Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OAJ vaatii 400 miljoonaa lisää rahaa opetukseen

Opetusala sanoo koulutuksen säästöjen kasvattavan ryhmäkokoja

Kotimaa
 

Opetusalan ammattijärjestö OAJ vaatii, että Juha Sipilän (kesk) hallitus osoittaisi syksyn budjettiriihessään vähintään 400 miljoonaa euroa koulutukseen ja varhaiskasvatukseen.

Rahat pitäisi ottaa valtion ensi vuoden budjetin vielä kohdentamattomista määrärahoista, joita on noin miljardi euroa.

Olli Luukkainen
Olli Luukkainen

"Tämä olisi positiivinen signaali, että hallitus oikeasti tekee jotain myönteistä koulutukselle", OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

OAJ esittää, että lisämääräraha kohdistettaisiin varhaiskasvatukseen, koulujen digiloikkaan, toisen asteen koulutuksen rakenneuudistukseen sekä opettajankoulutuksen kehittämiseen.

Summa on pieni verrattuna siihen, että edellinen hallitus ja keväällä aloittanut Sipilän hallitus ovat OAJ:n laskelman mukaan tehneet yhteensä noin 2,3 miljardin eurot säästöpäätökset koulutukseen, varhaiskasvatukseen ja tutkimukseen.

Luukkaisen mukaan säästölinjausten seuraus perusopetuksessa on, että ryhmäkoot kasvavat. Samalla eri kunnissa ja kouluissa opiskelevien oppilaiden eriarvoisuus lisääntyy.

OAJ:n mukaan 35 kuntaa palkkaa uusia opettajia peruskouluun vasta elokuun puolivälissä, kun koulut jo alkavat.

Heljä Misukka
Heljä Misukka

"Opettajilla ei ole silloin yhtään päivää aikaa suunnitella alkavaa kouluvuotta. Toivoisimme, että vanhemmat heräisivät tilanteeseen", OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka sanoi järjestön tiedotustilaisuudessa.

OAJ:n mukaan kaikkein huolestuttavin on hallituksen päätös lopettaa 270 miljoonan euron erityisavustus opetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen.

"Leikkaus tarkoittaa suoraan noin 900 opettajan vähentämistä ja heidän oppilaidensa siirtämistä muihin luokkiin", Luukkainen sanoo. "Päätöstä on vaikea ymmärtää, koska tutkimusten mukaan ryhmäkoolla on suora yhteys oppimistuloksiin."

Sipilän hallitus päätti keväällä kaikkiaan 856 miljoonan euron leikkauksista, jotka kohdistuvat varhaiskasvatukseen, koulutukseen ja tutkimukseen.

Luvussa ovat mukana myös koulutuksen indeksijäädytykset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat