Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmeniä yhteydenottoja Tornionjoen mysteerisistä lohikuolemista

Alueelta on löytynyt kesän aikana runsaasti kuolleita lohia

Kotimaa
 
Juha Pieskä
Maanantaina Tornionjoelta löytyi paiseiden peittämä lohi.
Maanantaina Tornionjoelta löytyi paiseiden peittämä lohi. Kuva: Juha Pieskä

Lapin ely-keskus ja Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) ovat saaneet kesän aikana kymmeniä yhteydenottoja Tornionjoen kalakuolemista.

Kyse on pääasiassa lohista sekä yksittäisistä taimenista ja siioista, kertoo kalatautien erikoistutkija Perttu Koski Evirasta.

Eviralle on toimitettu tutkittavaksi yksi jokisuun alueelta pyydystetty lohi, jonka suomupinnassa oli vaurioita.

"Tutkimuksissa lohesta löytyi todennäköisesti mekaanisesti syntyneitä haavoja, joihin ovat iskeneet bakteerit ja vesihometartunta. Kalasta toiseen leviävää tartuntatautia lohessa ei ollut", Koski sanoo.

Vesihome on kalan suomupintaan muodostuva sienitartunta, joka muodostaa kalan kylkiin pumpulimaista kasvustoa.

"Vesihometartunnan saanut kala on hyvin epämiellyttävän näköinen. Jos joku tahtoisi sellaisen välttämättä syödä, niin lihan laatu on huono ja vetinen. Ihmiselle liha ei kuitenkaan aiheuta sairastumisvaaraa."

Alueella 40 vuoden ajan kalastanut Markku Vuento kertoo, että kuolleiden lohien kyljissä näkyy muun muassa haavaumia, laikkuja ja paiseita.

Sekä Kosken että Vuennon mukaan kuolleiden lohien haavat ovat voineet syntyä esimerkiksi, kun kala päästetään kovakouraisesti pois lohiloukusta tai rysästä. Haavat voivat olla myös hylkeiden tai uistinkoukkujen aiheuttamia. Tiedossa ei kuitenkaan ole, miksi vaurioituneita lohia on niin paljon.

Koski kertoo, että suomupinnan ruhjeet aiheuttavat kalalle nestetasapainon häiriön, ja haavojen kautta kulkeutuvat bakteerit saavat aikaan verenmyrkytystilan. Lopulta kala kuolee.

Tornionjoella painiskeltiin kummallisten kalakuolemien kanssa myös viime kesänä. Koski arvioi, että kuolleita kaloja on havaittu yhtä paljon kuin viime vuonna.

Lapin Ely-keskuksen mukaan Tornionjoesta otetuissa vesinäytteissä ei ole havaittu mitään tavanomaisesta poikkeavaa. Evira ja ely-keskus jatkavat asian selvittämistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat