Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n kysely: Karkin varastaminen on pahempi kuin pimeä kattoremontti

HS:n lainkuuliaisuuskyselyssä paheksutaan eniten omaisuus- ja väkivaltarikoksia. Karkin pihistäminen on pahempi rike kuin pimeä remontti tai vakuutuspetos.

Kotimaa
 
Näin tunnistaa myymälävarkaan
Näin tunnistaa myymälävarkaan
Myymälävarkauksista ja -näpistyksistä aiheutuu kaupoille vuosittain yli 500 miljoonan euron tappiot. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla Suomessa tehtiin 23 100 myymälävarkautta ja -näpistystä. Helsingin keskustan Sokoksen vartijoiden esimiehen Sami Raittisen mukaan kuka tahansa voi periaatteessa paljastua myymälävarkaaksi. Toimittaja: Suvi Vihavainen, Kuvaaja: Janne Järvinen, Editointi: Jani Viskari.

Vartijoiden esimies Sami Raittinen seisoo puvussaan Helsingin Sokoksella ja tarkkailee tilannetta. Kohta kädessä olevasta radiopuhelimesta tulee tieto: kiinni on jäämässä myymälävaras.

Ja varastaa ei saa. Tästä yksimielisiä olivat HS:n lainkuuliaisuuskyselyn vastaajat, jotka pitivät mainituista paristakymmenestä rikoksesta ja rikkeestä kaikkein paheksuttavimpana sitä, että kaupasta vietäisiin maksamatta useiden kymmenien eurojen arvoinen tavara.

Tästä on kyse

 HS tiedusteli verkkokyselyssä lukijoilta, kuinka paheksuttavina tai hyväksyttävinä he pitivät pariakymmentä erilaista rikettä ja rikosta.

 Kyselyyn tuli 22.–28. 7. noin 13 000 vastausta. Siihen voi vastata edelleen osoitteessa hs.fi/lainkuuliaisuuskysely.

Kutakuinkin yhtä tuomittavaa oli puolison lyöminen avokämmenellä. Sitä piti erittäin tai jonkin verran paheksuttavana 97 prosenttia vastaajista.

Seuraavaksi eniten paheksuttiin herjaavien huhujen kirjoittamista nettiin, rattijuopumusta lyhyellä ajomatkalla ja karkin laittamista pussiin punnituksen jälkeen. Näitä paheksui ainakin jonkin verran yli 90 prosenttia vastaajista.

Vastauksia verkkokyselyyn tuli noin 13 000.

Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin johtaja Tapio Lappi-Seppälä ei pidä yllättävänä, että suhtautuminen omaisuus- ja väkivaltarikoksiin on kyselyssä tiukinta.

"Sellaiset teot, joilla on näkyvä yksilöuhri, koetaan muita vakavammiksi jutuiksi. Tekoja, joiden seuraukset ovat vaikeammin havaittavissa, ei koeta samalla tapaa", hän sanoo.

Tämä linja näyttää ohjaavan kyselyn avoimien vastauksien perusteella monia.

"Moraalini mukaisesti en aiheuta vahinkoa tai vaaraa muille. Sen sijaan kyselyssä esitetyt yhteiskunnan normit (esimerkiksi kannabis ja punaisia päin käveleminen) eivät merkitse minulle juurikaan mitään. Olen tehnyt näistä esimerkeistä kaikkia, paitsi käyttänyt väkivaltaa ja varastanut. Silti tai juuri siksi pidän itseäni ja minua pidetään erittäin kunnollisena kansalaisena", eräs vastaaja kuittaa.

Omaisuusrikoksissa lukijoiden tiukka linja lieveneekin, kun rikoksen kohteena on kasvoton vakuutusyhtiö tai valtio.

Alle puolet, 47 prosenttia vastaajista piti pimeän remontin teettämistä edes jossain määrin paheksuttavana. Vastaajista 64 prosenttia tuomitsi väärän tiedon antamisen vakuutuskorvaushakemuksessa.

"Laittomaan nettilataamiseen ja vakuutusyhtiöiden huijaamiseen suhtaudutaan suhteellisen sallivasti näpistyksiin verrattuna. Ehkä tässä olisi skarppaamisen paikka", rikosoikeuden professori Matti Tolvanen sanoo.
Vero- ja vakuutuspetosten seuraamukset ovat ankarampia kuin näpistysten.

"Vai mielletäänkö tässä, että kaikki maksavat, jos joku varastaa tavaraa? Yhtä lailla muut maksavat vapaamatkustajien osuudet, jos valtiota tai vakuutusyhtiötä huijataan. Se ei ole vakuutusyhtiöiden katteista pois, vaan niiltä, jotka vakuutuksia ottavat", hän sanoo.

"Valtion pitää verottaa enemmän, jos jotkut teettävät pimeää remonttia. Harmaan talouden veromenetyksissä liikutaan aika paljon suuremmissa summissa kuin myymälänäpistyksissä."

Hyväksyvimmin kyselyssä suhtauduttiin punaisia liikennevaloja päin kävelyyn, toimistotarvikkeiden kotiin vientiin, elokuvien ja musiikin laittomaan nettilatailuun, pimeisiin remontteihin ja kannabiksen polttamiseen.

Yli puolet vastaajista piti päin punaisia kävelyä hyväksyttävänä.

"Ymmärrän toki sääntöjen merkityksen toimivassa yhteiskunnassa, mutta kieltämättä aina Suomessa ollessani ihmettelen ihmisiä, jotka seisoisivat vaikka jouluaattoyönä pikkukylän ainoissa liikennevaloissa, jos punaiset sattuu palamaan, vaikka missään ei olisi ristinsielua", eräs vastaaja huomauttaa.

Tolvasen mukaan liikennevalokysymyksen tulos "osoittaa tervettä kansalaisajattelua".

"Se on tämän listan synneistä pienimpiä. Pidän itsekin asiaa jokseenkin hyväksyttävänä niissä olosuhteissa, kun ei ole muuta liikennettä mailla eikä halmeilla", hän myöntää.

Poliisi ymmärtää, että liikennevalojen noudattamista tarkastellaan sen kannalta, aiheutuuko tilanteesta vaaraa.

"Mutta omiin käsiin lakia ei ole oikeutta ottaa. Näkökanta muuttuu, kun tarkastellaan reilulla ylinopeudella ajamista. Siinä ymmärretään, mikä potentiaalinen riski on ja että toisen ylinopeudesta voi aiheutua myös itselle vaaraa", sanoo ylikomisario, Helsingin poliisin rikostorjuntayksikön johtaja Tuomo Lotta.

Markus Jokela HS
Vartijoiden esimies Sami Raittinen tarkkailee Helsingin keskustan Sokoksella, ettei tavaroita lähtisi varkaiden matkaan.Eniten varkaita kiinnostaa esimerkiksi kosmetiikka.
Vartijoiden esimies Sami Raittinen tarkkailee Helsingin keskustan Sokoksella, ettei tavaroita lähtisi varkaiden matkaan.
Eniten varkaita kiinnostaa esimerkiksi kosmetiikka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat