Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkinen marjakartta saa nuivaa palautetta maanomistajilta

Nuoret kaupunkilaiset ovat kiinnostuneita hankkeesta

Kotimaa
 

Luonnonvarakeskus (Luke) valmistelee valtakunnallista marjakarttaa, josta jokainen voi katsoa otollisten poimintapaikkojen sijainnit. Palvelua aiotaan kokeilla ensi vuoden satokauden aikana.

Luken erikoistutkijan Mikko Kurttilan mukaan palvelua testataan ensin julkisilla mailla, todennäköisesti vain tietyssä kunnassa tai pienemmällä virkistyskäytössä olevalla alueella.

Artikkeliin liittyvät

Valtakunnallisesti karttapalvelua ei oteta koekäyttöön ainakaan aluksi, koska ihmisten suhtautuminen hankkeeseen on ollut ristiriitaista ja tutkijat haluavat varmistua kartan toimivuudesta.

"Laskemme juuri tuloksia kyselystä, jonka suuntasimme Kainuun ja Pohjois-Karjalan metsänomistajille. Alustavien tietojen perusteella marjapaikkojen julkaiseminen ulkopuolisille ei ole saanut kovin suurta suosiota", sanoo Kurttila.

Marja-apajat ovat Suomessa perinteisesti tietoa, jota jaetaan nihkeästi muille kuin perheelle ja ystäville.

Kurttilan mukaan kartta kuitenkin kannustaisi suomalaisia metsiin ja mahdollisesti tukisi matkailutoimintaa sekä kaupallista marjastusta.

"Suuri yleisö voisi tykätä tästä. Teimme muutaman alustavan käyttäjähaastattelun jo vuosia sitten, ja niiden perusteella hanke kiinnostaa eniten nuoria kaupunkilaisia. Heillä ei ehkä ole samalla tavalla tietoa marjapaikoista kuin maaseudulla asuvilla ja vanhemmilla ihmisillä."

Tekeillä oleva karttakokonaisuus pohjautuu Luonnonvarakeskuksen julkisiin puustovarantotietoihin. Asiantunteva verkon käyttäjä voi jo nyt tutkia Paikkatietoikkuna-sivustolta, mistä löytyy esimerkiksi puolukalle sopivaa kuivaa kangasmetsää.

Kurttila kertoo, että olemassa olevaa tietoa jalostetaan käyttäjäystävälliseen muotoon.

Mahdollisia marjapaikkoja tunnistetaan puustotietojen ja ennustemallin avulla.

"Emme voi siis taata varmasti, että marjoja löytyy juuri tietystä paikasta", Kurttila sanoo.

Samalla tavalla voisi periaatteessa laatia karttoja myös sienestysapajista, mutta Kurttilan mukaan sienten kasvupaikkoja on vielä vaikeampi ennustaa.

Marjakartasta suunnitellaan sellaista, että se toimisi mobiililaitteilla. Sovelluksen käytännön toteutus on kuitenkin vielä mietinnässä. Seuraavaksi tutkijat käyvät tarkemmin läpi metsänomistajille suunnatun kyselyn tulokset ja tekevät johtopäätöksiä jatkosta.

Kurttilan mukaan esimerkiksi se täytyy ratkaista, miten kartassa huomioidaan talot ja asutus. Toisten pihoille ketään ei aiota ohjata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat