Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsäkanalintujen kannat jatkoivat pienenemistään

Kylmä kesä vaikeutti poikasten selviytymistä

Kotimaa
 
Kimmo Taskinen HS
Metsot selvisivät viime talvesta huonommin ja ovat lisääntyneet tänä kesänä tavanomaista vähemmän.
Metsot selvisivät viime talvesta huonommin ja ovat lisääntyneet tänä kesänä tavanomaista vähemmän. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Kaikkien metsäkanalintujen kannat heikkenivät viime vuodesta. Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan Etelä-Suomessa kannat heikkenivät pohjoista voimakkaammin.

Luken tiedot pohjaavat metsäkanalintujen valtakunnalliseen laskentaan, joka tehtiin 25. heinäkuuta ja 5. elokuuta välisenä aikana.

Fakta

Metsästysaikoja

 Sorsaa saa metsästää 20. elokuuta–31. joulukuuta.

 Karhun metsästyskausi on 20. elokuuta–31. lokakuuta.

 Jäniksen metsästyskausi on 1. syyskuuta–29. helmikuuta.

 Teeren, pyyn ja metson metsästys alkaa yleensä 10. syyskuuta. Kausivaihteluiden takia mahdollisista metsästysrajoituksista päätetään elokuun loppuun mennessä. Riekon metsästys on kielletty Pohjois-Suomen ulkopuolella.

 Hirven metsästysaika 26. syyskuuta–31. joulukuuta.

Metsäkanalintujen kannat ovat pienentyneet jo kolmisen vuotta. Teeriä, pyitä ja riekkoja on nyt vähemmän kuin keskimäärin kymmenen vuoden aikana. Metsokanta sen sijaan on lähellä kymmenvuotiskauden keskiarvoa.

"Lintukannat ovat nyt noin 60 prosenttia huippuvuosista 2011–2013. Pitkällä aikavälillä kantojen koon vaihtelu on tyypillistä", sanoo Luken erikoistutkija Pekka Helle.

Hänen mukaansa viileä ja sateinen sää on saattanut aiheuttaa metsäkanalintujen poikaskuolemia.

"Alueilla, joilla oli viileintä ja sateisinta, kuten Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa, on selvästi pienemmät poikasten osuudet", Helle kertoo.

Metso- ja teerikantojen tiheydet vähentyivät viime vuodesta noin 15 prosenttia lähes koko maassa, pyykannan noin 20 prosenttia.

Metsot ja teeret selvisivät talvesta tavanomaista huonommin. Metso lisääntyi tänä kesänä normaalia heikommin, keskisessä Suomessa jopa hyvin heikosti.

Teerenpoikasia syntyi lähes normaalisti, mutta alue-erot olivat suuria. Pyy selvisi talvesta keskimääräisesti, mutta senkin poikastuotossa oli suuria aluevaihteluita.

Riekkokanta pysyi suunnilleen viime vuoden tasolla. Kanta on selvästi kymmenen vuoden keskiarvoa pienempi.

Metsäkanalintujen metsästystä rajoitetaan kannan mukaan. Maa- ja metsätalousministeriö päättää mahdollisista metsästysrajoituksista elokuun loppuun mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat