Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka seitsemännellä suomalaisella on vene – testaa, kuinka tyypillinen veneesi on

Rekisteröityjen veneiden keskimitta on lyhentynyt 7,5 metriin, mutta tehot kasvavat

Kotimaa
 
Rekisterissä on vain 96 betonivenettä – yksi niistä on Ilpo Qvickin ”Savikukko”
Rekisterissä on vain 96 betonivenettä – yksi niistä on Ilpo Qvickin ”Savikukko”
Espoolaisen Ilpo Qvickin vene näyttää erehdyttävästi perinteiseltä puuveneeltä. Vuonna 1985 valmistunut vene on kuitenkin valettu betonista. Qvick on nikkaroinut betoniveneensä keulaan jopa saunan. Toimittaja: Janne Toivonen. Kuvaus ja editointi: Leif Rosas

Keskiverto suomalaisvene on 1980-luvulla valmistettu 7,5 metriä pitkä valkoinen lasikuituvene, jonka laituripaikka on Uudellamaalla.

Vene on myös voimakkaiden taloudellisten nousukausien tuote: yli puolet rekisteröidyistä veneistä on valmistettu joko 1980-luvulla tai vuosina 2000–2009.

Fakta

Suomessa on yli 800 000 venettä

 Rekisteröinti koskee veneitä, joiden pituus on vähintään 5,5 metriä tai moottoriteho vähintään 15 kilowattia (noin 20 hevosvoimaa).

 Rekisterissä on 199 000 venettä, mutta joukossa on arviolta jopa 20 000 käytöstä poistettua "haamuvenettä".

 Suomessa on yhteensä yli 810 000 venettä, joista suurin osa on mökkirantojen soutuveneitä. Satojatuhansia pieniä tai heikkotehoisia veneitä ei tarvitse rekisteröidä.

Tiedot perustuvat Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tänä kesänä julkaisemaan avoimeen dataan kaikista Suomessa rekisteröidyistä veneistä.

Rekisterissä on kaikkiaan 199 000 venettä eli moottorikäyttöiset retki- ja matkaveneet, 15 000 purjevenettä ja kaikki Suomen vesiskootterit.

Trendi osoittaa kohti kompaktimpia mutta tehokkaampia veneitä.

Muutoksen takana on samankaltainen asennemuutos kuin autoilussa. Koon ja komeuden ihannoinnin sijaan vene ostetaan yhä tarkemmin käyttötarkoitukseen sopivaksi.

"Aiemmin vaihdettiin koko ajan suurempiin veneisiin", sanoo 40 vuotta alalla toiminut Blue Ocean -veneyrityksen omistaja Stig Nordblad.

"Nyt otetaan takapakkia, koska liian suuret veneet eivät sovellu Suomen saaristoon. Niillä ei pääse pieniin saaristosatamiin, vaan ne sopivat luokkaan Helsinki, Tallinna ja Hanko."

Suuri osa uusista matkaveneistä on enää 5–7-metrisiä, mutta niiden moottoriteho suhteessa pituuteen on 1970-luvun veneisiin verrattuna lähes kaksinkertainen, VTT:n veneasiantuntija Markku Hentinen laskee.

Leif Rosas
Helsingin edustalla perjantaina veneilleiden Jukka, Seija ja Satu Löfgrenin Yamarin 59C on lähellä keskiarvovenettä: 5,8 metriä pituutta, 115 hevosvoiman moottori ja valkoinen runko. Ei ole yllätys, että tämä on keskiverto, aika paljon juuri tällaisia näkee, Jukka Löfgren sanoo.
Helsingin edustalla perjantaina veneilleiden Jukka, Seija ja Satu Löfgrenin Yamarin 59C on lähellä keskiarvovenettä: 5,8 metriä pituutta, 115 hevosvoiman moottori ja valkoinen runko. Ei ole yllätys, että tämä on keskiverto, aika paljon juuri tällaisia näkee, Jukka Löfgren sanoo.

Myös taantuma vaikuttaa. Venekaupan liikevaihto romahti vuosina 2008–2009 peräti 40 prosenttia, sanoo Venealan keskusliiton Finnboatin toimitusjohtaja Jouko Huju.

Ala ei ole toipunut tästä vieläkään. Kaupaksi käyvät pienet ja polttoainepihit veneet.

"Polttoaine on kokonaiskustannuksista vain pieni osa, mutta hinta muistetaan aina, kun käydään tankilla. Isojen moottoriveneiden suosio on laskenut", Nordblad sanoo.

Ruotsissa puhutaan paljon paluusta 1960–70-lukujen kaltaisiin lyhyisiin päiväretkiin veneen ja teltan kanssa.

"Päiväajeluun sopivat 6–7-metriset day cruiserit ovat tulleet viime vuosina vahvasti mukaan. Niillä on tarkoitus puhtaasti käydä illalla ulkona tai yöpyä retkellä maksimissaan yksi tai kaksi yötä", Huju sanoo.

Veneiden määrä lisääntyy jatkuvasti. Finnboat arvioi, että veneitä on Suomessa jo yli 810 000.

Mukaan mahtuu 199 000 rekisteröidyn veneen lisäksi siis yli 600 000 venettä, joita ei pienen kokonsa tai tehonsa takia tarvitse rekisteröidä.

Luvussa ei ole mukana kanootteja eikä kajakkeja, mutta jollat ja niitä isommat veneet kylläkin. Suurin osa on soutuveneitä.

"Soutuveneiden tarkkaa määrää ei ole laskettu, mutta arvioisin niiden määrän nousevan 300 000 tai 400 000 veneeseen", Huju sanoo.

"Kesämökkejä on Suomessa noin 500 000, ja melkein jokaisessa mökkirannassa on jonkinlainen soutuvene tai muu vene."

Finnboatin arvio pohjautuu silloisen Merenkulkulaitoksen eli nykyisen Trafin tutkimukseen vuodelta 2005. Siinä veneiden määräksi laskettiin 747 000.

Finnboat on arvioinut nykyisen kokonaismäärän lisäämällä tähän lukuun arvion uusien myytyjen veneiden määrästä ja vähentämällä arvioidun poistuman.

Suomen venekanta on väkilukuun suhteutettuna Norjan ja Uuden-Seelannin ohella maailman tihein, yksi vene seitsemää kansalaista kohden.

"Mutta tilaakin on hirmuisesti. Jos järviä on runsaat 180 000, niin se tekee neljä venettä per järvi ja silloin jäisi vielä koko meri tyhjäksi", Huju sanoo.

Veneily muistuttaa autoilua myös siinä, että värillä on väliä.

"Moni sanoo, että punaista en ota. Toki pitää muistaa, että tummat värit keräävät helposti paljon lämpöä sisätiloihin", Nordblad sanoo.

Jo väärä raitojen väri voi estää kaupanteon.

"Meillä oli joku vuosi myynnissä pari venettä, joissa oli vihreät raidat. Ne menivät kaupaksi vasta, kun maalattiin raidat sinisiksi. Monen mielestä veneessä pitää olla siniset raidat."

Trafin rekisterissä on myös erikoisuuksia, kuten 96 betonista valettua venettä ja neljä kullanväristä.

Pienen tiedonhaun jälkeen yksi kullanvärinen vene paikantuu Joensuuhun. Mutta kyse ei olekaan veneestä.

"Aa, ostettiin viime kesänä kultaviininpunainen vesijetti", Tuijaliisa Kettunen-Miinin kertoo puhelimitse.

"Niitä oli Keski-Euroopassa varastossa, ja luultiin että meille tulee vihreä. Mutta yllätys oli iloinen, sillä tämähän on vain makeamman värinen. Ei näitä muita näy."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat