Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyrnävällä innostuttiin tekemään peltotaidetta

Parin hehtaarin pellolla hevonen ja vilkuttava ratsastaja ilahduttavat lintuja ja ilmailijoita

Kotimaa
 
Tyrnäväläistä taidetta pellolla
Tyrnäväläistä taidetta pellolla
Tyrnävällä Oulun kupeessa innostuttiin tekemään peltotaidetta. Aiemmin viljelyksessä olleelle pellolle ollaan rakentamassa pian asunto- ja hevostallialuetta. Nyt välivaiheessa maanviljelijä Ilkka Matinolli halusi taiteilla sinne jotain muuta. Hän kylvi pellolle taiteilija Pia Hentusen suunnitteleman hevosen ja vilkuttavan ratsastajan. Video: Mikko Törmänen

Ollapa nyt Tyrnävällä ja siivekäs. Pääsisi katsomaan tämän hetken suurinta nähtävyyttä 6 800 asukkaan kunnassa Oulun kupeessa.

Parin hehtaarin peltoalueella lintuja ja ilmailijoita ilahduttaa peltotaideteos: hevonen ja vilkuttava ratsastaja.

Peltoratsukko lähti maanviljelijä Ilkka Matinollin ideasta, jonka mies keksi, kun hän ei voinut tänä kesänä viljellä normaalisti kunnalta vuokraamaansa maa-aluetta.

Pellolle ollaan rakentamassa uutta Palkin asunto- ja hevostallialuetta. Tänä kesänä tonttien luovutus oli jo käynnissä, joten Matinojan mielikuvitus lähti laukkaamaan.

"Ajattelin, että siihen olisi nyt mielenkiintoista piirrellä jotain."

Kunnan arkkitehti Helena Illikainen ja tyrnäväläinen taiteilija Pia Hentunen innostuivat ideasta. Hentunen piirsi kuvan, jota Matinolli lähti touko-kesäkuun taitteessa kylvämään.

Teoksen toteutus vaati teknologiaa. Matinolli syötti gps-ohjaimella varustettuun kylvökoneeseensa kartan kylvösuunnitelmasta ja kylvi kuvan ohralla.

Vilja orasti, mutta kesän sää ei ollut suotuisa kasvulle.

"Välillä tuntui, että hevonen oli jo tekemässä kuolemaa. Jännitimme, että kuoleeko se ennen kuin se ehditään kuvatakaan", Matinolli kertoo.

Vastoinkäymisistä huolimatta viljaratsukko sinnitteli vihreäksi. Kun lennokkikopteri kuvasi sen pari viikkoa sitten, Matinolli näki kokonaisuuden kerran.

"Yllättävän hyvältä se näyttää. Suuri yllätys oli se, että tekstiosuuskin näkyy", viljelijä sanoo viitaten "Palkki"-tekstiin.

Hahmon ympärille hän kylvi heinää, joten teoksen tausta vihertyy. Syksymmällä ratsukkokuvion pitäisi muuttua keltaiseksi, kun ohra kellastuu. Puinnin jälkeisen sängenkin pitäisi kellastua, joten Tyrnävän yllä liitäville pitäisi olla nähtävää pitkälle syksyyn.

"Nykyajan tilateknologia on tällaista, että robotit lypsävät ja kylvökoneet piirtävät", Matinolli sanoo.

Mikko Törmänen
Tyrnävän peltoteos esittää ratsukkoa.
Tyrnävän peltoteos esittää ratsukkoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat