Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jyväskylän mellakoijilla yhteyksiä Tukholmaan

Kaikki suomalaiset Jyväskylän mellakasta pidätetyt ovat Suomen Vastarintaliikkeen jäseniä

Kotimaa
 
HSTV:n keskustelu: Onko kiihkokansallisuudesta tullut normaalia?
HSTV:n keskustelu: Onko kiihkokansallisuudesta tullut normaalia?
Ovatko puolueet sanoutuneet riittävän jyrkästi ja selkeästi irti ääriliikkeiden toiminnasta? Vai onko kiihkokansallisesta vihapuheesta tullut osa "normaalia" poliittista retoriikkaa? Tätä puitiin HSTV:n äärioikeistokeskustelussa. Mukana kansanedustajat Tom Packalén (ps), Li Andersson (vas), Juhana Vartiainen (kok) ja Eero Heinäluoma (sd). Videolla noin tunnin mittainen keskustelu kokonaisuudessaan.

Jyväskylän lauantaisen uusnatsimellakan seitsemästä pidätetystä viisi kuuluu Suomen Vastarintaliikkeeseen, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Latvala. Kaksi muuta pidätettyä ovat Ruotsin kansalaisia.

Esitutkinnassa ei ole käynyt ilmi mitään siihen viittaavaa, että toiminta olisi ruotsalaisten ohjaamaa, Latvala kertoo. Ruotsalaisten asemasta sikäläisessä ääriliikkeessä ei poliisilla ole vielä tietoa.

"Kaikkea ei ole vielä ehditty selvittää. Katsomme kuinka asia etenee. Ensin pitää päättää, esitämmekö heitä vangittavaksi. Ja jos oikeus heidät sitten vangitsee", Latvala sanoo.

Pidätetyt ovat epäiltyinä osallistumisesta väkivaltaiseen mellakkaan ja lisäksi joko väkivaltaisen mellakan johtamisesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta tai pahoinpitelystä.

Latvalan mukaan kukaan pidätetyistä ei ole vuoden 2013 kirjastopuukotuksesta tuomittu henkilö.

"On kuitenkin syytä epäillä, että yksi pahoinpitelyn asianomistajista oli osalle Vastarintaliikkeen mielenosoitukseen osallistuneista entuudestaan tuttu ja valikoitunut sen vuoksi uhriksi", Latvala kertoo.

Esitutkinnassa selvitetään, oliko pahoinpitely mielenosoituksen varsinainen tarkoitus.

Mielenosoittajat videoivat itse toimintaansa tapahtumassa. Tallenteet saatiin poliisin haltuun ja niitä käytetään yhtenä lähteenä tapahtumien kulun selvittelyssä muun materiaalin ohella.

Pidätetyistä tulee jättää mahdollinen vangitsemisvaatimus Keski-Suomen käräjäoikeuteen tänään tiistaina puoleenpäivään mennessä.

HS tutustui Jyväskylän mielenosoituksesta otettuihin kuviin, joista osa ihmisistä on selkeästi tunnistettavissa.

Kuvissa esiintyy kaikkiaan neljä ruotsalaista uusnatsia, jotka ovat kaikki olleet epäiltyinä niin kutsutusta Kärrtorpin mellakasta Tukholmassa 2013. Asiasta kertoo ruotsalainen Researchgruppen-järjestö, joka seuraa uusnatsien ja äärioikeiston toimintaa.

Kärrtorpin mellakassa uusnatsijoukko hyökkäsi rasisminvastaista mielenosoitusta vastaan. Useita ihmisiä loukkaantui, ja myös vasemmistoaktiivit osallistuivat kahakointiin.

Kuvista voi tunnistaa muun muassa Suomen Vastarintaliikkeen johtajan ja ainakin kaksi muuta liikkeen aktiivijäsentä.

Kuvissa näkyy, että paikalla oli myös mellakoinnista tuomittu ruotsalainen Peter Justzin. Justzin kertoi kokemuksistaan sunnuntaina SVL:n ruotsalaisen veljesjärjestön ylläpitämällä Nordfront-sivustolla.

"Meitä on epäilty mellakoinnista sen jälkeen, kun antifasistien kanssa tapahtui yhteenotto", Justzin sanoi sivustolle.

Sivuston mukaan Justzin johtaa järjestön "ykkössolua".

Justzin sai mellakoinnista ja aselain rikkomuksista kuuden kuukauden vankeustuomion keväällä 2014.

HS:n tietojen mukaan Jyväskylässä on ollut kiinniotettuna myös ruotsalaismies, joka pidätettiin Tukholmassa muiden liikkeen jäsenten kanssa viime helmikuussa ruotsalaisen iltapäivälehti Expressenin toimituksen edustalta. Expressenin mukaan heidän hallustaan löytyi veitsiä.

Suomen Vastarintaliikkeeksi itseään kutsuvan järjestön mielenosoitus muuttui lauantaina Jyväskylässä väkivaltaiseksi, kun uusnatsit hyökkäsivät erään miehen ja hänen seurueensa kimppuun.

Mielenosoitukseen osallistui noin 40 ihmistä. Heistä kymmenkunta oli HS:n tietojen mukaan saapunut mielenosoitukseen Suomen ulkopuolelta, pääosin Ruotsista. Poliisi käytti tilanteen rauhoittamiseksi kaasua ja otti kiinni 30 ihmistä.

Kyösti Ylikulju
Osaa mielenosoittajista epäillään ruotsalaisiksi uusnatseiksi, jotka mellakoivat myös Tukholmassa 2013.
Osaa mielenosoittajista epäillään ruotsalaisiksi uusnatseiksi, jotka mellakoivat myös Tukholmassa 2013.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat