Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset ovat lähettäneet tutkijoille yli 5 600 punkkia

Näytteitä taigapunkin levinneisyystutkimukseen otetaan yhä vastaan

Kotimaa
 
Pekka Sakki LEHTIKUVA
Nuori urospunkki.
Nuori urospunkki. Kuva: Pekka Sakki LEHTIKUVA

Keväällä alkanut puutiaisten eli punkkien yleisökeräys on tuottanut suuren näyteaineiston Turun yliopiston tutkijoille. Maanantaihin mennessä tutkijat olivat saaneet 5 607 kirjettä. Useat kirjeet ovat sisältäneet useita puutiaisia.

Näyteaineiston perusteella tutkijat selvittävät muun muassa idästä Suomeen tulleen taigapunkin levinneisyyttä.

Jo alkukesän näytteiden perusteella tutkijat tiedottivat, että taigapunkkien merkittävimmät esiintymisalueet ovat Pohjanlahden rannikko sekä Pirkanmaa, Pohjois-Karjala, Savo ja Kainuu.

Tutkimuksen koordinaattori, amanuenssi Ritva Penttinen sanoo, että myöhemmin syksyllä tiedetään, esiintyykö taigapunkkeja uusilla alueilla.

Penttinen kertoo, että tutkijoilla on käsissään erittäin hyvä aineisto eri puolilta maata. Punkkinäytteitä voi silti lähettää tutkijoille syyskuun loppuun saakka.

Molemmat punkkilajit voivat levittää borrelioosia aiheuttavia bakteereja. Tietyillä alueilla ne levittävät myös virusperäistä puutiaisaivokuumetta.

Aiemmin ajateltiin, että juuri taigapunkit levittäisivät puutiaisaivokuumeen eurooppalaista virustyyppiä ärhäkämpää siperialaista virustyyppiä.

Penttisen mukaan virologit ovat nyt havainneet, että molempia virustyyppejä löytyy molemmista punkkilajeista.

Taigapunkkia ja tavallista punkkia ei erota toisistaan paljaalla silmällä. Tutkijat määrittelevät lajit mikroskoopin ja dna-tutkimuksen avulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat