Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helleputki jatkuu alkuviikon, mutta auringon lämpösäteily alkaa jo heiketä

HS:n meteorologi ennustaa hellerajan ylittyvän maanantaina ja tiistaina

Kotimaa
 

Nyt on meneillään kesän pisin helleputki. Lämpötila nousi sunnuntai-iltana puoli kuuteen mennessä hellelukemiin Porvoon Harabackassa, jossa mitattiin 25,3 astetta, ja Helsingin Kumpulassa, jossa lämpöasteita oli 25,1. Helleraja ylittyi neljäntenä päivänä peräkkäin.

HS:n meteorologin Ida-Reetta Jokelan mukaan kaunis kesäsää jatkuu myös lähipäivinä. Syyslukukausi käynnistyy useimmissa Suomen kouluissa tällä viikolla, joten oppilaat pääsevät koulutielle kesäkeleissä.

"Helleputki voi hyvin jatkua ainakin maanantaina ja tiistaina. Tiistai-illan ja keskiviikon vastaisen yön aikana saderintama kulkee mahdollisesti maan keski- ja pohjoisosan ylitse. Sää pysyy kuitenkin koko maassa kesäisenä todennäköisesti elokuun puoliväliin saakka", Jokela ennustaa.

Lämmin elokuu on ollut muuhun kesään nähden huomattavasti lämpimämpi, sillä kesä- ja heinäkuun aikana Suomen sääasemilla todettiin vain neljä hellepäivää.

Ida-Reetta Jokelan mukaan loppukesän lämpöaalto ei kuitenkaan ole kovin erikoinen ilmiö.

"Kylmän ja sateisen alkukesän jälkeen lämpö tuntuu varmasti ihmisistä hyvältä. Päivän ylimmät lämpötilat ovat itse asiassa lähellä vuodenajan keskiarvoja."

Myös sadejaksojen ja lämpimien päivien epäsäännöllinen vaihtelu kuuluu Jokelan mukaan tavalliseen Suomen kesään.

"Se alkaa olla harvinaisempaa, jos hellepäiviä mitataan vielä elokuun lopussa tai syyskuun alussa. Syksyllä sää voi olla kaunista ja poutaista, mutta auringon lämpösäteily alkaa jo väkisin heiketä."

Tästä huolimatta syyskuussakin on silloin tällöin mitattu hellelukemia. Ilmatieteenlaitoksen mukaan viimeksi vuonna 2002 lämpötila kipusi yli hellerajan vielä 3. syyskuuta. Kaikkein myöhäisin hellepäivä on tilastoitu Tampereella 17. syyskuuta 1947.

Elokuun lämpimät säät ovat seurausta Suomen yllä vaikuttavasta korkeapaineen selänteestä. Meteorologi Jokelan mukaan alkukesän sateisen ja kolean sään aiheuttivat puolestaan Suomen ylle jääneet matalapaineet.

"Siperian korkeapaineen alueet eivät olleet tänä kesänä niin voimakkaita, että ne olisivat jaksaneet syrjäyttää matalapaineita."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat