Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini puolustaa vaikenemistaan

Soini tuomitsee kaikenlaiset vihapuheet, mutta sanoo, ettei ota ohjeita medialta

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Puheenjohtaja Timo Soini palasi työhuoneeseensa ulkoministeriöön hyvin levänneenä ja hyvätuulisena.
Puheenjohtaja Timo Soini palasi työhuoneeseensa ulkoministeriöön hyvin levänneenä ja hyvätuulisena. Kuva: Sami Kero HS

Ulkoministeri ja Suomen toiseksi suurimman eduskuntapuolueen perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on ollut pari viikkoa Suomen etsityin mies.

Media on tavoitellut Soinia jälleen kerran selittämään omiensa lausuntoja. Soinilta on perätty kommenttia kansanedustaja Olli Immosen (ps) Facebook-kirjoitukseen, jossa Immonen kutsui taisteluun "monikulttuurista painajaista vastaan". Soini seurasi tilannetta lomaltaan osallistumatta keskusteluun.

Tästä on kyse

 Kansanedustaja Olli Immonen (ps) julkaisi 25. 7. nettikirjoituksen, jossa kutsuttiin taisteluun "monikulttuurista painajaista vastaan".

 Puolueen eduskuntaryhmä sanoutui irti Immosen sotaisasta retoriikasta (HS 28.7.).

 Immosen asemaa käsitellään puolueen eduskuntaryhmän ensimmäisessä syyskokouksessa.

Nyt töihin palaileva ulkoministeri puolustaa HS:n haastattelussa tiukasti oikeuttaan olla vastaamatta lomalla puhelimeen. Pitkän linjan poliitikko ihmettelee, kuinka "häntä on etsitty kuin viidakkoon kadonnutta".

"Yleensä ihmisillä on mahdollisuus virkistykseen ja lomaan. Jotenkin sitä ajattelee, että onko mitään oikeutta olla siviili? Olen siinä tiukka, että en lomalla vastaa puhelimeen."

Immosen tekstistä Soinilla on selvä mielipide.

"Asia on selvä: en hyväksy mitään vihapuhetta. Teksti oli epäonnistunut ja se käsitellään ryhmässä. Vastarintaliikkeet ja anarkistit eivät nauti minulta mitään tuulensuojaa."

Soinin mielestä häntä ei kuitenkaan voi "painostaa tilille siitä ja tästä", sillä puolueella on vastaavissa tilanteissa vakiintuneet toimintatavat.

Soini sanoo, ettei hyväksy sitä, että hänelle asetettaisiin sanat suuhun. Hän myös korostaa, ettei ole vastuussa "jokaisen varavaltuutetun sanomisista".

Immonen ei ole varavaltuutettu vaan toisen kauden kansanedustaja.

Artikkeliin liittyvät

Soinin mielestä puolueeseen kohdistunut painostus on ollut asiatonta ja kohtuutonta.

"Jos haluaa perussuomalaiseen puolueeseen vaikuttaa, pitää liittyä siihen. Emme ota ohjeita medialta. Jos sanottavaa on, sanon."

Soini sanoo kestävänsä arvostelua. Henkilökohtaisuuksia ei poliitikonkaan hänen mielestään tarvitse kestää.

"Jos puhutaan vihapuheesta, saan sitä aika paljon. Se lisääntyi tämän lietsonnan ansiosta."

Soini näyttää saamiaan viestejä. Useat sisältävät alatyylisiä herjauksia. Joissain viesteissä Soinin "toivotaan saavansa turpaan."

Julkisesta kohinasta huolimatta perussuomalaisten puolueelle kuuluu myös hyvää.

Viikonloppuna Turussa pidettävä puoluekokous on 20-vuotisjuhlakokous. Puolueen historia alkoi, kun neljä miestä, Raimo Vistbacka, Urpo Leppänen, Kari Bärlund ja Timo Soini saunoivat Oikeutta Eläkeläisille -yhdistyksen saunassa Saarijärven Kalmarin kylässä parikymmentä vuotta sitten. Kevään vaalien jälkeen puolue nousi hallitukseen.

Soini toivoo, ettei Immosen tapaus nouse enää puoluekokouksessa esiin.

"Me olemme Suomen politiikan suurin onnistuja. Toivon että kokousta kunnioitettaisiin puoluekokouksena ja puhuttaisiin ihmisistä, jotka tämän puolueen ovat nostaneet, 524 000:sta ihmisestä, jotka ovat puoluetta äänestäneet eikä kaiveta virkkuukoukulla uutista, josta voi olla toista mieltä."

Soini sanoo olevansa yhä motivoitunut jatkamaan puolueen johdossa.

Soini tietää, että puoluekokousväeltä voi tulla hallituskritiikkiä.

Hallitusohjelmassa on perussuomalaisten puumerkkejä, mutta myös asioita, joita se ei saanut läpi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että perussuomalaisten linja olisi muuttunut.

"En näe mitään järkeä siinä, että kun hallitukseen on päästy ja ohjelmaan vaikutettu, niin heti lyötäisi slämmeri kiinni, että ei meistä tähän ole."

Kun tilaisuus tulee, Soini näpäyttää taas muita puolueita.

"Vihreät ovat ottaneet opposition henkisen johtajuuden. Vanhoille puolueille terveisiä, että kannattiko tehdä puolinainen vaalilaki, jolla lahjoititte vihreille ylimääräisiä paikkoja?"

Hallituksen henkistä johtajuutta hän ei jaa kenellekään.

"Tämä on kolmen kopla. Kauhun tasapaino."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat