Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuu ei pelasta myyntiä, vaikka hellettä tulisi – "Tästä kesästä ei saa hyvää enää millään"

Viimeisestä viikonlopusta ennen koulujen alkua on tulossa kaunis

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl HS
Aurinkoinen sää houkutteli Janne Ballisin (vas.) ja Filippa Murrayn terassille torstaina Helsingissä.
Aurinkoinen sää houkutteli Janne Ballisin (vas.) ja Filippa Murrayn terassille torstaina Helsingissä. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Matkailu- ja ravintola-alan kesä on pilalla, vaikka elokuu olisi kuinka lämmin.

"Tästä kesästä ei saa hyvää enää millään", sanoo Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Fakta

Näissä lomakohteissa ehtii vielä käydä

 Puuhamaa ja Wasalandia ovat viimeistä viikonloppua auki 7.–9. 8.

 Mikkelissä järjestetään Jurassic Rock 7.–9. 8. Visulahden Dinosauria, Hyperdino ja vahakabinetti ovat viimeisen kokonaisen viikonlopun auki. Viimeisen kerran ne ovat auki maanantaina ja tiistaina sekä ensi viikon lauantaina 15 .8.

 Härmän Powerparkissa Power Truck Show -rekkatapahtuma ja kuljetusalan suurmessut 7.–8. 8. Powerpark-huvipuisto on viimeistä kertaa koko viikon auki. Lauantaisin puisto on auki 5. 9. saakka.

 Tropiclandian vesipuisto Vaasasssa ei enää ensi viikolla avaudu arkisin. Viimeistä kertaa se on auki ensi viikon viikonloppuna 15.–16. 8. Kylpylän puoli on auki 10.–14. 8. sekä 17.–18. 8.

 Espoon Serena ei ensi viikolla enää avaa arkisin. Vesipuisto on auki lauantaisin ja sunnuntaisin 23.8. saakka. Sisävesipuiston huoltotauko kestää 14. 10. saakka.

 Helsingin Kyläsaaressa konemusiikin Weekend-festivaali 7.–8. 8.

 Outokummussa järjestetään Kumpurock 7.–8.8.

 Kouvolassa pienpanimoiden Kymijoki Beer Festival 7.–8. 8.

 Lavatansseja ja rytmimusiikkia yhdistelevä Tapio-festivaali Nokialla 7.–9. 8.

 Kuopion satamassa jatkuu sunnuntaihin saakka Suomen suurin rantalentopalloturnaus Trust Kapital Open.

 Alavuudella lennokkiharrastajien tapahtuma 7.–9. 8.

 Isokyrössä pidetään 1700-luvun markkinat 7.–9. 8.

 Pyhtäällä perinteiset saaristomarkkinat 7.–8. 8.

Viikonlopusta on tulossa maan etelä- ja keskiosissa kesäisempi kuin pitkään aikaan. Perjantaina aurinkoinen sää kolkuttelee jo hellerajaa. Lauantaina sää on hieman epävakaisempi, ja sunnuntaina paistaa taas, kertoo HS:n meteorologi Ida-Reetta Jokela.

Timo Lapin mukaan lämpö ja helle vaikuttavat eniten kaupunkien terasseilla. Niin sanotut kesäkaupungit hiljenevät armotta, kun koulut alkavat. Kesämökkipaikkakunnat ovat tyhjenneet mökkiläisistä. Niihin tehdään elokuussa enää korkeintaan viikonloppumatkoja hyvien säiden sattuessa.

"Olemme kyllä onnellisia jokaisesta lämpimästä päivästä", Lappi sanoo.

Lapin mukaan myyntiä on joissakin tapauksissa ollut useita kymmeniä prosentteja vähemmän kuin viime vuonna.

Elokuu ei voi pelastaa koko kesää, koska koulut alkavat.

Timo Lapin mukaan Mara ry toivoo kiihkeästi, että koulujen loppua siirrettäisiin juhannukselle ja alkua elokuun loppuun.

Samaa sanoo Suomen leirintäalueyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Rauhalahden matkailukeskuksen toimitusjohtaja Sami Simonen.

"Raaka tosiasia on, että kun koulut alkavat, kotimaan matkailu lopahtaa."

Moni yrittäjä sulkee ovensa jo elokuussa. Edes se, että eurooppalaiset pitävät lomansa elokuussa, ei auta asiaa. Ulkomaisia matkailijoita ei ole niin paljoa, että paikkoja kannattaisi pitää auki. Jos koulut alkaisivat myöhemmin, tilanne voisi olla toinen.

"Siinä puhuttaisiin isoista rahoista", Simonen sanoo.

Simosen mielestä Suomi voisi pitkällä aikavälillä alkaa hyödyntää kalseita kesiään ja houkutella kotimaidensa helteitä pakoon lähteviä eurooppalaisia raikkauden keitaana.

"Harva lomailija tulee Suomeen kesälläkään sillä odotuksella, että täällä on kova helle", Simonen sanoo.

S-ryhmä odottaa, että elokuussa pääkaupunkiseudulla esimerkiksi Jari Sillanpään 50-vuotisjuhlakonsertti ja Flow-festivaali lisäävät hotelliasiakkaita. Isot tapahtumat, kuten Gymnaestrada ja Vantaan asuntomessut, toivat jo rahavirtoja hotelleihin.

Hotelli- ja ravitsemuskaupan kesämyynti on sujunut tänä kesänä hyvin, sanoo markkinointijohtaja Outi Vitie. Sateisten ilmojen takia ihmiset eivät viihdy pitkään mökilläkään. He saattavat valita sen sijaan esimerkiksi kylpylän.

Kylmä kesä on vaikuttanut myös jäätelön kioskimyyntiin sekä tuuttien ja mehujäiden myyntiin, sanoo Nestlén markkinointijohtaja Anita Storgård. Elokuu on vielä kesäkuukausi ja kioskit pidetään auki, mutta helteisestä elokuusta ei olisi enää jäätelön myyntilukujen pelastajaksi.

Syy on arjen alkaminen.

"Jäätelönsyönti on kesällä luvallista ja nautinnollista ja tuo lomatunnelmaa. Kun palataan arkeen, jäätelönsyönti hiipuu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat