Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fyysiset kuvatallenteet kiinnostavat kirjastojen asiakkaita edelleen

Pääkaupunkiseudulla fyysiset kuvatallenteet ajavat selvästi kirjaston sähköisen elokuvapalvelun ohi

Kotimaa
 
Aapo Huhta HS
Helsinkiläinen Anssi Jaakonsaari lainasi Kirjasto 10:stä levyllisen Lovejoyta ja Crocodile Dundee 2:n. Jaakonsaaren mukaan kirjastosta on mukava hakea katsottavaa etenkin viikonloppuja varten.
Helsinkiläinen Anssi Jaakonsaari lainasi Kirjasto 10:stä levyllisen Lovejoyta ja Crocodile Dundee 2:n. Jaakonsaaren mukaan kirjastosta on mukava hakea katsottavaa etenkin viikonloppuja varten. Kuva: Aapo Huhta HS

Helsingin rautatieasemaa vastapäätä sijaitsevassa Kirjasto 10:ssä Anssi Jaakonsaari miettii hetken ja nappaa sitten hyllystä levyllisen televisiosarja Lovejoyta ja Crocodile Dundee 2:n. Jaakonsaari kertoo käyttävänsä kirjaston elokuvapalveluita silloin tällöin. Mukaan tarttuu usein juuri vanhoja tv-sarjoja.

Jaakonsaaren tavoin moni suomalainen lainaa yhä elokuvia ja tv-sarjoja kirjastoista. Vaikka kuvatallennelainojen määrä on vähentynyt, mistään yleisestä romahduksesta ei voida Kirjasto 10:n kirjastovirkailijan Pekka Turusen mukaan puhua.

Fakta

Sähköinen elokuvapalvelu toimii kirjastokortilla

 Yhdysvaltalaista Indieflix-elokuvapalvelua käyttävät Suomessa pääkaupunkiseudun kirjastot.

 Maksuttoman suoratoistopalvelun aktivoimiseen tarvitaan HelMet-kirjastokortti ja nettiyhteys. Tämän jälkeen elokuvia pääsee katselemaan omilla tunnuksilla.

 Suomen valikoimassa on tällä hetkellä runsaat 6 000 pienten ja itsenäisten elokuvatuottajien elokuvaa, lyhytelokuvaa ja dokumenttia. Kotimaisia tuotantoja on vain muutama.

 Valtaosa teoksista on englanninkielisiä tai englanniksi tekstitettyjä. Suomenkielisiä tekstityksiä ei ole.

 Kyseessä on ainoa Suomen kirjastojen käyttämä sähköinen elokuvapalvelu.

 

Lähde: kirjastoverkko HelMet

Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisen kirjastoista lainattiin dvd- ja blue-ray-tallenteita viime vuonna vajaat 1,3 miljoonaa. Vuonna 2013 vastaava luku oli 1,5 miljoonaa. Tallennevalikoimasta päättävät kirjastot itse.

Pääkaupunkiseudulla kirjaston asiakkaita vetää fyysisten kuvatallenteiden lisäksi puoleensa sähköinen Indieflix-palvelu. Elokuvia ja dokumentteja sisältävän palvelun avaamisesta tulee syyskuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Sinä aikana verkkotallenteita on ladattu yli 40 000 kertaa.

Helsingin kaupunginkirjaston informaatikko Laura Kärpijoen mukaan palvelun käyttäjämäärät olivat alussa nykyistä huomattavasti korkeammat.

"Nyt palvelu näyttää vakiinnuttaneen paikkansa, ja latauksia tehdään kuukausittain keskimäärin 700–800", Kärpijoki kertoo.

Kesäkuussa katsojia riitti kuitenkin tavallista enemmän. Kärpijoki epäilee sateisen sään kasvattaneen palvelun katsojamääriä.

Verkossa toimivan Indieflixin kautta elokuvia katsoo lopulta vain murto-osa kirjaston asiakkaista. Suurin osa lainaajista valitsee yhä mieluummin fyysisen tallenteen.

"Vaikka dvd:iden lainaus on vähentynyt, syntyy suosituimpien ja vasta levityksessä olleiden elokuvien ja televisiosarjojen perään yhä varausjonoja", kertoo hankintatoimiston palveluesimies Kirsi Salminen Helsingin kaupunginkirjastosta.

Salmisen mukaan kysytyimpiä ovat lastenelokuvat ja erityisesti Disneyn tuotannot. Helsingin kaupunginkirjaston 40 lainatuimman dvd:n joukkoon mahtuukin vain muutama aikuisten elokuva.

Oulussa kuvatallenteet ovat pysyneet kirjastojen lainatuimpien aineistojen joukossa. Oulun kaupunginkirjaston vastaavan palvelupäällikön Inka Puolanteen mukaan tallenteita on lainattu viime vuosina tasaiseen tahtiin.

"Jännäreitä, kuten poliisisarjoja ja rikoselokuvia, ja draamaa lainataan paljon. Lasten puolelta esimerkiksi Harry Potter -elokuville riittää kysyntää", Puolanne kertoo.

Turun kaupunginkirjastossa kuvatallenteiden lainaus on pysynyt Oulun tavoin tasaisena. Kesälomien aikaan lainaajien suosiossa ovat kirjaston erikoiskirjastovirkailijan Jaana Heleniuksen mukaan etenkin tv-sarjat.

Myös Jyväskylän ja Kuopion seudulla elokuvalainat ovat pysytelleet viime vuosien tasolla. Kuopion kaupunginkirjaston asiakas- ja kokoelmapäällikön Päivi Savinaisen mukaan elokuvia lainataan erityisesti viikonlopuiksi. Uutuuksien ohella lainaksi menevät hyvin klassikot.

"Tänä kesänä elokuvia on lainattu paljon varmaan sateisen sään takia", Savinainen kertoo.

Jyväskylässä blue-ray-levyjen lainaus on viime vuosina lisääntynyt. Dvd:iden lainaus on sen sijaan hieman vähentynyt.

"Lastenelokuvia lainataan edelleen paljon ja kysynnän vuoksi niitä myös hankitaan kirjastoihin enemmän kuin aikuisille suunnattuja elokuvia", kertoo tietopalveluiden osastonjohtaja Leena Kruuti Jyväskylän kaupunginkirjastosta.

Pääkaupunkiseudun kirjastojen asiakkaille suunnattu maksuton Indieflix on tällä hetkellä Suomessa ainoa kirjastojen käyttämä sähköinen elokuvapalvelu. Ainakaan toistaiseksi vastaavanlaisia palveluita ei muualle ole suunnitteilla. Savinaisen mukaan esimerkiksi Indieflix on Kuopion kaupunginkirjastolle liian kallis hankinta.

Kirjasto 10 poikkeaa kuvatallennelainojen osalta useista pääkaupunkiseudun kirjastoista, sillä siellä lainaus on ollut viime vuosina laskun sijaan nousussa. Turunen arvelee dvd- ja blue-ray-levyjen kovan kysynnän johtuvan kattavan valikoiman lisäksi tallenteiden sijainnista.

"Aikuisten elokuvat sijaitsevat paraatipaikalla varaushyllyn vieressä. Elokuvien ohi saattaa kulkea päivittäin satojakin ihmisiä", Turunen kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat