Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnair kielsi uhanalaisten eläinten kuljetuksen

EU tiukensi metsästysmuistojen tuontia koskevia lakeja keväällä

Kotimaa
 

Finnair on ottanut nollatoleranssin tiettyjen kuolleiden uhanalaisten eläinten tai niiden ruumiinosien kuljettamiseen koneillaan.

"Rahtitoimintaa hoitaa Finnair Cargo, ja heinäkuun alusta lähtien sarvikuonoille, norsuille, leijonille ja tiikereille on asetettu täyskielto", kertoo tiedottaja Tuire Melander Finnairilta.

Eläinten täytetyt päät eli trofeet sekä taljat, vuodat ja esimerkiksi sarvet tai syöksyhampaat ovat suosittuja metsästysmuistoja niin sanottujen metsästysturistien keskuudessa.

EU tiukensi uhanalaisten eläinten ja näistä tehtyjen metsästysmuistojen tuontia koskevia lakeja keväällä.

Jo aiemmin uhanalaisten villieläinten ja -kasviston kauppaa ja tuontia on rajoitettu Cites-yleissopimuksella. Suomi allekirjoitti sopimuksen vuonna 1976.

Tullin tilastojen perusteella Cites-lajien salakuljetus Suomeen ei ole suuren luokan ongelma, sillä esimerkiksi tämän vuoden aikana rajalla on paljastunut vain kuusi tapausta.

Tammikuussa Oulun lentokentällä matkustajan matkatavaroista löytyi kolme listalta löytyvää elävää punakorvakilpikonnaa sekä neljä niin ikään listalla olevaa vaippakilpikonnaa.

Maaliskuussa Vaalimaan raja-asemalla jäi kiinni kaksi krokotiilinnahkaa sisältänyttä tuotetta, ja ulkomailta tulleessa postikuljetuksessa yksi kalliokäärmeen nahkaa sisältänyt tuote.

Huhtikuussa Vaalimaan rajalle jäi myös kaksi norsunluuta olevaa esinettä. Tilastosta ei selviä, oliko kyse esimerkiksi syöksyhampaista.

Uhanalaisten eläinten lisäksi rajalla on tänä vuonna löydetty kaktusta sisältävää lisäravinnetta sekä eteläamerikkalaista jalopuuta, joiden molempien tuonti Suomeen on kielletty Cites-listauksen takia.

Kolme yhdysvaltalaista lentoyhtiötä on kieltänyt leijonista, leopardeista, norsuista, sarvikuonoista ja puhveleista tehtyjen metsästysmuistojen kuljettamisen koneissaan. Jo aiemmin uutisoidun Delta Airlinesin lisäksi kieltorintamaan ovat liittyneet American Airlines sekä United Airlines.

Yhdysvaltalaisyhtiöiden kiellon taustalla on maailmanlaajuinen kohu, joka nousi yhdysvaltalaisen hammaslääkärin ammuttua Zimbabwelaisessa kansallispuistossa Cecil-leijonan heinäkuun alussa.

Cecil-leijona oli kansallispuiston kuuluisuus ja yksi vetonaula. Sillä oli myös lähetinpanta, koska se oli mukana Oxfordin yliopiston tutkimuksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat