ihan huipputyyppi", Rydman hymyilee.

Kaksikon tie eduskuntaan on kulkenut eri reittiä. Kokoomuksen konservatiivisimpiin ja maahanmuuttokriittisimpiin edustajiin kuuluva Rydman on puoluekoneiston tuote. Nuoresta iästään huolimatta Rydman on ollut aktiivisesti politiikassa mukana jo kolmetoista vuotta.

Liberaalin Razmyarin poliittinen ura on kestänyt neljä vuotta. Sitä ennen hän teki Suomessa ja Tanskassa töitä pakolaisten parissa.

Razmyarin perhe muutti Rovaniemelle vuonna 1992, kun Afganistanissa alkoi riehua verinen sisällissota. Hän oli tuolloin kahdeksanvuotias.

Rydman ja Razmyar tapasivat vuonna 2011 eduskuntavaalien yhteydessä. Ystävyys kehittyi vuosien varrella kaupunginvaltuustossa. Toisen naama on tullut tutuksi, sillä opetuslautakunnassa nuoret poliitikot istuvat vastapäätä.

Yhteinen sävel löytyy monesta aiheesta. Kun keskustelu siirtyy viime päivien tapahtumiin, erimielisyydet nousevat kuitenkin pintaan.

Razmyarin mielestä kiihkokansallinen retoriikka ruokkii Suomessa äärioikeistolaista väkivaltaa. Lauantaina uusnatsistinen Suomen Vastarintaliike pahoinpiteli ihmisiä Jyväskylässä.

"Kauhea sanoa, mutta olen jotenkin odottanut jotain tämän kaltaista. Yleinen ilmapiiri on ollut niin valitettava", Razmyar sanoo ja viittaa esimerkkinä kansanedustaja Olli Immosen (ps) kiihkokansalliseen tekstiin.

"Aika moni on puhunut näistä vain idioottimaisena käytöksenä. Mielestäni se on hirveän vaarallinen tulkinta. Vihapuhetta ei kannata ikinä vähätellä, koska historia opettaa että aika usein siitä seuraa myös väkivaltaa."

Immonen on poseerannut yhteiskuvassa uusnatsien kanssa. Erityisesti lauantain jälkeen Razmyar toivoo perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin puuttuvan puolueen kiihkokansalliseen siipeen.

"Olihan se aivan hullua lukea sunnuntaina hänen blogistaan hevosharrastuksista, kun tilanne on tällainen."

Vastuu lepää Razmyarin mielestä myös pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) harteilla. "Suomeen on syntynyt vaarallinen ilmapiiri, ja se on koko yhteiskunnan asia. Kyllä tämä hiljaiselo on Sipilältä ja Stubbilta vastuunpakoilua. Nämä ovat niitä hetkiä, kun oma arvovalta täytyy laittaa peliin."

Jukka Gröndahl HS
Kokoomuksen konservatiivisiipeä edustava Wille Rydman (vas.) ja liberaali sosiaalidemokraatti Nasima Razmyar tulevat hyvin toimeen.
Kokoomuksen konservatiivisiipeä edustava Wille Rydman (vas.) ja liberaali sosiaalidemokraatti Nasima Razmyar tulevat hyvin toimeen.

Rydman toivoo maltillisten osapuolten saavan äänensä paremmin kuuluviin keskustelussa maahanmuutosta ja monikulttuurisuudesta. Hän kuitenkin muistuttaa, että yhteiskunnan tulee sietää kaikenlaisia puheenvuoroja.

"Avoimeen yhteiskuntaan kuuluu, että ihmiset saavat esittää myös typeriä näkemyksiä. Silloin ei pidä myöskään uhriutua, kun muut syyttävät typeryydestä."

Lauantain väkivallantekoa Rydman pitää järkyttävänä, mutta ei uskalla vetää siihen yhteyksiä Immosen kaltaisesta kiihkokansallisesta retoriikasta. Hän myös ihmettelee puhetta hallituskysymyksestä.

"Hallitusyhteistyö perustuu siihen, että sovitaan ohjelmasta, jota noudatetaan. Jos perussuomalaisten kansanedustajat eivät poikkea ohjelmassa sovitusta mutta toimivat harkitsemattomasti, se on puolueen sisäinen asia. Nyt siitä yritetään tehdä myös Sipilän ja Stubbin ongelma."

Rydman uskoo Jyväskylän tapahtumien lisäävän leimautumisen pelkoa ja sitä kautta keskustelun entistä pahempaa kärjistymistä. Tällaista kehitystä hän pitää valitettavana.

Razmyar on samaa mieltä. Hän lupaa mennä jatkossa entistä enemmän perussuomalaisten kahvipöytiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat