Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Enää kunnon helteet voivat lämmittää järvet

Sinilevää on järvissä vähän, mutta avomerialueilla sitä on runsaasti veteen sekoittuneena

Kotimaa
 

Viime päivien lämmin sää herätti toivon myös uimavesien lämpenemisestä.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) hydrologin Johanna Korhosen mukaan muutamat lämpimät päivät eivät vielä riitä merkittävästi nostamaan vesien lämpötiloja. Tarvitaan hellettä ja korkeita yölämpötiloja.

"Öisin mittari on laskenut 10–15 asteeseen. Yölämpötilojenkin pitäisi olla 15–20 astetta, että vedetkin lämpiäisivät", hän sanoo.

Jos lämmin ja tuuleton sää jatkuu, Korhosen mukaan kesän korkeimmat vedenlämpötilat voidaan silti mitata elokuussa. Se on mahdollista, koska järvivedet ovat olleet tähän saakka erittäin viileitä.

Pintaveden lämpötila ylitti heinäkuussa 20 astetta vain neljällä virallisella havaintopaikalla. Sysmässä mitattiin toistaiseksi korkeimmat luvut heinäkuun alussa, jolloin Päijänteen vesi oli 21-asteista.

Tänä kesänä korkeimmatkin veden lämpötilat ovat matalimmat lähes 20 vuoteen. Korhosen mukaan kylmempiä heinäkuiset uimavedet ovat olleet 1962, 1987 ja 1996.

Sinilevää on tänä kesänä havaittu järvillä tavallista vähemmän, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksesta. Sen sijaan Syken mukaan avomerialueilla on runsaasti sinileviä, mutta tuulinen sää on pitänyt ne veteen sekoittuneina.

Sinilevää on paljon eteläisellä Saaristomerellä ja läntisellä Suomenlahdella.

"Runsaskin sinilevämäärä sekoittuu tuulella veteen. Sinilevien tarvitsemaa ravinnetta, fosfaattia, on vedessä silti runsaasti saatavilla. Mikäli tyyni sää jatkuu, sinilevälauttojen muodostuminen pintaveteen on todennäköistä", kertoo tutkija Sirpa Lehtinen Sykestä.

Rannikkoalueista sinilevähavaintoja on tullut Tammiosta, Haapasaaresta, Haminasta, Kustavista, Turusta, Uudenkaupungista ja Raumalta.

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen mukaan Helsingin merialueilla sinilevää ei ole juurikaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat