Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen muutto voi olla riski uralle – kielivaatimukset pudottavat osaajia hanttihommiin

Maahanmuuttajien työttömyys kasvaa nopeasti. Yksi syy ovat työnantajien kovat kielitaitovaatimukset.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl HS
Virolainen diplomi-insinööri Doris Sarapuu työskenteli vuoden kahvilassa Tampereella. Nyt hän etsii töitä.
Virolainen diplomi-insinööri Doris Sarapuu työskenteli vuoden kahvilassa Tampereella. Nyt hän etsii töitä. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Koulutusta vastaavan työn saanti on Suomessa äärimmäisen vaikeaa maahanmuuttajille, jotka eivät osaa suomea tai ruotsia.

Kesäkuussa ulkomaalaisia työttömiä työnhakijoita oli Suomessa 37 862 eli miltei kaksi kertaa enemmän kuin vastaavaan aikaan kesällä 2009, kertovat työ- ja elinkeinoministeriön tilastot. Samalla aikavälillä taantuma on kasvattanut kantaväestön työttömyyttä vajaalla kolmanneksella.

Ulkomaalaisten työttömyyden rajua kasvua selittää osin se, että viime vuosikymmenen puolivälistä alkaen myös ulkomaisen työvoiman kokonaismäärä on kasvanut reippaasti.

Asiantuntijoiden mukaan myös kielitaitovaatimukset ovat useissa tapauksissa edelleen tarpeettoman tiukkoja.

"Polku on Suomessa pitkä, että maahanmuuttaja työllistyisi omalle alalle. Yleiskuva on se, että vaaditaan aika hyvää kielitaitoa, jotta työllistyisi Suomessa", toteaa maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Välillä työnantajat vaativat maahanmuuttajilta sujuvan suomen osaamista, vaikka sitä ei päivittäisessä työssä tarvittaisi. Ongelma on tiedostettu Elinkeinoelämän keskusliittoa myöten.

"Olemme välillä vähän muistuttaneet, että rekrytoitaessa ei välttämättä kannata pitää kauhean korkeaa kielitaitovaatimusta. Näin voitaisiin laajentaa rekrytointimahdollisuuksia aika lailla", toteaa EK:n työvoima- ja maahanmuuttopolitiikan asiantuntija Mikko Räsänen.

Markus Jokela / HS
Australialainen Jason Wallace työllistää itsensä yrittäjänä. Muita töitä hän ei löytänyt.
Australialainen Jason Wallace työllistää itsensä yrittäjänä. Muita töitä hän ei löytänyt.

Kun te-keskuksen sivuilta hakee englanninkielisiä työpaikkailmoituksia, eteen pomppaa yli 400 hakutulosta. Monista ilmoituksista ilmenee, että työnantajat odottavat hakijalta silti myös sujuvaa suomen kieltä.

Monilla työpaikoilla maahanmuuttajia on alettu rekrytoida vasta pakon edessä, kun on huomattu, että pätevää suomenkielistä työvoimaa ei ole tarpeeksi saatavilla. Siihen saakka rekrytoinnin esteenä voi esimerkiksi olla se, että työnantajalla ei ole halua tai resursseja järjestää työntekijän perehdytystä muulla kuin suomen kielellä.

"Voidaan miettiä, missä määrin edellytetään, että työntekijän pitää pystyä ymmärtämään suomenkieliset työturvallisuustiedotteet. Näin pitää tietysti olla, jos esimerkiksi ollaan tekemisissä myrkkyjen kanssa. Silloin voi miettiä, voiko tiedotteita kääntää ja missä määrin perehdyttämisessä voidaan käyttää kuvallista materiaalia", toteaa tutkija Barbara Bergbom Työterveyslaitokselta.

Suurilla työnantajilla, kuten Helsingin kaupungilla ja Helsingin seudun liikenteellä, on ollut maahanmuuttajille suunnattuja erillisiä perehdytys- ja kieliohjelmia. Hankalampaa on pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Juuri niihin odotetaan nyt syntyvän uusia työpaikkoja.

Pienemmissä yrityksissä ensimmäisen maahanmuuttajataustaisen työntekijän palkkaukseen saattaa olla korkea kynnys, jos pieni työyhteisö on tottunut suomeen työkielenä.

"Joskus oman väen kielitaito on sillä tasolla, että kommunikointi ei vain ole luontevaa muulla kuin suomen kielellä", toteaa konsernin myyntijohtaja Juha Pesola henkilöstöpalveluyritys VMP:stä.

Hänen mukaansa keskisuurissa yrityksissä rekrytoinnin kynnys madaltuu, kun päätetään palkata kerralla isompi ryhmä maahanmuuttajia.

"Enemmän kynnys näkyy yksittäisten osaajien kohdalla."

Oikaisu 7.8. kello 10.20: Poistettu maininta, että suomi olisi maailman vaikeimpia kieliä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat