Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammatit periytyvät – viljelijän tai eläintenkasvattajan lapsi seuraa useimmin vanhempien tiellä

Jätteenkuljettaja Ville Parkkinen innostui alasta lapsena isän sylissä

Kotimaa
 
Juha Metso
Ville Parkkinen (vas.) haki perjantaina jätettä Jylpyn teollisuusalueelta Kotkasta. Erkki Parkkinen seurasi työtehtävän sujumista. Jätteenkuljettajan ammatti voi säilyä Parkkisen suvussa myös tulevaisuudessa, sillä Ville Parkkisen 6-vuotias poika on ilmoittanut isän työn kiinnostavan.
Ville Parkkinen (vas.) haki perjantaina jätettä Jylpyn teollisuusalueelta Kotkasta. Erkki Parkkinen seurasi työtehtävän sujumista. Jätteenkuljettajan ammatti voi säilyä Parkkisen suvussa myös tulevaisuudessa, sillä Ville Parkkisen 6-vuotias poika on ilmoittanut isän työn kiinnostavan. Kuva: Juha Metso

Maanviljelijän ja eläintenkasvattajan ammatit siirtyvät kaikkein useimmin vanhemmilta lapsille. Tilastokeskuksen HS:lle keräämän aineiston perusteella myös kalastajat, suutarit ja kuljetusalan ammattilaiset ovat jatkaneet suurella todennäköisyydellä isänsä tai äitinsä jalanjäljissä.

Tulos ei yllätä kouvolalaista jätteenkuljettajaa Ville Parkkista, 33. Hänen ammattihaaveensa oli selvillä siitä lähtien, kun Erkki-isä otti Villen ensimmäisiä kertoja mukaan kuorma-auton hyttiin. Nyt miehet työskentelevät yhdessä perheyritys E. Parkkisessa.

"Sain ammatinvalintaan varmuutta siitä, että vierellä oli joku, johon pystyi turvautumaan ongelmatilanteissa. Toisaalta olemme isän kanssa kaksi samanlaista jäärää, mikä on joskus aiheuttanut pientä vääntöä", Ville Parkkinen sanoo.

Erkki Parkkinen, 65, on ollut tyytyväinen pojan valinnasta. Hän seurasi kuljetusalalle niin ikään omaa isäänsä.

"Hyvin meillä on sujunut. Minä olen jo siirtynyt enemmän toimistohommiin, mutta viikko sitten sunnuntaina kävin vielä tyhjentämässä jätelavat Kotkan Meripäivillä."

Turun yliopiston koulutussosiologian professorin Osmo Kivisen mukaan ammattien periytyminen sukupolvelta toiselle on monella alalla luontevaa. Esimerkiksi maataloudessa perheelle kuuluva maatila ja työkoneet luovat otolliset olosuhteet sukupolvenvaihdokseen.

Seuraavaksi Kivinen mainitsee huippu-urheilijat ja kädentaitajat. Hänen mukaansa vanhempien aktiivisuus ja alan ymmärrys korostuu, jos alan harjoittelu täytyy aloittaa nuorena.

"Myös lahjakkuudella on varmasti tekemistä asiaan, mutta teini-ikäisenä aloittavilla urheilijoilla meno on vähän erinäköistä koikkelehtimista kuin lapsesta asti harjoitelleilla. Siinä vanhempien rooli on ihan keskeinen."

Tutkimusten mukaan vanhempien koulutustaso vaikuttaa merkittävästi lasten opiskeluvalintoihin. Talousjärjestö OECD selvitti vuonna 2012, että suomalaisista korkeakouluopiskelijoista 68 prosentilla myös vanhemmat ovat korkeasti koulutettuja.

Kivisen mukaan ammatin periytyminen on kuitenkin koulutustasoa monimutkaisempi kuvio. Hän arvioi, että kodin arvostukset näkyvät suoremmin lapsen koulutustasossa kuin uravalinnassa.

"Esimerkiksi opettajien lapsista tulee usein korkeasti koulutettuja, vaikkei heistä ihan suoraan tulisi opettajia. Ammatinvalinnassa on aina valtavasti sattumaa mukana. Eiväthän yliopisto-opiskelijatkaan usein tiedä edes valmistuessaan, mitä he haluavat tehdä."

Vertailun kärkipäästä puuttuu monia ammatteja, jotka usein mielletään helposti periytyviksi. Tilastokeskuksen tilastopäällikkö Antti Katainen huomauttaa, että jotkin ammatit voivat jäädä katveeseen tilastoteknisistä syistä. Tällaisia ammattiryhmiä ovat ainakin opettajat, lääkärit ja poliisit, sillä ammatit hajaantuvat tilastoinnissa useisiin alaryhmiin.

Katainen kehottaakin kiinnittämään huomiota enemmän listalta esiin nouseviin kuin siitä puuttuviin ammatteihin.

"Kyllä tästä hyvän yleiskuvan saa. Myös se näkyy erilaisista taulukoinneista selvästi, että äidin ammatit periytyvät usein tytöille ja isien pojille", Katainen sanoo.

Tilastossa on huomioitu vuonna 2012 työikäiset henkilöt, joiden vanhemmat olivat niin ikään tuolloin töissä. Tätä vanhemmista ikäryhmistä ei ollut käytettävissä vertailukelpoista tietoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat