Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkimus: Parikymppisinä isäksi tulleilla suurempi riski kuolla keski-iässä

Kotimaa
 
Iisakki Härmä

Parikymppisenä isäksi tulemisella on yhteys korkeampaan kuolleisuusriskiin keski-iässä. Näin esittävät kolme Helsingin yliopiston väestötutkimuksen yksikön tutkijaa, jotka julkaisivat aiheesta maanantaina tieteellisen artikkelin Journal of Epidemiology & Community Health -verkkolehdessä.

Tutkijat ovat tarkastelleet yli 30 500:n vuosina 1940–1950 syntyneen suomalaisen isän kuolleisuutta 45. ja 55. ikävuoden välillä vuosina 1985–2005. Kyseessä on kymmenen prosentin kansallisesti edustava otos vuoden 1950 väestönlaskennasta. 1940–1950 syntyneet miehet saivat ensimmäisen lapsensa keskimäärin 25–26-vuotiaina, kun nykyään isäksi tullaan keskimäärin yli 30-vuotiaana.

Tutkimus osoittaa, että alle 22-vuotiaana isäksi tulleilla kuolleisuus keski-iässä oli 26 prosenttia korkeampi kuin 25–26-vuotiaana ensimmäisen lapsen hankkineilla miehillä. Myös 22–24-vuotiaana ensimmäisen lapsensa hankkineilla oli 14 prosenttia korkeampi kuolleisuus kuin 25–26-vuotiaana isäksi tulleilla.

Vastaavasti 30–44-vuotiaana ensimmäisen lapsen hankkineiden miesten kuolleisuus oli noin neljänneksen pienempi kuin 25–29-vuotiaana isäksi tulleilla.

Helppo selitys eroille voisi olla se, että keskimäärin pitempään elävät korkeasti koulutetut miehet hankkivat lapsia yleensä myöhemmin. Tutkijatohtori Elina Einiön mukaan tästä ei kuitenkaan ole tutkimustuloksissa kyse, sillä niissä on huomioitu paitsi koulutus myös asuinalue, siviilisääty ja kokonaislapsiluku sekä isien syntymävuosi.

Einiön mukaan norjalaisessa väestötutkimuksessa on aiemmin saatu vastaavansuuntaisia tuloksia, mutta muuten aihetta on tutkittu vähän, sillä miesten lisääntymistietoja on kansainvälisesti tilastoitu vähän.

Aiemmin ei ole tiedetty sitä, selittyykö yhteys varhaisen lastenhankinnan ja kuolleisuuden välillä geneettisillä ja perheympäristön tekijöillä, jotka ovat veljeksille samoja.

Suomalaistutkimuksessa havaittiin, että näidenkin tekijöiden merkitys on vähäinen. Tutkimukseen kuului sisarusvertailu, jossa oli 1 124 veljestä.

Siitä saadut tulokset olivat samansuuntaisia kuin laajemmassa väestötutkimuksessa. Esimerkiksi miehillä, jotka tulivat isiksi alle 22-vuotaana, oli 73 prosenttia korkeampi todennäköisyys kuolla keski-iässä kuin heidän veljillään, jotka saivat ensimmäisen lapsensa 25–26-vuotiaina.

Keski-iässä kuolleiden miesten yleisimpiä kuolinsyitä olivat sydän- ja verisuonitaudit sekä alkoholiin liittyvät syyt.

Tutkijoiden tulkinnan mukaan tulokset viittaavat siihen, että isäksi, puolisoksi ja perheen elättäjäksi ryhtyminen voi aiheuttaa nuorille miehille henkistä ja taloudellista stressiä, joka haittaa heidän mahdollisuuksiaan panostaa omaan hyvinvointiinsa. Näin on ainakin ollut vielä suurten ikäluokkien ja heitä hieman vanhempien kohdalla.

"Kun he ovat olleet nuoria isiä, ei ole ollut samanlaisia perhe-etuuksia kuin nykypäivänä. Tuohon aikaan on ollut myös iso paine mennä naimisiin, jos tyttöystävä on tullut raskaaksi", Einiö huomauttaa.

Nykypäivän nuorilla isillä ei välttämättä ole samantyyppisiä ongelmia, mutta heillä voi tutkijoiden mukaan olla erityyppisiä stressitekijöitä. Siksi tuki nuorille isille olisi tärkeää.

HELI SAARELA
Tutkimus osoittaa, että alle 22-vuotiaana isäksi tulleilla kuolleisuus keski-iässä oli 26 prosenttia korkeampi kuin 25–26-vuotiaana ensimmäisen lapsen hankkineilla miehillä.
Tutkimus osoittaa, että alle 22-vuotiaana isäksi tulleilla kuolleisuus keski-iässä oli 26 prosenttia korkeampi kuin 25–26-vuotiaana ensimmäisen lapsen hankkineilla miehillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat