Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoiman hanke nytkähti eteenpäin

SRV, Fortum ja Outokumpu takasivat kalkkiviivoilla ydinvoimahankkeelle riittävän kotimaisen omistuksen. Olli Rehn kiisti, että valtio olisi painostanut Fortumia.

Kotimaa
 
Pekka Fali
Kuva: Pekka Fali

Pyhäjoen keskustassa moni paikkakuntalainen oli keskiviikkona tyytyväinen Fennovoima-hankkeen etenemiseen.

"Se herättää hyviä tunteita. Asiakkaita tulee jatkuvasti lisää", totesi majoitusalan yrittäjä Mikko Salmela.

Tästä on kyse

 Fennovoima on jättänyt hakemuksen uuden ydinvoimalan rakentamisluvasta Pyhäjoelle.

 Yhtiön omistavat suomalainen Voimaosakeyhtiö SF ja venäläisen Rosatomin tytäryhtiö.

 Hallituksen mukaan voimalahankkeen valmistelu voi jatkua, koska kotimaisen omistuksen osuus nousee yli 60 prosentin.

Epätietoisuus ydinvoimalahankkeen ympärillä on ollut suurta. Siksi osa suhtautui hankkeen tuoreimpaan käänteeseen varauksellisesti.

"On siinä myös huonoja puolia. Se kuitenkin tuo työpaikkoja ja palvelut varmasti kehittyvät", sanoi Tiina Ikola.

Fennovoiman hanke rakentaa ydinvoimala Pyhäjoelle nytkähti eteenpäin, kun valtion energiayhtiö Fortum ja rakennusliike SRV ilmoittivat lähtevänsä siihen mukaan. Niiden osallistuminen toteutetaan Voimaosakeyhtiö SF:n kautta. Voimaosakeyhtiö SF on Fennovoiman pääomistaja.

Lisäksi keskiviikkona kerrottiin, että teräsyhtiö Outokumpu kasvattaa omistusosuuttaan 1,8 prosenttiyksiköllä.

Järjestelyjen jälkeen voimalan kotimainen omistus kohoaa Fennovoiman mukaan 65,1 prosenttiin. Valtio oli asettanut rakentamisluvan ehdoksi sen, että torstaihin mennessä voimalan osakepääomasta 60 prosenttia on peräisin EU- tai Efta-maista.

"Se on eduskunnan ja valtioneuvoston edellytys siitä, että näin mittavassa hankkeessa on vahva kotimainen panos sekä liiketoimintaosaamisen että teknologisen osaamisen osalta", sanoi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) keskiviikkona valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa.

Vähemmistön Fennovoimasta omistaa venäläinen Rosatom, joka myös toimittaa voimalaitoksen.

Valtio ei painostanut energiayhtiö Fortumia ydinvoimayhtiö Fennovoiman omistajaksi, Rehn totesi. Hänen mukaansa sekä Fortum että Outokumpu tekivät omat ydinvoimaratkaisunsa itsenäisesti.

Valtio omistaa Fortumin osakepääomasta 50,1 ja Outokummusta 26,2 prosenttia.

"Keskustelua on käyty, tietenkin, mutta jokainen yhtiö tekee aivan omat itsenäiset ratkaisunsa", ministeri sanoi.

Fennovoiman EU-maista peräisin olevan omistuksen kasvattaminen ehti osoittautua hyvin vaikeaksi, kun moni kotimainen rahoittaja vetäytyi vuosien mittaan hankkeesta.

Keskiviikkona kävi selväksi, että aiemmin omistajaksi ajateltu kroatialainen pienyhtiö Migrit ei kelpaa voimalan omistajaksi.

"Sen rahoitusjärjestelyt tulivat kiertotietä Venäjältä, ja siinä mielessä oli kiistatonta, että Migrit ei täyttänyt kriteereitä", Rehn sanoi.

Rehnin mukaan riskiä ei ole siitä, että Euroopan unioni panisi Fennovoiman venäläisen vähemmistöomistajan Rosatomin pakotelistalle Ukrainan kriisin takia. "Energia-alan yhteistyö on selkeästi jätetty pakotepolitiikan ulkopuolelle."

Fortumin alkuperäinen tavoite oli merkitä 15 prosenttia Fennovoiman osakepääomasta, mutta osakekauppa oli kytketty venäläiseen vesivoimaan. Puolen vuoden neuvottelut Rosatomin kanssa perustettavasta yhtiöstä eivät ole toistaiseksi johtaneet tulokseen.

Nyt Fortum taipui mukaan Fennovoimaan, vaikka mitään vesivoimayhtiötä Venäjällä ei ole syntynyt.

Fortumin väliaikainen toimitusjohtaja Timo Karttinen ei halua selittää syitä, miksi hanke vesivoimayhtiöstä ei ole edennyt.

"Kyse on monimutkaisesta kokonaisuudesta, jossa oli useita osapuolia", Karttinen sanoo.

Venäjän valtion ydinvoimayhtiön Rosatomin lisäksi mukana neuvotteluissa oli Venäjän valtion maakaasuyhtiö Gazprom, jonka kanssa Fortum nyt omistaa rajan takana yhteisen TGC-1-yhtiön.

Rakennusyhtiö SRV solmi urakkasopimukset Fennovoiman hankkeen laitostoimittajan Rusatom Overseas -yhtiön sekä pääurakoitsija Titan-2:n kanssa. Kummatkin ovat venäläisiä.

SRV:n osakekurssi vahvistui keskiviikkona Helsingin pörssissä seitsemän prosenttia, vaikka yhtiön tiedotteessa ei mainittu mitään arviota urakkasopimuksen rahallisesta merkityksestä.

SRV:n toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala vakuuttaa, että urakkasopimus on yhtiölle taloudellisesti merkittävä ja "yhtiön historiaa ajatellen huomattava sopimus".

Myös Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta oli tyytyväinen. Yhtiön terästehdas Torniossa on Suomen suurin yksittäinen sähkönkäyttäjä.

"Fennovoima mahdollistaa sen, että noin kolmannes sähköntarpeestamme Pohjoismaissa katetaan omakustannehintaan", Seitovirta sanoi.

Pekka Fali
Tiina Ikola suhtautuu ristiriitaisin tuntein Fennovoiman hankkeeseen.
Tiina Ikola suhtautuu ristiriitaisin tuntein Fennovoiman hankkeeseen.
Pekka Fali
Tuomo Heikkilä (vas.) ja Jarmo Kapakka rullalautailivat Pyhäjoen keskustassa Fennovoiman konttorin edustalla. Heikkilä vastustaa voimalan rakentamista, Kapakka kannattaa.
Tuomo Heikkilä (vas.) ja Jarmo Kapakka rullalautailivat Pyhäjoen keskustassa Fennovoiman konttorin edustalla. Heikkilä vastustaa voimalan rakentamista, Kapakka kannattaa.
"SRV lähti Fennovoimaan mukaan pitääkseen suhteensa Venäjään kunnossa"
"SRV lähti Fennovoimaan mukaan pitääkseen suhteensa Venäjään kunnossa"
Fennovoima sai nostettua kotimaisuusasteensa eduskunnan vaatimalle tasolle. HS:n taloustoimittaja Heikki Arola kertoo lyhyesti, miksi SRV ja Fortum lähtivät mukaan hankkeeseen ja miksi pääministerillä ja Fennovoimalla on eri näkemys Fennovoiman kotimaisuusasteesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat