Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laki pakottaa vanhemmat viemään lapset esikouluun

Lähes kaikki kuusivuotiaat ovat jo nyt esiopetuksessa

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Inkilänmäen esikoululainen Aatu Nuutinen rakentaa tornia. Vierellä leikkivät eskarikaverit Juuso Ukkonen (vas.) ja Eemeli Murro.
Inkilänmäen esikoululainen Aatu Nuutinen rakentaa tornia. Vierellä leikkivät eskarikaverit Juuso Ukkonen (vas.) ja Eemeli Murro. Kuva: Pentti Vänskä

Esiopetus muuttuu tästä syksystä alkaen velvoittavaksi. Käytännössä se ei tuo suuria muutoksia, sillä jo nyt valtaosa suomalaislapsista käy esikoulun.

Uusi velvoittavuus koskee nimenomaan lasten huoltajia. Tähän saakka kuntien on pitänyt järjestää esikoulupaikat kaikille sinä vuonna kuusi vuotta täyttäville, mutta vanhemmat ovat voineet päättää lapsensa osallistumisesta.

Fakta

Kokeiluista velvoitteeksi

 Esiopetuskokeiluja tehtiin 1990-luvulla.

 Vuonna 2001 kunnat velvoitettiin järjestämään esiopetusta kaikille sinä vuonna kuusi vuotta täyttäville. Lapsen osallistumisesta esiopetukseen päättivät vanhemmat.

 Syksystä 2015 alkaen vanhemmat ovat velvollisia laittamaan lapsen esikouluun tai järjestämään esiopetuksen muuten.

 Esiopetus on maksutonta. Esikoululainen saa koulukuljetuksen, jos sen edellytykset täyttyvät.

 Joka viides esikoulu toimii koulujen tiloissa, suurin osa päiväkodeissa. Esiopetusta antaa lastentarhanopettaja tai luokanopettaja.

 Tänä vuonna esikoulu-ikäisiä on 61 945.

"Nyt vanhemmilla on velvollisuus ottaa vastaan kunnan tarjoama paikka tai järjestää muutoin niin, että lapsi osallistuu esiopetuksen tavoitteet täyttävään toimintaan. Näin lapsille taataan tasavertaiset mahdollisuudet koulun aloittamiseen", sanoo opetusneuvos Arja-Sisko Holappa Opetushallituksesta.

Esiopetuksen ulkopuolelle on jäänyt alle kaksi prosenttia ikäluokastaan. Holapan mukaan he ovat eri kunnista yksittäisiä lapsia, jotka ovat jääneet pois eri syistä.

Jotkut ovat perheen kanssa ulkomailla, joillekin osallistuminen on hankalaa vanhempien vuorotyön tai vaikeiden kulkumatkojen takia.

"Mielenkiinnolla katsomme tilastoja parin vuoden päästä. Toivomme, että kattavuus saadaan ihan liki tai jopa sinne sataan prosenttiin", Holappa sanoo.

Hänen mukaansa velvoitteeseen ei liity valvontaa eikä sanktioita.

Esiopetuksen tärkein tehtävä on herättää lapsen kiinnostus omaa oppimistaan kohtaan. Esikoulussa opitaan tutkimalla ja kokeilemalla. Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakasen mukaan kuusivuotiaat ovat motivoituneita oppimaan.

"Kun heitä oikealla tavalla ohjataan, kiinnostus oppimista kohtaan herää ja se jatkuu läpi koko elämän", hän sanoo.

"Leikki on tärkein pedagoginen menetelmä esiopetuksessa."

Samaa mieltä on esikoululaisia opettava lastentarhanopettaja Timo Julkunen Kuopion Inkilänmäen päiväkodista. Ohjatulla ja vapaalla leikillä on tarkoituksensa.

"Tärkeää on sosiaalisten taitojen oppiminen. Se, että osaa ottaa toiset huomioon, mutta myös pitää huolta itsestään ja osaa mennä mukaan", hän sanoo.

"Kaverit ovat eskarilaisille se ykkösasia. Leikki ja kaverit, niiden väliin voi melkein vetää yhtäläisyysmerkin."

Inkilänmäen päiväkodin Pikku-Inkilän esikoulutiloissa meno vilkastuu reilun viikon kuluttua, kun esikoulut alkavat. Ennen alkua Julkunen ja muut päiväkodin esikoulun aikuiset kokoontuvat pohtimaan syksyn ohjelmaa. Myös tulevilla eskarilaisilla on omat suunnitelmansa.

"Me leikitään siellä ja pidetään hauskaa kavereiden kanssa", Aada Pöyhönen miettii.

"Minä ainakin piirrän siellä paljon", Milja Peiponen sanoo.

Kuusivuotiaat osaavat jo paljon. Sosiaalisten taitojen ja oppimiseen innostamisen lisäksi esikoulussa varmistetaan kuntoon myös arjen taidot, kuten ruokailut ja pukemiset.

Esikoulu valmistaa lapset koulutielle. Monet lapset tuntuvatkin ottavan vuoden aikana aimo harppauksen eteenpäin.

"Sen vuoden aikana he kuvainnollisesti sanoen kasvavat metrin. He huomaavat, mitä he itse osaavat ja taitavat. Siitä se lähtee", Anitta Pakanen sanoo.

Minna Pölkki HS
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat