Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK:n Lauri Lyly kiittää pitkää neuvotteluaikaa

SAK:n puheenjohtaja pitää yhteiskuntasopimuksen neuvotteluasetelmia selvästi parempina kuin keväällä

Kotimaa
 

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly uskoo, että tällä kertaa yhteiskuntasopimus voi syntyä. Lylyn mukaan onnistuminen on mahdollista, koska neuvotteluprosessiin varattu aikataulu on riittävän pitkä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) vetämät neuvottelut työmarkkinaosapuolten kanssa katkesivat ensimmäisen kerran viime keväällä erimielisyyksiin muun muassa mahdollisesta työajan pidentämisestä. Tuolloin Lyly kritisoi tiukkaa aikataulua ja asetelmaa, jossa hänen mukaansa työntekijäpuolelle annettiin neuvottelujen asialista valmiiksi saneltuna.

"Ehkä sekin vaikutti, että kyseessä oli tuolloin vasta hallituksen muodostajan esitys. Nyt pääministeri ajaa hanketta, mikä kertoo asian vakavuudesta", Lyly sanoo.

Hallitus ja työmarkkinajärjestöt ovat nyt neuvotelleet viikon ajan yhteiskuntasopimuksen tavoitteista ja täsmällisestä aikataulusta selvitysmies Juhani Saloniuksen johdolla. Neuvotteluaikaa on varattu 21. elokuuta asti. Lylyn mukaan kyse on vasta lämmittelystä ja varsinaisten neuvottelujen maali on syksyssä 2016.

"Parin viikon aikana muotoillaan asialista, ja sitten vasta aletaan neuvotella. Vasta reilun vuoden päästä nähdään, onko valmistelluista asioista synnytettävissä nyt yhteiskuntasopimukseksi kutsuttu työmarkkinasopimus", Lyly sanoo.

Hallituksen tavoitteena on arvioida keväällä 2017, synnyttikö prosessi riittävän parannuksen Suomen kilpailukykyyn.

SAK:n hallitus kokoontuu maanantaina käsittelemään yhteiskuntasopimusta ja ottamaan kantaa mahdollisen sopimuksen valmisteluun. Lylyn perussanoma neuvottelujen lähtökohdista on sama kuin keväällä: joustoa tulee saada myös muilta kuin työntekijöiltä.

"Suomessa selvästi tarvitaan tätä sopimusta. Meillä on ihan liikaa työttömiä. Prosessin onnistumisen kannalta oleellista on, että työelämän lainsäädäntömuutokset, työttömyysturvan leikkaukset ja paikallisen sopimisen uudistukset valmistellaan yhteiskuntasopimuksen yhteydessä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat