Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työn ja perheen palapeliä kootaan lomien jälkeen

Monet hakevat etätöistä ja lyhennetystä työajasta helpotusta perhe-elämään

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Alavutelainen Markku Valkealahti tekee etätöitä ja liu'uttaa työaikaansa yhdistääkseen perhe-elämänsä ja 140 kilometrin päässä sijaitsevan työnsä. Kesällä hän on hoitanut Hilmaa, 7 kuukautta, ja Adaa, 2.
Alavutelainen Markku Valkealahti tekee etätöitä ja liu'uttaa työaikaansa yhdistääkseen perhe-elämänsä ja 140 kilometrin päässä sijaitsevan työnsä. Kesällä hän on hoitanut Hilmaa, 7 kuukautta, ja Adaa, 2. Kuva: Reijo Hietanen

"Tämä on toiminut loistavasti", iloitsee helsinkiläinen Malena Sell vastatessaan puhelimeen työpaikallaan ulkoministeriössä Helsingin Katajanokalla.

Sell puhuu työn ja perheen yhdistämisestä. Hän muutti kahden lapsensa kanssa Sveitsistä Suomeen pari vuotta sitten.

Fakta

Työn ja perheen yhdistämistä helpottavia keinoja

 Työ ja perhe-elämä -ohjelman keräämissä joustokeinoissa mainitaan esimerkiksi työaikaliukumat, työaikapankki ja etätyö. Erityistilanteissa poissaoloista pitäisi pystyä sopimaan työpaikoilla.

 Työn ja perheen yhteensovittamisen voi ottaa puheeksi kehityskeskustelussa tai ilmapiirikyselyissä. Perhetilanne on hyvä huomioida myös työterveyshuollossa.

 Työpaikalla kannattaa kertoa haastavista elämäntilanteista, kuten yksinhuoltajuudesta tai omaishoitajuudesta. Hyvä ilmapiiri rohkaisee keskusteluihin.

 Työntekijän tilannetta voivat helpottaa myös työnantajan kustantamat arkea helpottavat palvelut, kuten sairaan lapsen hoitopalvelu.

 Lisää käytössä olevia joustoja verkosta: http://www.ttl.fi/partner/tyojaperhe/sivut/top10.aspx

Sveitsissä osa-aikatyö ja työelämän joustot ovat yleisiä, joten Sell oletti joustoja järjestyvän myös Suomessa. Niin kävikin.

Nykyään Sell tekee 80-prosenttista työviikkoa kauppa- ja ympäristöasiantuntijana ulkoministeriössä. Lisäksi hän tekee yhden päivän viikossa etätyönä kotona. Se helpottaa arkea 6- ja 9-vuotiaiden lasten yksinhuoltajana.

"En muuten varmaan jaksaisikaan. Toisaalta olen tosi onnellinen työstäni. Minulla on haastava ja mielenkiintoinen työ ja ihana työyhteisö", Sell sanoo.

"Kaiken a ja o on luottamus. Ja se, että työnantaja on joustava ja minäkin joustan. Kun on tarvetta, pystyn järjestämään niin, että teen pidempää päivää."

Työn ja muun elämän palapeli käynnistyy taas monissa perheissä lomien päätyttyä. Tuon palapelin helpottamiseksi yritetään hakea toimivia käytäntöjä.

Sosiaali- ja terveysministeriön Työ ja perhe-elämä -ohjelmassa kootaan hyviä käytäntöjä työpaikoilta, levitään niitä ja kerätään uusia ideoita, jotka helpottavat työn ja perheen yhdistämistä.

Väestöliiton Perheystävällisesti töissä -hankkeessa puolestaan luodaan perheystävällisten työpaikkojen sertifikaattia.

"Työn ja perheen yhteensovittamattomuus on merkittävä stressitekijä ja haittaa henkilöstön hyvinvointia työpaikoilla", sanoo ohjelman tiimipäällikkö Salla Toppinen-Tanner Työterveyslaitokselta.

Tiedetään, että pienten lasten työssä käyvät vanhemmat elävät ruuhkavuosiaan. Toppinen-Tanner muistuttaa, että moni huolehtii vapaa-ajallaan iäkkäistä vanhemmista.

Esimerkiksi Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymän työntekijöistä heitä on enemmän kuin alle kouluikäisten lasten vanhempia. Työpaikalla perhetilanne yritetään huomioida.

"Osa tekee lyhennettyä työaikaa. Sitä varten ei tarvitse olla tietyn ikäistä lasta, vaan se onnistuu elämäntilanteen vuoksi. Lomarahoja ja ylitöitä voi pitää vapaina, osa tekee liukuvaa työaikaa", johtava hoitaja Jaana Oksa luettelee.

Oksan työpaikalla keinoja on löydetty, vaikka hoitotyö tehdastyön ja monien palveluammattien ohella on sidottu tiettyyn aikaan ja paikkaan. Näille aloille kaivataankin lisää uusia malleja, jotka helpottaisivat työn ja perheen yhdistämistä.

"Tervetulleita ovat kaikki ideat, jotka eivät liity työaikaan", Salla Toppinen-Tanner sanoo.

Asiantuntijatyö mahdollistaa etätyön ja työaikaliukumat.

"Ohjelmistoalalla on tärkeää, että työt tehdään hyvin, ei ole väliä milloin ne tehdään", sanoo kehityspäällikkö Markku Valkealahti tamperelaisesta ohjelmistoyritys Eatechista.

Hän itse asuu Alavudella 140 kilometrin päässä työpaikastaan, ja tekee viikossa noin kaksi päivää etätyötä kotoa käsin. Hän voi myös liu'uttaa työaikaansa.

Tampere-päivinä Valkealahti lähtee töihin ennen lasten heräämistä, tekee pidemmän päivän ja ehtii kotiin sanomaan hyvää yötä. Etätyöpäivinä hän syö aamupuuron perheen kanssa ja päättää työpäivänsä aiemmin.

Tänä kesänä Valkealahti on ollut parin kuukauden ajan vanhempainvapaalla.

Eatechin työntekijöistä enemmistö on nuoria miehiä. Valkealahti toivoo, että omalla esimerkillään hän kannustaisi toisiakin ratkaisuihin, jotka helpottavat työn ja perheen yhdistämistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat