Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki Jyväskylän uusnatsimellakasta pidätetyt vangittu – tutkinnat jatkuvat monien osalta

Kotimaa
 

Keski-Suomen käräjäoikeus määräsi keskiviikkona vangittavaksi viisi suomalaista, jotka osallistuivat viime lauantaina Jyväskylässä uusnatsien mellakkaan.

Tiistaina vangittiin kaksi mellakkaan osallistunutta ruotsalaista, joten kaikki seitsemän pidätettyä on määrätty vangittavaksi.

"Kahta suomalaista epäillään väkivaltaisen mellakan johtamisesta ja kaikkia viittä väkivaltaiseen mellakkaan osallistumisesta", tutkinnanjohtaja Markku Latvala Sisä-Suomen poliisista kertoo.

Kahden miehen kohdalla epäillään myös pahoinpitelyä ja samoin epäillyistä rikosnimikkeistä löytyy kaksi virkamiehen väkivaltaista vastustamista sekä ampuma-aserikos.

"Ase löytyi mellakan jälkeen kotietsinnässä. Poliisin tiedon mukaan itse mellakassa ei ollut mukana ampuma-aseita", Latvala sanoo.

25- ja 31-vuotiaat ruotsalaismiehet vangittiin todennäköisin syin epäiltyinä väkivaltaiseen mellakkaan osallistumisesta ja pahoinpitelystä.

Käräjäoikeus määräsi syytteen noston määräpäiväksi kaikille vangituille 3. marraskuuta.

Latvalan mukaan tutkinta on vielä monien mellakkaan osallistuneiden kohdalta kesken.

"Siellä oli yhteensä parikymmentä mielenosoittajaa, jotka ryntäsivät sinne Sokokselle. Kaikkia emme ole vielä tavoittaneet", Latvala sanoo.

"Meillä poliisi videoi tapahtumaa, samoin keskustassa on paljon turvakameroita. Olemme myös tutustuneet mielenosoittajien itse kuvaamiin videoihin. Lisäksi tapahtumilla on paljon silminnäkijöitä. Kyse on aika suuresta tutkinnasta", Latvala toteaa.

Latvalan mukaan osa mielenosoittajista ei osallistunut mellakointiin.

Suomalaisten vangittujen joukossa on Suomen Vastarintaliikkeen (SVL) johtaja Juuso Tahvanainen sekä liikkeen propagandasivuston vastaava toimittaja Tomi Tiihonen.

HS kertoi helmikuussa, että Tahvanainen on toiminut SVL:n nimettynä johtajana vuodesta 2012. Hän on syntyisin Oulusta. Tahvanainen on tuomittu kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaan pahoinpitelystä Oulun Rotuaarilla vuonna 2011.

SVL:n mielenosoitukseen osallistui lauantaina Jyväskylässä noin 40 ihmistä. Heistä kymmenkunta oli HS:n tietojen mukaan saapunut mielenosoitukseen Suomen ulkopuolelta, pääosin Ruotsista.

Mielenosoitus sujui aluksi rauhallisesti, mutta marssin lopuksi uusnatsit hyökkäsivät jyväskyläläisen miehen ja hänen seurueensa kimppuun.

Seurueessa oli kaksi miestä ja nainen. Ainakin toinen miehistä oli uusnatseille entuudestaan tuttu, sillä liikkeen jäsen puukotti häntä Jyväskylän kirjastossa tammikuussa 2013.

Tapahtumien jälkeen poliisi otti kiinni kaikkiaan 32 ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat