Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lämpöä piisaa viikonloppunakin

Elokuusta voi vielä tulla lämmin, vaikka heinä- ja kesäkuu jäivät viileiksi

Kotimaa
 
Iisakki Härmä

Aiempaan kesään nähden lämpimät säät jatkuvat viikonloppuna ja mahdollisesti myös ensi viikon aikana. Varsinaisesta helleaallosta ei voida kuitenkaan puhua, sillä yli 25 lämpöasteen lukemiin saatetaan päästä vain joillakin yksittäisillä paikkakunnilla, toteaa HS:n meteorologi Jesse Heikkilä.

Etelä-Suomessa päivälämpötilat pysyvät lähipäivinä joka tapauksessa reilusti yli 20 asteessa, kun taas Lapissa jäädään 20 asteen alapuolelle.

Näköpiirissä ei edelleenkään ole useamman päivän pituista korkeapainejaksoa, vaan poutaiset ja sateiset päivät vaihtelevat lännestä peräjälkeen saapuvien matalapaineiden myötä.

Matalapaineiden reitit vaikuttavat ohjautuvan enemmän Pohjois-Suomen ylle, mutta myös etelään on odotettavissa kuurosateita esimerkiksi lauantaille.

Matalapaine menee Suomen yli sen verran nopeasti, etteivät lämpötilat pääse vielä viikonlopun aikana laskemaan. Maanantai on jo hieman viileämpi, mutta keskiviikkona lämpötilat saattavat nousta lähelle hellerajoja.

Keskimääräistä viileämmästä heinäkuusta ei seuraa se, että myös elokuu olisi samankaltainen. Sen sijaan on yhtä hyvin mahdollista, että elokuusta tulee tavanomainen tai jopa keskimääräistä lämpimämpi. Historiasta löytyy useita kesiä, kuten vaikka kesä 1996, jolloin kesä- ja heinäkuu jäivät normaalia viileämmiksi, mutta elokuu oli normaalia lämpimämpi.

Meteorologi Heikkilän mukaan amerikkalaiset ilmamassojen lämpötilaennusteet antavat viitteitä siitä, että elokuun puolivälissä Suomessa saattaisi olla mahdollisuudet vielä ensi viikonloppuakin korkeampiin lämpötiloihin.

Lämpötilan nousun ratkaisevat kuitenkin Atlantilla syntyvien matalapaineiden reitit, jotka ovat olleet tähän saakka Suomen sään kannalta epäedulliset.

Muutoksia matalapaineiden reitteihin on taas hyvin vaikea ennustaa, ja siksi mahdollisuudet ovat olemassa sekä pitempiin poutajaksoihin että myös epävakaisen säätyypin jatkumiseen myös elokuun ajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat