Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suoramyynti maatiloilta yleistyy

Maanviljelijät ovat innokkaita kehittämään tilamyymälöitä. Kuluttajat vaativat laatua, tuoreutta ja tietoa ruoan alkuperästä.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl HS
Antti ja Anne Mikkola haluavat kehittää vihannesten kasvihuonekasvatusta.
Antti ja Anne Mikkola haluavat kehittää vihannesten kasvihuonekasvatusta. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Ruoan suoramyynti maatiloilla lisääntyy lähivuosina, arvioi Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto (MTK). Sen sekä maa- ja metsätalousministeriön teettämän maatilojen kehitysnäkymiä koskevan tutkimuksen mukaan kiinnostus suoramyyntiin on suurta kaikilla maatalouden osa-alueilla.

"Maanviljelijät vastaavat olemassa olevaan kysyntään. Ruokabuumi on ollut menossa jo pitkään. Kuluttajat ovat kiinnostuneita ruokakulttuurista ja ruoan alkuperästä", sanoo MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

Suoramyyntiin houkuttelee kannattavuus. Kun maatila myy tuotteittaan suoraan kuluttajille, se saa tuotteista paremman hinnan kuin myymällä niitä suurille keskusliikkeille.

"Maatalouden kannattavuus on todella heikkoa. Siksi moni on huomannut, että suora- ja ruokapiirimyynnillä voidaan parantaa kannattavuutta"

Monella tilalla onkin laajan tuotevalikoiman myymälä, ja valikoimissa on usein mukana myös muita kuin oman tilan tuotteita.

"Kehitystä on tapahtunut hirveästi siitä, mikä tilanne oli esimerkiksi 20 vuotta sitten. Nyt tiedetään, että maaseudulla on mahdollisuuksia. Tämä on biotaloutta, jossa hyödynnetään maisemat, puhdas vesi ja lähiruoka. Maatilojen kannattaa satsata tuotekehitykseen ja valikoiman monipuolistamiseen."

MTK:n selvityksen mukaan kuluttajat ostavat lähiruokaa mieluiten toreilta. Toiseksi mieluisin ostopaikka on päivittäistavarakauppa, ja kolmanneksi mieluiten lähiruokaostokset tehdään suoraan tilalta.

Suurin este kuluttajan lähiruokahankinnoille on matka lähiruoan luokse. Tilallisia puolestaan harmittaa suoramyyntiin kietoutuva byrokratia ja säännöstö.

"Jos tuotteita jatkojalostetaan, byrokratia vaikeutuu, mutta ei se mahdotonta ole. Suoramyyntiin liittyvää lainsäädäntöä jumpataan koko ajan kevyemmäksi. Yrittäjät ovat oikeassa siinä, että suoramyynti on vaativaa ja paperisotaa riittää."

Lopella Läyliäisten kylässä sijaitseva Mikkolan tila on suoramyynyt tuotteitaan 80-luvun loppupuolelta lähtien. Suoramyynti alkoi puolivahingossa perunasta. Tilaa isännöivät nykyisin Antti ja Anne Mikkola.

"Perunaa oli tullut liikaa ja Antin isä laittoi juhannuksena tienvarteen kyltin, jossa ilmoitettiin myytävästä perunasta. Ostajia tuli paljon, ja Antin isä haki perunaa sitä mukaa pellosta, kun uusia ostajia tuli. Joskus hyvät ideat syntyvät vähän kuin vahingossa", Anne Mikkola kertoo.

Tämän jälkeen pihapiirin liiteriin tehtiin pieni paikka suoramyynnille. Tarjolla oli perunan lisäksi muun muassa porkkanaa. Pienimuotoinen myynti veti asiakkaita, ja suoramyynti lähti kasvuun. Pian tilalle rakennettiin myymälärakennus, tuotevalikoima kasvoi ja Antti Mikkola aloitti leipomotuotteiden valmistamisen.

Nyt Mikkolassa on myynnissä muun muassa juureksia, säilykkeitä, kananmunia, vihanneksia ja jauhoja, suurimoita sekä hiutaleita. Itse tehtyjen leipomotuotteiden päivittäinen valikoima on laaja, ja niiden valmistuksessa käytetään Mikkolan viljoista jauhettuja jauhoja. Myynnissä on myös muutamia muita kuin oman tilan tuotteita, kuten Keinuhongan tilan makkaraa.

"Myös nämä tuotteet tulevat suoraan meille myyntiin ilman välikäsiä", Antti Mikkola kertoo.

Mikkolan tilapuoti on kesällä auki päivittäin, mutta talvella vain lauantaisin. Asiakaskunta on vakiintunutta, ja se koostuu lähiseudun kesäasukkaista. Talvella kesäasukkaat ajavat ostoksille omista kodeistaan, esimerkiksi pääkaupunkiseudulta.

Mikkolassa tuotekehitys on jatkuvaa. Tilan uutuustuotteisiin kuuluu esimerkiksi omatekoinen jäätelö.

"Olemme aloittaneet myös kasvihuoneviljelyn. Ihmiset liikkuvat jo varhain keväällä, ja siksi myyntiin olisi hyvä saada esimerkiksi kasvihuoneessa kasvatettua varhaisperunaa", Antti Mikkola sanoo.

Suoramyyntinsä kannattavuutta Mikkolat kuvailevat niin, että se mahdollistaa pariskunnan työskentelyn omalla tilalla. Ilman suoramyyntiä olisi lähdettävä hankkimaan sivutuloja muualta.

Mikkolassa on huomattu kuluttajien kasvava halu tietää ruoasta. Tilamyynnin tuotteilta odotetaan myös laadukkuutta ja tuoreutta. Asiakkaat ovat valmiita maksamaan korkeampia hintoja kuin supermarketeissa.

"Asiakas saattaa kysyä, kuinka paljon meidän ruisleivässä on ruista. Jos siinä olisi muuta kuin ruista, se olisi mielestäni sekaleipä eikä ruisleipä", Antti Mikkola hymähtää.

Lassilan tilalla Tuusulassa on parisensataa luomukanaa, jotka munivat suoramyynnin asiakkaille ja ruokaosuuskuntaan kuuluville.

"Kanamäärä pyritään pitämään sellaisena, että kaikki munat menevät eikä niitä jää varastoon", Markku Lassila sanoo.

Suoramyynti alkoi Lassilassa noin 30 vuotta sitten kananmunista. Vähitellen myyntiin otettiin luomutilan viljelmistä jalostettuja tuotteita – ja nyt myynnissä on muun muassa rypsiöljyä, jauhoja, suurimoita ja härkäpapuja.

"Asiakkaita tulee paljon Helsingistä, Vantaalta, Keravalta ja Järvenpäästä, koska matkaa meille on vähän", Markku Lassila sanoo.

Lassilan peltoja viljelee Markun ja Arjan poika Jukka Lassila. Hän pyörittää myös ruokaosuuskunnan toimintaa. Markku ja Arja Lassila hoitavat tilan suoramyyntiä, kahvilaa ja kanojen vuokrausta.

"Huono puoli on se, että olemme sidoksissa tähän aivan järjettömän paljon", Markku Lassila sanoo.

Suoramyynnin tuotevalikoimaa on kehitetty asiakkaiden toiveiden mukaan. Alkuvaiheessa tilamyyntiä markkinoitiin muun muassa osallistumalla tapahtumiin ja markkinoihin.

Sitten sana lähti kiirimään ja asiakkaat välittivät tietoa eteenpäin.

"Asiakkaista suurin osa on vakituisia. Luomutuotteiden kysyntä kasvaa kokoa ajan, ja ihmiset kiinnittävät entistä enemmän huomioita ruokaan", Arja Lassila kertoo.

Jukka Gröndahl HS
Markku Lassila kerää kananmunia. Lassilassa on noin 200 luomukanaa ja kananmunien menekki suoramyynnissä on suuri.
Markku Lassila kerää kananmunia. Lassilassa on noin 200 luomukanaa ja kananmunien menekki suoramyynnissä on suuri.
Jukka Gröndahl HS
Mikkolan tilan vanha isäntä Heikki Mikkola kuokkii perunaa pellosta. Tilalla vältetään koneellista nostoa, jotta suoramyyntiperuna on tasalaatuista ja hyvää.
Mikkolan tilan vanha isäntä Heikki Mikkola kuokkii perunaa pellosta. Tilalla vältetään koneellista nostoa, jotta suoramyyntiperuna on tasalaatuista ja hyvää.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat