Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheiden yhdistämisiä käsiteltävä uudelleen

KHO: Hakemuksia ei olisi saanut hylätä pelkästään luhistuneen Somalian passien vuoksi

Kotimaa
 
Trond H. Trosdahl Lehtikuva
Suomen Somaliliiton puheenjohtaja Arshe Said iloitsee KHO:n tuoreesta päätöksestä.
Suomen Somaliliiton puheenjohtaja Arshe Said iloitsee KHO:n tuoreesta päätöksestä. Kuva: Trond H. Trosdahl Lehtikuva

Maahanmuuttovirasto joutuu käsittelemään uudestaan arviolta neljäkymmentä somaleille annettua kielteistä perheenyhdistämispäätöstä. Syynä on korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) tuore päätös, jonka mukaan virasto ei olisi saanut hylätä perheenyhdistämishakemusta puutteellisten matkustusasiakirjojen vuoksi.

Maaliskuusta 2011 lähtien Maahanmuuttovirasto on hylännyt noin kaksisataa hakemusta sillä perusteella, ettei hakijalla ole ollut ulkomaalaislain vaatimaa matkustusasiakirjaa.

Fakta

Somalien perhesidehakemukset

 Vireille tulleet somalialaisten perhesidehakemukset:

2013: 465

2014: 346

2015: 238 (1. 1.–26. 6. 2015)

 Päätökset somalialaisten perhesidehakemuksiin:

2013: myönteisiä 689,

kielteisiä 2 082

2014: myönteisiä 590,

kielteisiä 1 013

2015: myönteisiä 138,

kielteisiä 143 (1.1.–26.6.2015)

 Vireille tulleiden tapausten ja päätösten määrän epäsuhta johtuu siitä, että Maahanmuuttovirasto sai purettua vuosia kasautuneen hakemusruuhkan vasta viime vuodenvaihteessa.

Lähde: Maahanmuuttovirasto

Käytännössä kyse on siitä, ettei Suomen valtio hyväksy luhistuneen Somalian passia viralliseksi matkustusasiakirjaksi, jonka ulkomaalaislaki vaatii. Virasto on joustanut asiakirjavaatimuksesta vain yksittäistapauksissa.

KHO:n mukaan oleskeluluvan epääminen yksistään tästä syystä ei ota riittävästi huomioon laillisesti Suomessa oleskelevan perheellisen oikeutta perhe-elämään.

Suomen hyväksymien papereiden puuttuminen johtuu usein myös hakijasta riippumattomista syistä.

"Käytännössä tämä merkitsee sitä, että tällä perusteella tehdyt päätökset tulevat todennäköisesti kumoutumaan hallinto-oikeuksissa. Päätökset palautuvat meille ja me teemme uudet päätökset", sanoo ylitarkastaja Mika Walldén maahanmuuttoviraston maahanmuuttoyksiköstä.

Virastoon palautuvat uudelleenkäsiteltäviksi vain ne kielteiset päätökset, joista on valitettu hallinto-oikeuksiin. Kaikki kaksisataa passipykälän vuoksi kielteisen päätöksen saanutta eivät ole asiasta valittaneet.

Uuden linjauksen myötä aiemmin hylätyt hakemukset todennäköisesti hyväksytään. Toki sillä edellytyksellä, että muut maahantulon edellytykset täyttyvät.

"Yleisimmät hylkäämisen perusteet ovat, ettemme saa riittävää näyttöä perhesiteestä tai meillä on epäilys maahantulosäännösten kiertämisestä."

Walldén toivottaa päätöksen tervetulleeksi, sillä oikeuskäytäntö on ollut matkustusasiakirjavaatimusten osalta sekava. Esimerkiksi Helsingin hallinto-oikeus on jo aiemmin palauttanut Maahanmuuttoviraston käsiteltäväksi pykälän perusteella hylättyjä hakemuksia.

Muualla hallinto-oikeudet ovat osassa ratkaisuitaan omaksuneet Maahanmuuttoviraston tiukemman kannan.

Suomen Somaliliiton puheenjohtaja Arshe Said riemastuu kuullessaan KHO:n päätöksestä. Hänen mielestään perheen yhdistäminen on ihmissoikeuskysymys, ja lapsilla tulee olla oikeus vanhempiinsa.

"Tämä on erittäin hyvä uutinen", Said sanoo.

"Perheenyhdistämisissä on ollut isona ongelmana se, ettei ihmisillä ole ollut mitään mahdollisuuksia saada Suomen hyväksymiä matkustusasiakirjoja."

Suomen Somaliliiton mukaan perheenyhdistämisprosessi on tehty käytännössä mahdottomaksi.

Liitto on kampanjoinut perheenyhdistämisten helpottamisen puolesta jo pitkään ja antanut siitä lausunnon sisäasianministeriölle vuonna 2012.

Linjausmuutos ei välttämättä kuitenkaan tarkoita, että jatkossa myönteisten päätösten määrä kasvaisi erityisen paljon. Pelkästään puutteellisten matkustusasiakirjojen vuoksi tehtyjen kielteisten päätösten osuus kaikista kielteisistä päätöksistä on melko pieni.

Maahanmuuttovirasto pyrkii käsittelemään sille palautuneet hakemukset pikimmiten. Myös vireillä olevat uudet hakemukset ja tulevat hakemukset käsitellään uuden linjauksen mukaisesti.

Suomessa asuu nykyään noin 17 000 somalinkielistä ihmistä. Tällä hetkellä suurin osa somaleista tulee Suomeen perheenyhdistämisen kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat