Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauri Lyly: Työajan pidennys ei onnistu

Hallitus antoi järjestöille kolme viikkoa aikaa selvittää yhteiskuntasopimuksen edellytykset

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Työmarkkinajärjestöt yrittävät nyt toista kertaa saada kokoon ratkaisua, jolla yhteiskuntasopimus syntyisi. Kuvassa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.
Työmarkkinajärjestöt yrittävät nyt toista kertaa saada kokoon ratkaisua, jolla yhteiskuntasopimus syntyisi. Kuvassa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. Kuva: Juhani Niiranen HS

Uudet neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta lähtivät maanantaina liikkeelle tahmeasti. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) toiveikkuudesta huolimatta työnantajien ja palkansaajajärjestöjen näkemykset olivat kaukana toisistaan.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly teki selväksi, että työajan pidennys ei missään tapauksessa tule onnistumaan. Hallituskaan ei enää puhu työajanpidennyksestä.

Tästä on kyse

 Hallitus ja työmarkkinajärjestöt sopivat maanantaina, miten yhteiskuntasopimusta kohti edetään. Sopimuksen tavoitteena on viiden prosentin parannus kilpailukykyyn.

 Jos sopimusta ei synny, hallitus panee toimeen lisäleikkauksia ja veronkorotuksia.

 Mikäli järjestöt pääsevät yhteisymmärrykseen keinoista ja toimet osoittautuvat riittäviksi keväällä 2017, hallitus tukee sopimusta veronkorotuksin.

 Lisäksi hallitus lupaa työntekijöille uudenlaisen mallin muutosturvaan ja koulutukseen.

"Meidän liikkumatilamme siinä on olematon", Lyly sanoi.

Sipilän mukaan kaikkien viiden keskusjärjestön eli SAK:n, STTK:n, Akavan sekä EK:n ja Kuntatyönantajien on hyväksyttävä yhteiset keinot ja sitouduttava tavoitteeseen. Jos yksikin jää ulos, koko yhteiskuntasopimus kaatuu.

"Kyllä siitä torso tulee, jos kaikki eivät ole mukana. Hallitusohjelman mukaista tavoitetta on hyvin vaikea saavuttaa, jos joku jää pois. Epäonnistuminen on silloin todennäköistä", Sipilä sanoi.

Hallitus ja työmarkkinakeskusjärjestöt sopivat maanantaina siitä, miten yhteiskuntasopimusta kohti edetään. Nyt järjestöillä on kolme viikkoa aikaa sopia keinoista, joilla viiden prosenttiyksikön vähennys yksikkötyökustannuksiin saataisiin aikaan. Ensimmäinen yritys keväällä kaatui.

Nyt Sipilä on luottavaisempi, koska aikaa on enemmän.

Yhteiskuntasopimuksen ja palkkaratkaisujen täytyy vahvistaa julkisen talouden tasapainoa ja parantaa Suomen suhteellista kilpailukykyä.

Jos uusi yritys elokuun lopulla ei onnistu, hallitus ottaa kepit käyttöön.

"Hallituksen täytyy silloin arvioida mitä hallitus itse voi tehdä työllisyystilanteen parantamiseksi ja julkisen talouden tasapainottamiseksi", Sipilä sanoo.

Hallitusohjelmassa se lukee selvästi: veronkevennyksistä luovutaan ja hallitus toteuttaa 1,5 miljardin euron arvosta veronkorotuksia ja lisäsäästöjä.

Hallitus ei maanantaina esittänyt järjestöille omaa listaansa.

"Päädyimme prosessiin, jossa haemme yhdessä keinot, emmekä esitä valmista ota tai jätä -keinolistaa", Sipilä sanoo.

Käytännön keinot jäävät maanantaina nimitetyn selvitysmies Juhani Saloniuksen ja järjestöjen mietittäviksi.

Lyly povasi sopimuksen syntymistä vaikeaksi. Asteikolla yhdestä kymmeneen vaikeusaste on Lylyn mukaan kymmenen.

"Tämä on vaikea palkansaajille. Työnantajille tämä ei ole vaikea asia ollenkaan."

Samaa sanoi STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. "On päivänselvää, että kun mennään asioihin jotka ovat hyvin lähellä palkansaajien jokapäiväistä elämää, tämä ei tule olemaan helppo harjoitus."

Myös pääministeri Sipilä myönsi maanantaina Ylen A-studiossa, että yhteiskuntasopimus on palkansaajapuolelle vaikeampi asia. Sipilä vetosi kuitenkin jo päivällä yhteiseen etuun.

"Menossa on yksi Suomen taloushistorian heikoimmista ajanjaksoista. Suomi on henkisesti ja taloudellisesti vaikeassa tilanteessa. Viime päivien tapahtumat ja työttömyysluvut ovat siitä esimerkkejä. Yhteisen edun on mentävä itsekkyyden edelle."

Millä keinoilla järjestöt parantaisivat Suomen kilpailukykyä?

"Kilpailukyky riippuu tuotevalikoimasta, osaamisesta, innovaatioista, investoinneista, johtamisesta, työn tekemistavoista, tekniikan hyödyntämisestä", Lyly luettelee.

"Yhteiskuntasopimus on vain yksi väline hakea ratkaisua. Viime kädessä tuottavuuden ja kilpailukyvyn parantaminen tapahtuu yrityksissä."

Lyly korostaa, että jo tehdyt maltilliset palkkaratkaisut ovat osa yhteiskuntasopimusta ja ne pitää huomioida.

Palkansaajapuolen mahdolliset lisämyönnytykset ovat vielä auki. Paikalliset sopimukset ja joustot kuitenkin lisääntynevät.

Vaatimuslistalla on pätkätyöläisten työsuhteiden parantaminen. Se pitää sisällään nollatyösopimusten kieltämisen sekä muutosturvan ja työttömien saamisen työelämään kiinni.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo, että 15 prosentin vaje Suomen kilpailukyvyssä verrattuna Ruotsiin ja Saksaan on korjattavissa vain osaksi yrityskohtaisilla tuottavuusratkaisuilla. Tarvitaan uusi useamman vuoden maltillinen liittokohtainen palkkaratkaisu sekä päälle vielä yhteiskuntasopimus.

Sopimuksen koetinkivi on 21. elokuuta, jolloin järjestöjen on vastattava hallitukselle. Jos kaikki ovat mukana, neuvottelut alkavat. Saavutettuja toimia mitataan maaliskuussa 2017. Sitten hallitus päättää joko lisäsäästöistä ja veronkorotuksista tai vaihtoehtoisesti veronkevennyksistä.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.
Selvitysmies Salonius ei sopinut vielä edes omaa palkkaansa
Selvitysmies Salonius ei sopinut vielä edes omaa palkkaansa
Yhteiskuntasopimuksen selvitysmieheksi nimitetty Juhani Salonius aloitti työnsä. Salonius tapasi erikseen työnantajien ja työntekijäjärjestön edustajat, vaikka oma palkka selvttelijän työstä on vielä sopimatta. Toimittaja: Eeva Palojärvi HS, kuvaaja Janne Järvinen HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat