Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fortum laski neuvotteluvoimansa väärin

Vesivoimayhtiö Venäjällä jäi saamatta, mutta Fennovoima oli pakko pelastaa

Kotimaa
 
Fortumin Tapio Kuula kertoi joulukuussa (HS 3.12.2014), että Fortum tavoittelee enemmistöä uudesta vesivoimayhtiöstä Venäjällä.
Fortumin Tapio Kuula kertoi joulukuussa (HS 3.12.2014), että Fortum tavoittelee enemmistöä uudesta vesivoimayhtiöstä Venäjällä.

Kun lähtee elefanttien kanssa tanssiin, voi varautua yllätyksiin.

Tämän totuuden havaitsi Suomen valtion puolittain omistama Fortum, jonka kauppaneuvottelut uuden mahtavan vesivoimayhtiön perustamisesta Venäjälle eivät sujuneet alkuunkaan oletusten mukaan.

Fortum voi olla Suomessa suuri, mutta jos vastaneuvottelijoina on Venäjän valtion kaksi jättiä, ydinvoimayhtiö Rosatom ja maakaasumonopoli Gazprom, voi jäädä jalkoihin.

Fortumin laskelmat menivät pahasti pieleen. Lopputulos ei vastannut alkuunkaan sitä, mitä yhtiö lähti hakemaan.

Koko viime vuoden joulukuussa käynnistyneen vesivoimaprosessin aikana Fortum toisti, ettei sitä oikeastaan kiinnostanut Fennovoiman ydinvoimahanke Pyhäjoella.

Se oli kiinnostunut Venäjän vesivoimasta. Vastineeksi siitä Fortum oli halukas pelastamaan Rosatomia kiinnostavan Fennovoiman hankkeen menemällä omistajaksi ilmoituksensa mukaan "enimmillään 15 prosentin osuudella".

Nyt Fortum lähtee mukaan pienimmällä mahdollisella panostuksella, 6,5 prosentin omistusosuudella.

Pääomapanostuksen summa, noin 120 miljoonaa euroa, ei ole hyvissä varoissa olevalle yhtiölle merkittävä, mutta yhtä kaikki Pyhäjoelle ryhdytään nyt rakentamaan ydinvoimalaa, josta Fortum ei ollut kiinnostunut.

Yhtiön preferenssit tulevat selkeästi esiin lakonisessa pörssitiedotteessa, jonka se julkisti keskiviikkoaamuna.

"Ydinvoiman rakentaminen täysin uudelle paikkakunnalle ei ole ollut tavoitteenamme, koska meillä on Loviisassa kaksi omaa ydinvoimayksikköä ja Fortum omistaa osuudet Olkiluodon yksiköistä, mutta näin Fennovoima-hankkeessa päästään eteenpäin valtioneuvoston asettaman aikataulun puitteissa", totesi väliaikainen toimitusjohtaja Timo Karttinen.

Yhtiö kertoo tehneensä ratkaisun, joka ei ollut sen tavoite.

Perimmäinen kysymys Fortumin kannalta on, kuka ymmärsi alun pitäen väärin venäläisten viestit.

Fortumin silloinen toimitusjohtaja Tapio Kuula järjesti tiedotustilaisuuden viime vuoden joulukuussa saavuttuaan Moskovasta.

Hän esitteli Fortumin, Gazpromin ja Rosatomin allekirjoittaman pöytäkirjan eli esisopimuksen, jossa Gazpromin ja Fortumin rajantakainen yhtiö TGC-1 luvattiin pilkkoa kahtia.

Vesivoimayhtiöstä Fortumin piti saada 75 ja Rosatomin 25 prosenttia. Muu kuin vesivoima olisi jäänyt Gazpromille.

Kuula vakuutti, että koko idea venäläisen vesivoiman ja Fennovoiman koplaamisesta keskenään oli lähtöisin vain ja ainoastaan Fortumilta.

"Valtion taholta ei tullut painostusta", vakuutti Kuula. Kuulemma myöskään venäläiset osapuolet eivät olleet aloitteellisia.

Vielä noin puoli vuotta aiemmin Kuula sanoi, ettei Fortumissa ole edes keskusteltu menosta Fennovoimaan, koska "Fortum haluaa keskittyä Loviisan ydinvoimaloiden uudistamiseen".

Jostain syystä esisopimus venäläisten kanssa syntyi joulukuussa vain pari päivää ennen kuin eduskunta äänesti Fennovoiman periaatepäätöksen muutoksesta.

Kuulan mukaan tämä oli puhdasta sattumaa.

"Tätä on ehkä vaikea uskoa, mutta näin on", Kuula vakuutti.

Fortum sai huomata, että esisopimuksella ei ollutkaan neuvotteluissa painoa.

Tapahtumia sivusta seurannut arvioi, että jättiläiset Rosatom ja Gazprom joutuivat törmäyskurssille. Gazprom ei halunnutkaan luopua vesivoimastaan, jota on Pietarin ja Murmanskin välisellä alueella 40 voimalaitoksen verran.

Keskiviikon ratkaisu on kuitenkin Fortumin kannalta paras ja ainoa mahdollinen – näissä olosuhteissa.

Tavoite jäi saavuttamatta, mutta Fortum takasi tärkeiden suhteiden säilymisen, sekä kotimaassa että Venäjällä.

Ei Suomen teollisuuspiireissä eikä Rosatomin pääkonttorissa olisi pidetty, jos Fortumista olisi tullut Fennovoiman kampittaja pelissä, jonka se itse aloitti.

Uralin takana Fortumilla on noin viiden miljardin euron arvoinen kaasuvoimalarypäs.

Sen tärkein raaka-ainetoimittaja sattuu olemaan Gazprom.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat