Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykologin vinkit opinnot aloittavalle: Hakeudu seuraan ja puhu mahdollisesta ahdistuksesta

Kymmenettuhannet korkeakouluopiskelijat aloittavat pian opinnot. Monille se on suuri elämäntilanteen muutos.

Kotimaa
 
Katarina Sällylä HS
Carolina Husu aloittaa kuun lopussa medianomiopinnot Pietarsaaressa. Muutto lapsuudenkodista Vantaalta jännittää, mutta halu itsenäistyä on kova.
Carolina Husu aloittaa kuun lopussa medianomiopinnot Pietarsaaressa. Muutto lapsuudenkodista Vantaalta jännittää, mutta halu itsenäistyä on kova. Kuva: Katarina Sällylä HS
4 vinkkiä opiskelijalle

Uusi opiskelija, älä jää yksin

1. Hakeudu aktiivisesti opiskelutovereiden seuraan. Opintojen alussa uusi tilanne jännittää kaikkia.

2. Ole yhteydessä tuttuihin ja turvallisiin ihmisiin. Jos elämänmuutos tuntuu ahdistavalta, ei sinun tarvitse peitellä sitä. Ole rehellinen kertoessasi kuulumisia.

3. Salli itsellesi se, että uusi tilanne herättää monenlaisia tunteita.

4. Tarkkaile mielialaasi. Esimerkiksi asioiden murehtiminen yömyöhään on yleensä merkki siitä, että asioista kannattaa keskustella jonkun kanssa.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa ongelmiin saa apua, sitä nopeammin ne yleensä ratkeavat.

Lähde: Marja Koskinen, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö

Loppukesästä tuhansien nuorten elämässä tuivertavat uudet tuulet. Opetushallituksen mukaan lähes 45 000 hakijaa on tänä vuonna vastaanottanut uuden opiskelupaikan korkeakoulujen yhteishaussa. Monelle nuorelle opintojen aloittaminen tarkoittaa irtaantumista lapsuudenkodista ja itsenäisen elämän aloittamista.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) neuvontapsykologi Marja Koskisen mukaan uusi elämänvaihe herättää nuorissa odotuksia ja innostusta, mutta yleensä muutokseen liittyy myös stressiä. Siksi neuvontapsykologin juttusille saapuukin vuosittain opiskelijoita, jotka ovat huolissaan omasta pärjäämisestään. Vanhat tukiverkostot ovat saattaneet jäädä satojen kilometrien päähän kotiseudulle ja yksinäisyys kalvaa.

"Nuoren elämään voi tulla samaan syssyyn muutto lapsuudenperheestä, uusia ihmissuhteita ja esimerkiksi töiden aloittaminen opintojen ohella. Monet opettelevat ensimmäistä kertaa huolehtimaan itsenäisesti taloudestaan, tekemään kotitöitä ja arkisia askareita", Koskinen kertoo.

Koskinen opastaa opiskelut aloittavia hakeutumaan aktiivisesti muiden seuraan. Hän myös kehottaa puhumaan uuden elämäntilanteen mahdollisesti aiheuttamasta ahdistuksesta mahdollisimman pian jonkun kanssa.

Jännityksensekaisessa odotuksessa elää myös vantaalainen Carolina Husu, 18, joka on saanut opiskelupaikan ammattikorkeakoulusta Pietarsaaresta. Perhe, ystävät ja oma hevonen jäävät liki viidensadan kilometrin päähän etelään. Pääkaupunkiseudun maisemat vaihtuvat pohjanmaalaisen pikkukaupungin katuihin. Välillä Husua on myös mietityttänyt, onko nelivuotinen medianomikoulutus varmasti omia odotuksia vastaava.

5 vinkkiä vanhemmalle

Vanhempi, älä kyseenalaista nuoren pärjäämistä

1. Nuoren itsenäistyessä vanhemman pitää tasapainoilla huolehtimisen ja tilan antamisen välillä.

2. Anna nuoren kokeilla omia siipiään. Älä kyseenalaista pärjäämistä.

3. Perheen keskustelukulttuuri tulisi pitää mahdollisimman avoimena. Viestitä nuorelle, että kaikesta voi puhua.

4. Pidä yhteyttä nuoreen ja kysy hänen kuulumisiaan. Jatkuva peräänsoittelu ei kuitenkaan ole merkki luottamuksesta.

5. Nuoren itsenäistymisprosessiin liittyy vahvasti omien arvojen luominen. Nuoret alkavat pohtia arvojaan usein juuri opintojen alussa. Kannusta nuorta rakentamaan omannäköisensä elämä.

Lähde: Neuvontapsykologi Marja Koskinen, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö

"Yhtenä päivänä voin olla aivan innoissani, mutta toisena päivänä saatan miettiä, mitä olen mennyt tekemään. Tämä on todella jännittävää", Husu kertoo.

Psykologi Koskisen mukaan erilaiset elämäntapahtumat, synnynnäinen temperamentti ja nuoruudessa kehittyneet tunteidenkäsittelytaidot vaikuttavat vahvasti siihen, millaiseksi elämänmuutos koetaan. Hänen mukaansa opiskelijat ovat hyvin erilaisilla psyykkisillä valmiuksilla varustettuja.

"Muutoksesta johtuva ahdistus ei saisi olla niin voimakasta, että se vaikuttaa pitkäaikaisesti toimintakykyyn ja mielialaan. Muutokseen tulisi kuulua myös iloa ja myönteisiä tunteita, kuten halua tutustua uusiin opiskelutovereihin ja mielenkiintoa opiskeltavaa alaa kohtaan."

Koskinen kertoo, että monet opiskelijat asettavat itselleen korkeita vaatimuksia. Usein uuden elämänvaiheen solmut aukeavat, kun nuori hyväksyy, ettei opinnoissa, harrastuksissa ja ihmissuhteissa tarvitse onnistua samanaikaisesti.

Myös Carolina Husu aikoo tehdä pehmeän laskun Pietarsaareen. Aluksi hän aikoo muuttaa kaupungissa asuvan isoisänsä luokse ja etsiä työpaikan opintojen ohelle. Vasta sitten on aika etsiä oma asunto.

"Määränpäänäni on itsenäistyä niin paljon kuin mahdollista. Haluan ratkaista ongelmat itse, mutta on toki hienoa saada taustatukea vanhemmilta", Husu toteaa.

Koskisen mukaan lapsuudenperheen sisäinen kulttuuri ja vanhempien toimintatavat vaikuttavat osaltaan nuorten ajatus- ja toimintamalleihin. Psykologin kokemuksen perusteella monet nuoret alkavatkin pohtia omia arvojaan ensimmäistä kertaa elämässään juuri opintojen alussa. Psykologin mukaan kaoottisen tuntuinen lähtötilanne voi muuttua mielekkääksi elämänvaiheeksi, josta omannäköisen elämän muovautuminen alkaa.

Parin viikon kuluttua Husun muuttokuorma lähtee kohti Pietarsaarta ja itsenäistä elämää. Jännityksestä huolimatta nuorella naisella on osuva näkemys siitä, miksi kotikontuja pidemmälle lähteminen kannattaa.

"Ei elämäänsä voi vain samassa paikassa jumittaa. Otan tämän seikkailuna", Husu toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat