Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus esittelee ehdotuksensa yhteiskunta­sopimuksesta

Järjestöt pohtivat yhteiskuntasopimusta kiristysruuvin alla

Kotimaa
 
Sipilä: "Kaikki joutuvat nöyrtymään"
Sipilä: "Kaikki joutuvat nöyrtymään"
Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus antoi työmarkkinajärjestöille kolme viikkoa aikaa saada yhteiskuntasopimus tehtyä. "Nyt on yhteisen edun mentävä itsekkyyden edelle", Sipilä totesi tiedotustilaisuudessa. Leikkaus: Heidi Asplund

Hallitus on saanut valmiiksi ehdotuksensa yhteiskuntasopimusprosessin jatkosta, ja esittelee sen työmarkkinajärjestöille Kesärannassa tänään maanantaina.

Hallitus kertoo keinoista, millä sen mielestä hallituksen asettamaan tavoitteeseen eli viiden prosentin yksikkötyökustannusten alentamiseen, voitaisiin päästä.

Tästä on kyse

 Hallitus tekee työelämän osapuolille esityksen toimista yksikkötyökustannusten alentamiseksi vähintään viidellä prosentilla.

 Mikäli osapuolet hyväksyvät hallituksen esityksen ja toimet osoittautuvat riittäviksi hallituksen tarkastelussa keväällä 2017, hallitus ei toteuta uhkaamiaan veronkorotuksia ja lisäsäästöjä.

 Jos sopimus syntyy, hallitus tukee sitä verokevennyksin.

 Lisäksi hallitus lupaa työntekijöille uudenlaisen mallin muutosturvaa ja koulutukseen.

Paikalle on kutsuttu Elinkeinoelämän keskusliiton, Kuntatyönantajien, SAK:n, STTK:n ja Akavan johtajat. Järjestöillä on kolmisen viikkoa aikaa miettiä, sitoutuvatko ne hallituksen tavoitteeseen.

Hallitus on ilmoittanut, että se joutuu tekemään 1,5 miljardin euron lisäsäästöt ja veronkorotukset, jos yritysten kilpailukykyä edistävää yhteiskuntasopimusta ei synny. Kiristystoimet luetellaan hallitusohjelmassa. Niitä ovat esimerkiksi verojen korotukset, lapsilisien ja eläkkeiden leikkaukset ja yksityislääkärikorvausten leikkaukset. Lisäksi muun muassa asuntolainojen korkovähennys ja vuorotteluvapaa on uhattu lopettaa kokonaan.

Eduskunnan vasemmistopuolueet ovat olleet järkyttyneitä hallituksen taktiikasta. Niiden mielestä hallitus käyttää kiristysruuvia palkansaajajärjestöjä kohtaan.

Palkansaajat ja vasemmistopuolueet katsovat, että heidän uhrauksillaan on saatu aikaan eläkeratkaisu ja maltilliset palkkaratkaisut ja nyt heiltä vaaditaan lisää. Pörssiyhtiöiden johtajien palkkapussit ovat samaan aikaan paisuneet.

Jos yhteiskuntasopimus syntyy, hallitus on luvannut palkansaajille vastineeksi muutosturvaa ja koulutusapua irtisanomistilanteissa.

Juhani Niiranen / HS
Kesärantaan olivat kokoontuneet muun muassa pääministeri Juha Sipilä (vas.), SAK:n Lauri Lyly, STTK:n Antti Palola ja Akavan Sture Fjäder.
Kesärantaan olivat kokoontuneet muun muassa pääministeri Juha Sipilä (vas.), SAK:n Lauri Lyly, STTK:n Antti Palola ja Akavan Sture Fjäder.

Pöydälle noussevat myös nollatyösopimuksista luopuminen ja muutenkin pätkätyöläisten aseman parantaminen. Myös yt-lain uudistamista ja eläkekaton esiin nostamista on vaadittu.

Palkansaajien olisi taivuttava työajan pidentämiseen esimerkiksi pekkaspäivistä luopumalla.

Ilmapiiri työmarkkinoilla on epäluuloinen ja neuvotteluista povataan vaikeita.

Ensimmäinen yritys yhteiskuntasopimukseksi kariutui toukokuun alussa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) totesi silloin, ettei sopimuksen syntymiseen ole edellytyksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat