Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leuto talvi lisäsi pesivien merimetsojen määrää

Merimetsojen pesien määrät ovat olleet pari viime vuotta kasvussa

Kotimaa
 

Merimetsojen pesiä havaittiin tänä kesänä lähes 3 800 enemmän kuin viime vuonna, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksesta.

Kaiken kaikkiaan pesiä havaittiin noin 24 000.

Suomen ympäristökeskuksen tutkijan Pekka Rusasen mukaan merimetsojen pesien määrät ovat olleet pari viime vuotta kasvussa. Rusanen uskoo leudon talven lisänneen merimetsojen pesien määrää tänä kesänä.

"Merimetsot talvehtivat Etelä- ja Keski-Euroopassa, missä viime talvi oli linnuille leuto ja hyvä. Tämä on varmasti edesauttanut kannan kasvua, vaikka muitakin tekijöitä on taustalla voinut olla", Rusanen sanoo.

Pesien määrä kasvoi eniten kolmessa jo ennestään suuressa yhdyskunnassa Merikarvialla, Uudessakaupungissa ja Luvialla, joihin uusia pesiä syntyi lähes 3 000. Yhdyskunnissa pesii nyt yli kolmannes koko maan merimetsokannasta.

Rusanen arvelee merimetsojen poikasia saalistavien merikotkien vähäisen määrän lisänneen pesien määrää Merikarvialla. Uudenkaupungin lähellä sijaitsee Airiston-Velkuan kalastusalue, josta merimetsot on luvallista häätää tietyiltä alueilta ennen munintaa. Rusanen epäilee lintujen siirtyneen pesimään Uudenkaupungin alueelle, mikä lienee kasvattanut siellä pesien määrää.

Tänä kesänä on havaittu myös kuusi kokonaan uutta merimetsoyhdyskuntaa, jotka sijaitsevat Pyhtäällä, Loviisassa, Raaseporissa, Naantalissa, Mustasaaressa ja Vaasassa.

"Mustasaaressa ja Naantalissa pesinnät tosin epäonnistuivat, mutta muualle ne ovat käsittääkseni onnistuneet. Ensimmäisenä vuonna uudet yhdyskunnat koostuvat yleensä muutamista kymmenistä pesistä", Rusanen kertoo.

Viime vuonna uusia yhdyskuntia syntyi yhdeksän. Kaikkiaan merimetsoyhdyskuntia havaittiin tänä vuonna 46 eli saman verran kuin viime vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat