Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmistoliiton ja kokoomuksen nuoret edustajat kinaavat yhteiskunta­sopimuksesta – "Hallituksen uhkavaatimus on törkeä"

Yhteiskuntasopimus kiristää vasemmistoliiton ja kokoomuksen edustajien välejä

Kotimaa
 
Li Anderssonin mukaan hallitus kasvattaa tuloeroja
Li Anderssonin mukaan hallitus kasvattaa tuloeroja
Vasemmistoliiton Li Andersson ja kokoomuksen Saara-Sofia Sirén ovat molemmat tuoreita kansanedustajia Turusta. He kannattavat perustuloa, mutta muuten näkemykset eroavat. Anderssonin mukaan hallitus kasvattaa tuloeroaja ja suosii yrityksiä. Andersson ja Sirén kohtasivat HSTV:n Nuoret haastajat -sarjassa. Toimittaja: Juha Ropponla, kuvaaja: Laura Mendelin, leikkaaja: Hertta Tuomi
HS haastattelee uusia kansanedustajia.

Hallituksen uhkavaatimus oli törkeä.

Tuore kansanedustaja Li Andersson (vas) aloittaa yhteiskuntasopimuksen perkaamisen tiukalla väitteellä.

"Minusta on oikein, että hallitus otti ohjat käteensä", kokoomuksen ensimmäisen kauden edustaja Saara-Sofia Sirén vastaa.

Hallitus aikoo säästää, ja kiristää verotusta yhteensä 1,5 miljardin euron edestä, mikäli työmarkkinajärjestöt eivät pääse sopuun yhteiskuntasopimuksen sisällöstä.

"Uhkavaatimus ei ollut reilu eikä luonut hyvää pohjaa prosessille", Andersson, 28, jatkaa.

Kauppatieteilijä ja perheyrityksen hallituksessa istuva Sirén, 29, näkee asian vahvasti eri tavalla. Hänen mukaansa järjestöille nimenomaan annettiin mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa.

Sirén puhuisi menettelyä mieluummin heikentyneestä kilpailukyvystä, jota hallitus parantaisi pienentämällä yksikkötyökustannuksia vähintään viidellä prosentilla.

Anderssonin mukaan vientiyritysten taantumaa ja rakennemuutosta suurempi ongelma on kuitenkin "tuotepuoli".

Hänen mielestään yritykset eivät ole siis onnistuneet kehittämään riittävän kilpailukykyisiä tuotteita. Siksi tuotekehityksestä, tutkimuksesta ja koulutuksesta ei saisi leikata.

Niihin kohdistuvista säästöistä uudet kansanedustajat saavat väitellä vielä monesti, sillä molemmat istuvat eduskunnan sivistysvaliokunnassa.

Laura Mendelin HS
Vasemmistoliiton Li Andersson (vas.) ja kokoomuksen Saara-Sofia Sirén ovat yhtä mieltä siitä, että ääriajattelua ei saa hyväksyä hiljaisesti.
Vasemmistoliiton Li Andersson (vas.) ja kokoomuksen Saara-Sofia Sirén ovat yhtä mieltä siitä, että ääriajattelua ei saa hyväksyä hiljaisesti.

Vaikka kesäiset auringonsäteet tunkevat eduskunnan lisärakennuksen ikkunoista sisään, tunnelma ei varsinaisesti ole kepeä. Yhteiskuntasopimuksen lisäksi otsikoihin ovat viimepäivinä nousseet talouspakotteet ja rasismi.

Myös työterveyshuolto puhuttaa: Anderssonia vaivaa kesäflunssa, eikä kumpikaan ole ehtinyt perehtyä uuden työpaikan käytäntöihin.

Kuka?

Li Andersson

 Vasemmistoliiton kansanedustaja Varsinais-Suomesta

 Sai vaaleissa 15 071 ääntä

 Valtiotieteiden kandidaatti

 Kotipaikka Turku

Eduskuntaan alle kolmekymppiset naiset ovat päätyneet hieman eri reittejä. Anderssonista tuli näkyvä keskustelija, kun hän toimi vasemmistonuorten puheenjohtajana. Kevään eduskuntavaaleissa Andersson nousikin Varsinais-Suomen ääniharavaksi. Siréninkään suoritus ei ollut huono: hän pudotti eduskunnasta Pertti Hemmilän ja jätti taakseen kokoomuksen puoluesihteerin Minna Arven. Aiemmin Sirén työskenteli eduskunta-avustajana sekä kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotussihteerinä.

Molemmat ovat vaikuttaneet kunnallispolitiikassa, mutta ennen sitä nuoret turkulaiset eivät tunteneet toisiaan.

Ideologisista eroistaan huolimatta Sirén ja Andersson ovat perustulon kannattajia. Myös ulkopolitiikassa he saattavat päätyä samanlaisiin johtopäätöksiin: Molemmat kansanedustajat pettyivät päätökseen, jonka mukaan EU:n matkustuskiellossa olleet Venäjän valtuuskunnan jäsenet eivät saaneet osallistua Etyjin parlamentaariseen yleiskokoukseen. Anderssonin mielestä Helsingissä järjestetty kokous epäonnistui merkittävällä tavalla.

Sirenin mielestä päätös ei ollut aivan kokouksen hengen mukainen.

Erityisen yhtä mieltä kansanedustajat ovat siitä, että ääriajattelua ei saa hiljaisesti hyväksyä.

Lauantaina uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen mielenilmaus päättyi Jyväskylässä väkivaltaiseen mellakkaan. Uhrien joukossa oli Jyväskylän kaupunginkirjastossa vuonna 2013 tapahtuneen puukotuksen kohde. Silloin kolme miestä tunkeutui Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen. Andersson osallistui teoksen kirjoittamiseen ja oli paikalla.

"Järkyttävää. Suomessa poliitikot hieman vähättelevät, mutta ennen kaikkea välttelevät tätä aihetta", Andersson toteaa.

Myös kansanedustaja Olli Immosen (ps) kiihkokansallinen Facebook-kirjoitus on tuoreessa muistissa. Siksi tuoreet kansanedustajat odottavat, että puolueista erityisesti perussuomalaiset puuttuu ääriajatteluun tiukemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat