Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkäreiden myöntämissä sairauslomissa huimia eroja – Maaseudulta irtoaa pisin sairausloma

Työterveyslääkärit myöntävät merkittävästi yleislääkäreitä lyhyempiä sairauslomia

Kotimaa
 

Jos haluaa pitkälle sairauslomalle, kannattaa hakeutua terveyskeskukseen maaseudulle, mieluiten mieslääkärille. He kirjoittavat keskimäärin selvästi pitempiä sairauslomia kuin työterveyslääkärit ja kaupungeissa toimivat lääkärit.

Naislääkärit määräävät sairauslomia jonkin verran vähemmän ja lyhyempinä kuin miehet.

Lääkäreiden väliset erot sairauslomien määräämisessä ovat yllättävän suuria. Niin suuria, että ne voivat heikentää potilaan oikeusturvaa, sanoo Suomen lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

"Yksi lääkäri voi arvioida samaa sairautta potevan, samaa työtä tekevän, samanikäisen ja terveydentilaltaan samankuntoisen ihmisen sairauslomatarpeen hyvinkin pitkäksi, toinen voi todeta, ettei potilas tarvitse sairauslomaa lainkaan. Eihän se niin saisi olla", Pärnänen sanoo.

Pärnänen on seurannut lääkäreiden sairauslomakäytäntöjä sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnassa. Lautakunta käsittelee esimerkiksi Kelan sairauspäivärahapäätöksistä tehtyjä valituksia.

Osa eroista on perusteltuja. Potilaan ikä, yleiskunto ja ammatti vaikuttavat siihen, miten pitkään työstä on syytä olla poissa.

Käytännöt vaihtelevat kuitenkin myös silloin, kun eri lääkärit arvioivat samaa potilastapausta. Viime vuoden marraskuussa tarkistettu väitöstutkimus paljasti, että erot lääkäreiden välillä voivat olla jopa kahdeksankertaisia.

Erikoistuva radiologi Anni Kankaanpää lähetti väitöstutkimustaan varten lähes 2 000 lääkärille joukon kuvitteellisia potilastapauksia ja pyysi heitä arvioimaan potilaan sairausloman tarpeen. Arvioissa oli isoja eroja. Tutkimuksessa selvisi, että yleislääkärit määräsivät merkittävästi pidempiä sairauslomia kuin työterveyslääkärit.

Suurimmat erot löytyivät työterveyslääkäreiden väliltä. Kun tutkimuksessa laskettiin yhteen kaikki työterveyslääkärien kuvitteellisille potilaille kirjoittamat sairauslomat, vähiten vapaata myöntänyt lääkäri määräsi sairauslomaa 21 päivää, anteliain peräti 170 päivää.

Ruotsissa Sosiaalihallitus on antanut lääkäreille ohjeet sairauslomien pituuksista. Suomeen saattaa tulla lähitulevaisuudessa samanlaiset ohjeet, sillä Työterveyslaitoksen johdolla toimiva työryhmä miettii parhaillaan, pitäisikö Suomeenkin saada suositukset sairauslomien pituuksista.

Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntijalääkäri Jan Schugk uskoo suositusten vähentävän sairauspoissaoloja.

"Suomalaiset ovat Pohjoismaiden ja OECD-maiden vertailuissa melko paljon sairauslomilla, erityisesti, jos ottaa huomioon väestön terveydentilan."

Myös SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring pitää ohjeita niin työnantajan kuin työntekijänkin etuna.

"Kaikkien etu on, että sairauslomat olisivat oikean mittaisia ja varmaan useimmat ovatkin. Kaikki lääkärit eivät kuitenkaan tunne kovin hyvin työelämän olosuhteita ja silloin voi tulla virhearviointeja. Ohjeiden vaarana on, että niistä voi helposti tulla normi", Haring sanoo.

"Jos ohjeet tulevat, täytyy muistaa, että ne on tarkoitettu lääkärien käyttöön, ei siihen, että työnantajat tai työntekijät katsoisivat niistä, onko sairausloma oikean mittainen", hän jatkaa.

Ammattiliitoista on esitetty suunnitelmalle myös kritiikkiä.

Metalliliiton työympäristöasiantuntija Marjut Lumijärvi epäilee, että ohjeista tulisi helposti normi eikä lääkäri voisi enää kirjoittaa ohjeita pitempää sairauslomaa silloinkaan, kun se olisi selvästi tarpeen potilaan kannalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat