Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa tehdään EU-maiden lyhyintä työviikkoa – naisten työssäkäynti vaikuttaa

Eurostatin tilastosta ilmenee, että suomalaisen viikkotyöaika on Euroopan lyhyin. Suorien päätelmien tekeminen tilastosta ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista.

Kotimaa
 
Kirsti Karttunen

Elinkeinoelämän keskusliitto EK haluaa kohentaa Suomen kilpailukykyä ja tuottavuutta vuosityöaikaa pidentämällä. EK on nostanut tueksi Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin julkaiseman tilaston, jonka mukaan Suomessa tehdään EU-maiden lyhyintä työviikkoa.

"Tehdyn työajan määrässä Suomi on valitettavasti EU:n heikoin", EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi Ylen haastattelussa tiistaiaamuna.

Kokoaikatyössä käyvän suomalaisen 37,5 tunnin toteutunut keskimääräinen viikkotyöaika on Eurostatin listan hännillä. Heti perässä tulevat Italia, Ranska ja Irlanti. Palkansaajien keskimääräinen viikkotyöaika on EU:ssa 39,5 tuntia. Esimerkiksi Saksassa, Britanniassa ja Portugalissa viikkotyöaika on tätä pidempi.

Toteutuneeseen työaikaan lasketaan mukaan muun muassa ylityöt ja vuosilomat.

Vaikka Eurostatin tilastojen käsitteet ovat yhdenmukaisia, ei kansainvälisten vertailujen tekeminen ole silti yksinkertaista. Tilastokeskuksen yliaktuaari Liisa Larja huomauttaa, ettei työaikojen suora vertailu ole järkevää.

"Täytyy aina vähän miettiä sitä, mitä niiden lukujen takana on."

EU-maiden välisiä eroja työtuntien määrissä selittää esimerkiksi se, miten naiset osallistuvat työmarkkinoille. Suomessa naisten työllisyys on kansainvälisesti korkeaa tasoa ja erityisesti kokopäivätyötä tekevien naisten suhteellinen osuus on suuri.

"Naiset tekevät kohtuullisen pitkää työpäivää ja miehet vastaavasti hieman lyhyempää, koska puoliso ei jää vuosiksi kotiin hoitamaan lapsia. Tämä näkyy etenkin, kun tilannetta verrataan jonnekin, missä eriytyminen on voimakkaampaa", Larja sanoo.

Suomessa miesten työllisyysaste on vain 2,5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin naisten. Vastaava ero muualla Euroopassa on toistakymmentä prosenttiyksikköä. Naiset tekevät keskimäärin lyhyempää työpäivää kuin miehet. Sen vuoksi Suomi pärjää kokoaikatyötä vertailtaessa huonosti.

Työmarkkinajärjestöt eivät kiistä EK:n esiin nostaman Eurostatin tilaston pätevyyttä, mutta nekin korostavat että eri mittaustavoilla saadaan erilaisia tuloksia.

Koska naisia on Suomessa paljon kokoaikatöissä ja varsinkin julkisella sektorilla, jossa on lyhyempi työaika ja hyvät lomat, Suomi sijoittuu työaikatilastoissa huonosti, erikoistutkija Tapio Bergholm SAK:sta sanoo.

Suomalainen mies ei hänen mukaansa suinkaan tee vähiten työtä Euroopassa.

"Suomessa on kahden kokopäivätyötä tekevän perhemalli. Naiset tekevät pitkää työpäivää, mikä johtaa siihen, että molemmilla kokopäivätyössä on lyhyempi päivä", Bergholm sanoo.

Hän viittaa siihen, että molemmat vanhemmat joutuvat osallistumaan lasten hakemiseen päiväkodista. "Meidän systeemimme on poikkeuksellinen."

Jos työaikaa pidennetään, voisi lopputulos Bergholmin mukaan olla se, että naiset ryhtyisivät tekemään enemmän osa-aikatöitä ja miehet lisää ylitöitä.

"Onko se mitä halutaan? En oikein usko."

Työajan pituuteen vaikuttaa sekin, minkälainen elinkeinorakenne maalla on. Toisin sanoen siis se, millaisissa ammateissa työskennellään.

Suomessa esimerkiksi pitkiä työpäiviä tekevien ja usein viikonloppuisinkin työskentelevien maatalousyrittäjien määrä on vähentynyt.

"Myös taustalla olevat ilmiöt voivat vaikuttaa niihin päätelmiin, joita tilastoista tehdään", Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen sanoo.

Moniin EU-maihin verrattuna suomalaisilla on esimerkiksi varsin paljon palkallisia vapaapäiviä ja oikeus olla tilapäisesti poissa töistä lapsen sairauden tai pakottavan perhesyyn vuoksi. Muun muassa sen vuoksi yksin eurooppalaisten kokoaikatyössä käyvien toteutuneiden työaikojen vertaaminen keskenään ei vielä kerro kaikkea.

Kauhanen huomauttaa, että EK:n käyttämässä tilastossa ovat mukana vain kokoaikatyötä tekevät. "Suomessa he edustavat valtaosaa työvoimasta, mutta jos mukaan katsotaan myös osa-aikaiset, kuva on erilainen. Se, kuinka yleistä osa-aikatyö on ja minkälaisia viikkotunteja osa-aikaiset tekevät, vaihtelee EU-maiden välillä."

Muualla Euroopassa naiset tekevät enemmän osa-aikatyötä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) ajamasta yhteiskuntasopimuksesta ryhdyttiin eilen neuvottelemaan uudelleen. Hallitus haluaa, että työmarkkinajärjestöt tekevät yhteiskuntasopimuksen yksikkötyökustannusten pienentämisestä vähintään viidellä prosentilla. Tarkoituksena on kohentaa Suomen kilpailukykyä ja tuottavuutta.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ratkaisu yksikkötyökustannusten pienentämiseksi on vuosityöajan pidentäminen, ilman palkkojen korottamista.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly teki maanantaina selväksi, ettei työajan pidennys tule missään tapauksessa onnistumaan. Palkansaajajärjestöt ovat tyrmänneet ehdotuksen useaan otteeseen aiemminkin.

EK:n mukaan kansantalous saadaan kasvuun tuottavuutta kehittämällä ja työaikaa lisäämällä.

Siihen, mitä EK:n halusta lisätä työaikaa pitäisi ajatella, vaikuttaa Etlan Kauhasen mukaan moni asia.

"Koska eri yrityksissä tilanteet ovat työtuntien ja työvoiman suhteen erilaisia, on todella hankala arvioida, mitä työajan lisääminen käytännössä tarkoittaisi työllisyydelle."

Palkansaajapuolella ehdotus työajan lisäämisestä on synnyttänyt huolen siitä, että kun samalla määrällä työntekijöitä voidaan teettää nykyistä enemmän työtunteja, voidaan työvoimaa lopulta vähentää.

Koulutettuja akavalaisia ylitöiden tekeminen rassaa jo nyt. Tutkija Päivi Soikkeli Akavasta sanoo, että akavalaiset tekevät keskimäärin saman verran töitä viikossa kuin muutkin suomalaiset, mutta akavalaiset tekevät muita enemmän ylitöitä ja enimmäkseen palkatta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat