Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet mallikirjaimet tukevat myös käsialatyyliä

Opetushallituksen julkaisemat tekstauskirjaimet sulauttavat kaksi aiempaa kirjoitustyyliä

Kotimaa
 
Iisakki Härmä
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Uudet tekstauskirjaimet on suunitellut kirjainmuotoilija ja typografi Jarno Lukkarila.
Uudet tekstauskirjaimet on suunitellut kirjainmuotoilija ja typografi Jarno Lukkarila. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Opetushallitus julkaisi tiistaina uudet mallikirjaimet, joita opetetaan ensi vuoden syksystä lähtien perusopetuksessa.

Uudet tekstauskirjaimet on suunnitellut kirjainmuotoilija ja typografi Jarno Lukkarila.

Artikkeliin liittyvät

"Ne ovat hieman kaarevampia ja enemmän kallellaan oikealle käsialatyylin tapaisesti", Lukkarila kuvailee.

Kaarevuus tarkoittaa sitä, että kirjainten aloituskohtia on tuotu kauemmaksi kaaren lakipisteestä. Kun vaikkapa pientä a-kirjainta aletaan piirtää hieman keskilinjan alapuolelta, viiva lähteekin aluksi kaartamaan ylöspäin ja jatkaa vasta sen jälkeen alas. Aikaisemmassa mallissa viiva lähti lähes suoraan sivullepäin.

"Tämä toistuu kaikissa kirjaimissa, joissa lenkki yhdistyy suoraan viivaan. Se aiheuttaa sen, että muodot ovat hieman symmetrisempiä. Tarkoitus on, että kirjaimet olisivat helpommin omaksuttavia ja mahdollisimman yksiselitteisiä", Lukkarila kertoo.

Perinteisiä kaunokirjaimia ei ole opetettu peruskoulussa pariinkymmeneen vuoteen. 1990-luvulta lähtien lapsille on opetettu tekstauskirjaimet ja niitä muistuttavat sidosteiset käsialakirjaimet. Ensi syksystä alkaen tekstauskirjaimet uudistetaan Lukkarilan suunnitelmien pohjalta ja sidosteisten kirjainten opetuksesta luovutaan opetussuunnitelmassa kokonaan. Joulukuussa hyväksyttyyn perusopetuksen uuteen opetussuunnitelmaan sidosteiset kirjaimet eivät enää kuuluu, sillä aikaa on haluttu raivata konekirjoittamisen harjoitteluun.

Toisaalta uusien tekstauskirjainten kaarevampi muoto on Lukkarilan mukaan peruja juuri käsialatyylistä.

"Ajatus on, että vaikka kyse on tekstauskirjaimista, kirjainmuoto rohkaisisi oppilasta nopeassa kirjoituksessa spontaaniin sidostamiseen, kun hän on ensin opetellut peruskäytännöt."

Uusien tekstauskirjainten muodot voivat siis toimia lähtökohtana myös juoksevammalle tekstille, ja opettajat saavat jatkossakin halutessaan opettaa käsialakirjoittamista.

Edellinen mallikirjainten uudistus ajettiin läpi vuonna 2004. Tuolloinen päätös jättää numerosta 7 poikkiviiva pois on saanut paljon kritiikkiä.

Käsialalla kirjoitettuna seiskan on voinut helposti sekoittaa numeroon 1, vaikka ykkönen on aiemmissakin ohjeissa neuvottu kirjoittamaan pystyviivana ilman lippaa.

Merkkien samankaltaisuus on aiheuttanut sekaannusta vaaleissa ja matematiikan kokeissa. Uusissa mallikirjaimissa poikkiviiva palaa numeroon 7. Samoin kirjaimiin z ja q lisätään poikkiviiva, jolloin niitä ei voi sekoittaa numeroihin 2 ja 9.

Opetushallitus oli linjannut poikkiviivojen lisäämisestä jo viime syksynä ennen kuin Lukkarila aloitti suunnittelutyönsä.

Sen sijaan Lukkarilan aloitteesta pieneen L-kirjaimeen lisättiin päätekoukku, jotta se erottuisi versaali I:stä ja numerosta 1.

Opetushallitus julkaisi suomalais-ruotsalaisten kirjainten lisäksi ensimmäistä kertaa myös mallikirjaimet pohjoissaamen, inarinsaamen, koltansaamen ja romanikielen kirjaimista.

Kirjaimistoissa ovat siis mukana näiden kielten suomalais-ruotsalaisesta kirjaimistosta poikkeavat kirjaimet.

Opetushallitus
Uudet kirjaimet ovat hieman kaarevampia ja enemmän kallellaan oikealle kuin aiemmat.
Uudet kirjaimet ovat hieman kaarevampia ja enemmän kallellaan oikealle kuin aiemmat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat