Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Nyt kannattaa tankata D-vitamiinia auringosta

D-vitamiinista ei pitäisi olla puutetta, vaikka kesä ei ole ollut kovin aurinkoinen

Kotimaa
 

D-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon vaikutuksesta. Tänä kesänä aurinkoisista päivistä on kuitenkin saatu nauttia varsin vähän. D-vitamiiniasiantuntija, professori Christel Lamberg-Allardt, kannattaisiko auringossa nyt oleilla D-vitamiinitankkauksen vuoksi?
Toki kannattaa, se on luonnollisin tapa saada D-vitamiinia. 15 minuuttia auringossa kasvot ja käsivarret paljaana riittää.

Ovatko suomalaisten D-vitamiinivarannot matalalla pilvisen kesän jälkeen?
Voisin kuvitella, että tasot ovat nyt keskimäärin hieman matalampia. Tämä riippuu tietenkin siitä, minkä verran auringossa on päässyt oleilemaan. Aurinkoa saadaan myös ohuen pilvipeitteen läpi. D-vitamiinia muodostuu, vaikka aurinko ei porottaisi kirkkaalta taivaalta.

Mikä merkitys auringolla ylipäätään on D-vitamiinin saannissa?
Tutkimusten perusteella tiedämme, että jos ihmisen D-vitamiinitasot ovat matalalla, niin kesällä ne nousevat auringon vaikutusten vuoksi.

Voiko kaamosmasennus iskeä syksyllä helpommin, jos D-vitamiinia on nyt saanut vähemmän auringosta? Onko D-vitamiinilla yhteyttä kaamosmasennukseen?
Ei ole. D-vitamiinitasot eivät tänä kesänä ole varmastikaan menneet niin alas, että sillä olisi vaikutusta ihmisten terveyteen. D-vitamiinin puutteella ei ole akuuttia vaikutusta ihmiseen.

Mitä oireita D-vitamiinin puutostila aiheuttaisi?

D-vitamiinipuutos johtaa aikuisilla vähitellen luun pehmenemistautiin, osteomalasiaan. Suomessa ihmiset saavat hyvin D-vitamiinia ravinnosta, joten riski tautiin on pieni.

Milloin D-vitamiinia pitäisi ottaa purkista?
Jos on huolissaan omasta D-vitamiinin saannistaan, niin 10 mikrogrammaa päivässä voi ottaa ravintolisänä. Vitamiinilisää voi alkaa syödä esimerkiksi syksyllä, kun menemme kohti pimeämpää vuodenaikaa. Normaalisti monipuolisesta ravinnosta saa tarvittavan määrän D-vitamiinia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat