Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n kysely: Alle puolet paheksuu kannabista

Tutkija: Jos kannabis laillistettaisiin Suomessa, se tapahtuisi taloudellisin perustein

Kotimaa
 

Alle puolet HS:n lainkuuliaisuuskyselyn vastaajista paheksuu kannabiksen polttamista. HS tiedusteli verkossa lukijoilta, kuinka paheksuttavina ja hyväksyttävinä he pitivät pariakymmentä eri rikosta ja rikkomusta.

Kannabiksen polttamista piti ainakin jonkin verran hyväksyttävänä 35 prosenttia vastaajista. Noin 46 prosenttia katsoi, että teko on jonkin verran tai erittäin paheksuttava.

Tästä on kyse

 HS tiedusteli verkkokyselyssä, kuinka paheksuttavana tai hyväksyttävänä lukijat pitävät pariakymmentä erilaista rikettä ja rikosta.

 Kyselyyn tuli 22.–28.7. välisenä aikana noin 13 000 vastausta.

 Kyselyssä vastaajat ovat paheksuneet eniten omaisuus- ja väkivaltarikoksia.

 Kyselyyn voi yhä vastata osoitteessa hs.fi/lainkuuliaisuuskysely.

Vastaajia oli paljon molemmissa ääripäissä, joissa kannabiksen polttamista pidettiin täysin hyväksyttävänä tai erittäin paheksuttavana. Noin 18 prosenttia suhtautui asiaan neutraalisti.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen pitää paheksujien osuutta yllättävän pienenä.
"Tämä on yllättävä lopputulema. Lainsäädäntö suhtautuu erittäin tiukasti huumausainerikoksiin. Ilmiön yleistyessä se kuitenkin menettää paheksuttavuuttaan. Tiedotusvälineetkin ovat kirjoittaneet kannabiksesta melko myönteiseen sävyyn."

HS kertoi keskiviikkona, että kannabiksen käyttö on esimerkiksi Helsingin puistoissa nykyisin verrattain yleistä.

Myös poliisi on huomannut, etteivät käyttäjät pidä kannabiksen käyttöä rangaistavana.

"Kyseessä on kuitenkin rikos. Peilaan poliisina sitä, mitä haittoja huumeista on. Ne vaikuttavat omaisuusrikoksiin ja liikenteeseen, kun huomattava osa rattijuopoista ajaa huumaantuneena", sanoo ylikomisario, Helsingin poliisin rikostorjuntayksikön johtaja Tuomo Lotta.

Vuoden alkupuoliskolla Helsingin poliisi on kirjannut yli 1 200 huumausaineen käyttörikosta. Marihuanan kotikasvatukseen se törmää lähes päivittäin.

Yhdysvaltojen Colorado laillisti kannabiksen päihdekäytön vuoden 2014 alussa. Huumeiden käyttöä ja kulttuuria tutkinut dosentti Mikko Salasuo Nuorisotutkimusverkostosta uskoo, että Coloradon tilannetta seurataan tarkasti myös Suomessa.

"Jos osoitetaan, että haitat eivät ole lisääntyneet, rikollisuus on vähentynyt ja verotulot ovat lisääntyneet, se pistää meidänkin valtionvarainministeriön virkamiehet pohtimaan, mitä kannattaa tehdä tässä taloudellisessa tilanteessa."

Hän arvioi, että jos lakia muutetaan Suomessa, se tapahtuu taloudellisin perustein.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat