Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp julkistaa oman näkemyksensä yhteiskuntasopimuksesta tiistaina

Rinne: Työajan pidennyksissä piilee vaara

Kotimaa
 
Sdp:n Antti Rinne: Kaikki puolueet mukaan rasismin vastaiseen julistukseen
Sdp:n Antti Rinne: Kaikki puolueet mukaan rasismin vastaiseen julistukseen
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne esittää, että kaikki puolueet uudistaisivat rasismin vastaisen julistuksen. Julistus on vuodelta 1998, jolloin siihen osallistuivat myös eurooppalaiset puolueet. Rinne toivoo, että perussuomalaiset ottaisi asian esiin viikonloppuna puoluekokouksessaan Turussa.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ihmettelee, miten kapeaksi Juha Sipilän (kesk) hallituksen kaavailema yhteiskuntasopimus on typistynyt.

"Kyseessähän on puhdas työmarkkinaratkaisu pääministerin johdolla", Rinne sanoo.

Pelkkä yksikkötyökustannusten leikkaaminen on hänestä lyhytnäköistä politiikkaa.

"Suomi tarvitsee korkean jalostusarvon uusia vientialoja eikä palkanalennuksia, jotka leikkaavat kuluttajien ostovoimaa ja tuovat ongelmia kotimarkkinoille", Rinne sanoo.

"Tavoiteltu viiden prosentin kilpailukykyparannus auttaisi vain osaa vientiyrityksistä."

Entisenä ay-johtajana Rinne sanoo näkevänsä, mistä työajan pidentämiseen tähtäävissä esityksissä on pohjimmiltaan kyse.

"Metsäteollisuus ja Teknologiateollisuus ovat jo vuosia vaatineet pekkaspäivistä luopumista. Siitä kumpuaa tämä puhe vuosityöajan pidentämisestä nimenomaan sadalla tunnilla."

Pekkaspäivillä tarkoitetaan työajan lyhennysvapaita, joista on sovittu 1980-luvulla. Työntekijöille kertyy palkallisia vapaapäiviä, jos heidän säännöllinen työaikansa on työaikalain mukainen 40 tuntia viikossa. Monissa työehtosopimuksissa viikkotyöaika on sovittu lyhyemmäksi, jolloin erillisiä pekkaspäiviä ei ole.

Työllisyyden parantamiseen tähdänneen ratkaisun kummisetänä toimi tuolloinen valtioneuvoston kanslian tulopoliittinen selvitysmies Matti Pekkanen.

Markus Jokela HS
Sdp:n vastaus puolueen heikkoihin kannatuslukuihin on puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan arvokeskustelu. "Meistä on syntynyt mielikuva ei-puolueena, vaikka oikeasti Sdp on uudistava puolue."
Sdp:n vastaus puolueen heikkoihin kannatuslukuihin on puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan arvokeskustelu. "Meistä on syntynyt mielikuva ei-puolueena, vaikka oikeasti Sdp on uudistava puolue."

Työajan pidentäminen nykyisessä taloustilanteessa johtaisi Rinteen mukaan siihen, että yritykset voisivat vähentää työvoimaa entisestään.

"Näen tässä suuren vaaran, että meillä on kohta puoli miljoonaa työtöntä lisää. Eli mennään ihan väärään suuntaan", Rinne sanoo.

Lisäksi yleinen palkanalennus valuisi hänen mukaansa lopulta osinkoina yritysten omistajien taskuun.

Hänestä on myös outoa, että keskusteluissa unohtuvat sekä pätkätyöläiset että palkansaajien tekemät palkattomat ylityöt.

"Meillä on noin 80 000 pätkätyöläistä, jotka haluaisivat tehdä enemmän töitä. Lisäksi kokoaikaiset työntekijät tekevät varsinkin asiantuntijatehtävissä useita tunteja viikossa palkattomia ylitöitä."

Sdp julkistaa ensi tiistaina oman vaihtoehtonsa yhteiskuntasopimukseksi. Se tarjoaa Rinteen mukaan hallituksen kaavailuja laajemman näkökulman Suomen kilpailukyvyn parantamiseen. Yksityiskohtia hän ei halua vielä paljastaa.

"Suomi tarvitsee maailman megatrendeihin pohjaavan vientistrategian, joka perustuu meidän vahvaan teknologiseen osaamiseen."

Esimerkiksi suomalaisella ympäristöteknologialla on hyvät mahdollisuudet saada tuotteitaan kaupaksi kehittyville markkinoille, kuten Kiinaan.

"Valtiovalta voi auttaa paljon nykyistä enemmän kasvavia yrityksiä uusille markkinoille. Siihen tarvitaan entistä vahvempaa myynnin ja markkinoinnin osaamista."

Rinne sanoo olevansa hallituksen kanssa samaa mieltä siitä, että yt-lakia on uudistettava.

"Yhteistoiminta on valitettavasti supistunut irtisanomisiksi", hän sanoo.

Rinteen mielestä työpaikoilla pystytään sopimaan kipeistäkin asioista, kun työnantajat ja työntekijät luottavat toisiinsa.

Työntekijöiden edustus yritysten hallinnossa on hänestä yksi hyvä keino vahvistaa luottamusta.

Hyvä neuvotteluilmapiiri ehkäisee myös laittomia lakkoja.

"Yleensä työntekijät marssivat ulos, jos he kokevat, että työnantaja ei kuuntele heitä tai kohtelee heitä väärin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat